Vi kommer att byta till en ny hemsida med nytt utseende. Under tiden som detta arbete pågår uppdateras inte informationen på nuvarande hemsida.

Föreningslivet 2017 - Visingsö Remmalagsförening 

Det sägs att idén till remmalagen kom från de ryska krigsfångarna som var på Visingsö i början av 1700-talet. Jägarna i Ryssland satt på den tiden rygg mot rygg på vagn eller släde dragen av hästar när de var ute och jagade.

Hur det nu var med det, så har remmalagen sedan mer än hundra år dragit runt Visingsöbor och besökare på ön och blivit öns signatur. På 1920-talet var vagnarna korta (3-4 pers per sida) med trähjul och på 1950-talet hade de ofta samma längd som en vanlig vagn och hade gummihjul. Det var först på 1970-talet som nuvarande större längd på remmalagen successivt introducerades. Kuskarna kan inte bara sköta hästar och vagn utan berättar också gärna om de sevärdheter man passerar.

Idag kan man välja vilken del av ön man vill åka till; se www.visingsoremmalag.se Kumlabyturen började man med i slutet av 1940-talet och den pausar vid Kumlaby kyrka där man kan passa på att titta på utsikten uppe från kyrkans utsiktstorn och kanske handla en glass i kiosken. Man kan också åka söderut med Persgårdsturen som pausar vid Persgården där man kan ta en fika. Eller så kan man beställa en helt egen tur eller t.o.m. hyra egen häst och vagn.

Remmalagen är idag 14 till antalet och de har sina hemvister på 3 gårdar på Visingsö. Man åker 300-400 turer per säsong beroende bl.a. på vädret. Detta är en nedgång, som anses bero på att fler cyklister, bilar och bussar har börjat ta sig över till ön de senaste åren. Dessutom har antalet skolresor minskat kraftigt. Föreningen är sedan 2015 också engagerad i Visingsö Tåget som under högsäsong går 3 turer per dag till borgen i Näs på södra udden. 


1920-talet?
Väntans tider...
...på våra besökare...
...som kan välja mellan häst och vagn...
 ...och Visingsö-tåget
Föreningsmedlemmarna och representanter för de tre gårdar som idag hyser remmalagen
 

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna någon i styrelsen på följande adresser: 

Adress: Visingsö Hembygdsförening, Hamnen, 563 94 Visingsö 
E-post: kontakt@visingsohembygdsforening.com 

Medlemskap

Intresserad att bli medlem? Se information under fliken Om ossFöreningen är medlem i Sveriges Hembygdsförbund