Vi kommer att byta till en ny hemsida med nytt utseende. Under tiden som detta arbete pågår uppdateras inte informationen på nuvarande hemsida.

Föreningslivet 2017 - Visingsö Teaterspektakel 

Visingsö Teaterspektakel bildades 2013 i samband med uppförandet av teaterpjäsen ”Spektakel kring ett kungamord”. Syftet var att bedriva amatörteaterverksamhet och kulturarrangemang på Visingsö. Föreningen vill verka för lärande och utvecklande teater- och kulturverksamhet för teaterintresserade i alla åldrar samt främja utvecklingen av Visingsö landsbygd.

Teatersällskapet har stått som arrangör av en produktion varje år, oftast i olika samarbeten och med sponsorer, se www.visingsoteaterspektakel.se . Trots tragiska motgångar och ekonomiska bekymmer har föreningen överlevt, idag med ett mindre antal trogna medlemmar. För att kunna sätta upp pjäser efter 2014 har föreningen tvingats ”låna” aktörer från andra teaterföreningar i Jönköping och Huskvarna.

Åren 2013 och 2014 spelades på Visingsborgs Slottsruin ”Spektakel kring ett kungamord vilket hände sig på Visingsö nådens år 1167. En någorlunda sann historia av Jacob S. Jonsson i regi av Eva Edevik”.

År 2015 i Eklunden satte Gunnar Andersson upp lustspelet Nisse i Knohult ”med Åsa-Nisse på nya äventyr tillsammans med Klabbarparn, Sjökvisten, Länsman och alla de andra i Knohult”.

År 2016 spelades på Visingsborgs Slottsruin ”I grevens tid, av Per Edström i regi av Bernt Lindqvist”.

Under Skördehelgen 16-17 sept 2017 spelades i hembygdsparken en pjäs, ”Frihet och Plikt”, av Emmy Stahl i regi av Lotta Molin. Arrangörer var Visingsö Teaterspektakel med stöd av Visingsö Näringslivsförening och Visingsö Hembygdsförening samt i samarbete med Vulkanteatern i Jönköping, som ställde upp med kläder och skådespelare. Tre skolelever bar kläder ur hembygdsföreningens förråd från början av 1900-talet. Pjäsen handlade om motsättningarna på Visingsö i samband med teosofernas Fredskongress och upprättandet av deras skola på ön år 1913. De tio skådespelarna kom från Visingsö och från Vulkanteatern i Jönköping och var alla amatörer.

Pjäsen spelades tre gånger och föreställningarna lockade totalt ca 400 åhörare, som gladdes åt initiativet och alla prestationer.

Lotta Molin hoppas att locka nya personer till föreningen. De behöver inte nödvändigtvis vara intresserade av att agera utan kanske vill syssla med ljud & ljus, smink/hår, kostym, marknadsföring, koreografi, teatervärdskap, etc., dvs vill vara aktiva i teaterproduktioner.
Inför framtiden säger Lotta: ”Jag hoppas att föreningen har många ö-bor som medlemmar, att Visingsöborna vill komma och titta på produktionerna och företagen på ön vill vara med och sponsra. Att berätta om öns historia genom drama är en fantastisk möjlighet att både utbilda, roa och locka besökare till ön. Det finns så otroligt mycket man kan göra i en teaterföreställning. Men utan medlemmar som engagerar sig kommer denna förening att dö.” 


Som många andra föreningar inleds året med årsmöte – och medlemsvärvning
Årets föreställning förbereds tidigt...
...och det första mötet...
...med skådespelarna och regissören...
...innehåller diskussioner om rollanalys och manusläsning...
...samt provning av kläder
Veckorna innan föreställningarna repeterade man på plats i hembygdsparken
På premiärdagen serverade regissören kaffe...
..innan spelet kunde börja
Avslutning med mingel...
..och glada miner
 

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna någon i styrelsen på följande adresser: 

Adress: Visingsö Hembygdsförening, Hamnen, 563 94 Visingsö 
E-post: kontakt@visingsohembygdsforening.com 

Medlemskap

Intresserad att bli medlem? Se information under fliken Om ossFöreningen är medlem i Sveriges Hembygdsförbund