Föreningslivet 2017 - Visingsö Dansförening

Visingsö Dansförening startades i Kumlaby skola 1972 som en gammeldansförening med ca 60 dansare. Man dansade bl.a. vid de årliga hembygdsfesterna, den sista 1993, och har även haft uppvisningar vid särskilda tillfällen, men de blir alltmer sällsynta. Under tiden 1981 – 2000 var man engagerad i Braheskolans danskurser.

Idag har föreningen 33 medlemmar, ungefär hälften från ön och hälften från fastlandet. När dansföreningen i Gränna lades ner för knappt 10 år sedan fortsatte en del medlemmar dansa i Visingsö Dansförening. Man dansar och umgås på torsdagar varje vecka vintertid i Bygdegården med paus kring jul och efter påsk. På sommaren flyttar man till Logen i Näs.

På repertoaren står de danser som blir alltmer sällsynta, t.ex schottis, vals, hambo och snoa, men också foxtrot, bugg, mm. Därtill några mindre kända s.k. gillesdanser. Varje år gör man en dansresa, i år till Sävsjö, för att träffa likasinnade. I slutet av året bjuder man in till grötfest, som brukar samla 50-60 personer.
Se http://www.visingso.net/en/forening/visings%C3%B6-dansf%C3%B6rening

I år dansade man på Berglunds loge i Näs första gången den 8 juni, lite kylslaget men ett femtontal danssugna höll värmen lätt under de 2 timmar man dansade. Logen var invändigt pyntad med björkar och Sture hade preparerat dansgolvet med potatismjöl. Nedanstående bilder vill försöka förmedla den dansglädje alla var smittade av – de är stillbilder men de dansande stod verkligen inte stilla.

Birgitta Berglund berättar att hon önskar att flera finge uppleva hur roligt och trivsamt man har på sina träffar. Tyvärr har antalet medlemmar stadigt minskat, men hon är optimistisk att intresset för dans skall svänga igen.

I brist på sommarvärme var portarna stängda så det blev dunkelt och mysigt därinne.