Senaste nytt

På denna sida lägger vi ut nyheter. Det kan gälla kommande aktiviteter såväl som redogörelser för något som har hänt eller nya artiklar på hemsidan.

Deltagare i Tornerspel
Skördehelg med Visingsödräkt och linbearbetning
Byabåten Wikingen riggas för färd

Hembygdsföreningen deltar i följande evenemang 2017

30 april Valborgsmässoafton
Valborgsfirande kl 19.00 i Hembygdsparken med vårtalare och brasa.

6 juni Nationaldagen
Firandet arrangeras av SPF Visingsö i Hembygdsparken.

23 juni Midsommarafton
Midsommarfirandet arrangeras på sedvanligt sätt av VAIS tillsammans med Livbojen i Hembygdsparken kl 15.00 med dans kring midsommarstången.

23 juni – 13 augusti Hembygdsgården öppen
Hembygdsgården är öppen lördag - söndag kl 12-15 under tiden 23 juni till 13 augusti samt 6 juni och under Skördefesten 16-17 september. Andra tider efter kontakt med någon i styrelsen.

1 juli Byabåtar till Hjo
Byabåtarna seglar traditionsenligt med förnödenheter till Hjo och tas emot av turister och Hjo-bor på kajerna. Kom och vinka av dem på morgonen från hemmahamnarna i Rökinge, Torp och Erstad.

16-17 september Visingsö Skördefest
Skördefest på hela Visingsö. Hembygdsföreningen har guidade visningar av Bastan i Näs kl 11 - 14 den 16-e. Vi har öppet i Hembygdsgården den 16-e och den 17-e med aktiviteter.

November
Almanacka 2017 och Årskrönika 2016 kommer att börja säljas på Persgårdens Julmarknad. Adventsgranar säljs inför 1-e advent under vecka 48 f.o.m. senast onsdagen utanför drivhuset hos Janne P i Torp. Mer information kommer att lämnas senare om alla evenemangen på affischer.

December
Julgransförsäljning kommer enligt tradition att ske inför julhelgen lördagen den 16 dec kl 10-11. Föreningen bjuder på glögg och pepparkakor.

Visingsö Gårdshistorik färdig efter 20 år

Visingsö Hembygdsförening hade årsmöte lördagen den 21 februari 2015 och uppmärksammade då att projektet med ”byaböckerna” fullbordats efter nästan 20 års arbete. Den ansvariga arbetsgruppen avtackades och tilldelades Jönköpings läns hembygdsförbunds förtjänstmärke i guld.

Det var Per-Evert Krantz som 1995 inledde arbetet med Visingsö Gårdshistorik och han var drivande fram till sin bortgång 2001, samma år som han fick Jönköpings läns hembygdsförbunds förtjänstmedalj.

Efter några års uppehåll fortsatte en arbetsgrupp dokumentationen och det var denna grupp som nu avtackades efter slutfört arbete. Den har bestått av Lennart Edlund, Bengt Johansson, Kristina Laggar, Gösta Strand och Ingrid Öresjö. De två förstnämnda var med från starten. Kristina Laggar tilldelades förtjänstmärket postumt.

Dokumentationen omfattar 11 böcker som behandlar samtliga 18 byar på ön. Den sista om Visingsborg utkom 2014. Böckerna är en beskrivning av byarnas och framförallt gårdarnas historia från 1600/1700-talen till våra dagar; vilka ägarna har varit, familjemedlemmarnas namn och födelsedata men även anekdoter och berättelser som ger liv åt fakta. I böckerna finns också en rik bildskatt med porträttfoton, exteriörer av byggnaderna samt bilder av bylivet i ”helg och söcken”.

I och med detta arbete har Visingsös byar fått sin historia nedtecknad på ett överskådligt sätt. Det kommer inte bara dagens öbor till del utan blir framförallt en källa för framtida forskare och öbor. För denna bestående kulturgärning framförde årsmötet sitt stora tack.

Se vidare under Publikationer.

Dessa 11 böcker beskriver alla gårdarnas historia på Visingsö
Lennart Edlund och Ingrid Öresjö tilldelas förtjänstmärket av Hembygdsföreningens ordförande Esbjörn Malmström

Bastan i Näs

Denna byggnad har under många år fört en anonym tillvaro. Vad finns därinne och vad har man haft den till?
Efter närmare efterforskningar kan man konstatera att den fyllde en viktig funktion under senare hälften av 1800-talet för de boende i Näs och sannolikt också för många flera ö-bor. Det handlade inte bara om linframställning, som man länge trott, utan i minst lika stor utsträckning även om öl- och drickatillverkning.
Under början av 1900-talet blev nyttan av bastan mindre i och med att industriella tillverkningsmetoder tog över. Så den har snart stått oanvänd i 100 år. Renoveringsarbeten har genomförts under 2015-2016.
Gå in under fliken Byggnader och Byabåtar och klicka på Bastan i Näs så får du veta mer.

Upptäck fler fågelarter på Visingsö

Man hade kunnat kalla Visingsö för fåglarnas ö. Det finns många fler fågelarter härute, boende eller på väg någonstans, än vad många av oss tror. Därför är det glädjande att vi får hjälp av öbon Rüdiger Kasche att få upp ögonen för vad vi ska spana efter.

Hans månatliga brev med text och bilder publiceras i fortsättningen under Bildarkiv/Fågelspaning.

Vidare tipsar han oss om att man kan gå in på nedanstående länk,

och eventuellt lägga in den på sin egen meny, för att få en dag-för-dag lista om vad som observeras och rapporteras i naturväg/fågelväg på Visingsö.

Huvudlänken för dessa observationer i Sverige är

Han hälsar också till alla att ”det är också okej att skicka din mailadress till mig på rydekasche@live.se eller ringa mig på 0706456833 om du vill ha dessa brev hemsända till dig eller vill fråga något om fåglar/naturen.”
Dessutom guidar han gärna i Visingsös natur.

Jorduggla
Vitkindade gäss
Hämpling

Hembygdsgården

Hembygdsgården är öppen lö-sö 12-15 under tiden 23 juni till 13 aug samt den 6 juni och under Skördefesten 16-17 sept. Övr tider efter kontakt med någon i styrelsen.
Läs mer om gården under fliken Byggnader och Byabåtar/Hembygdsparken