Vi kommer att byta till en ny hemsida med nytt utseende. Under tiden som detta arbete pågår uppdateras inte informationen på nuvarande hemsida.

Mordet på kung Karl Sverkersson

Film av Hjobo avslöjar mord på Visingsö 1167

År 1167 mördades kung Karl Sverkersson på Visingsö av Knut Eriksson. Ett rått och makabert mord som nu har blivit till en mordgåta och fått en helt ny upplösning i en film som är producerad av Hjo-filmaren Thom Britten-Austin.

Mitt ute i skogen i Berghem utanför Skillingaryd spelade filmteamet in scener till filmen. Det är P.P.P, pensionerade, passionerade proffs som de kallar sig, som tillsammans med teatergruppen Teaterstickorna i Jönköping gjort filmen.

– Vi fick tid, möjlighet och råd att göra något men det gällde att hitta något som var tillräckligt intressant och då hittade vi det här projektet på Visingsö, säger filmproducenten Thom Britten-Austin.

Mordet på kung Karl Sverkersson fångade Thoms intresse och han kontaktade Eva Edevik som är teaterregissör för Teaterstickorna. Ett 20-tal skådespelare från teatergruppen var med och spelade olika karaktärer i filmen.

Hade en egen teori

Filmen spelades in på olika platser i och runt om Jönköpings län. Bland annat gjordes scener i Vadstena, Uppsala och på Visingsö där kungen alltså mördades. Enligt historieböckerna mördades Karl Sverkersson av Knut Eriksson, men filmproducenten Britten-Austin har en egen teori om vad som hände. Han tror att det krävdes någon med mer list och erfarenhet för att döda kungen, men vem vill han inte avslöja. Det får filmen visa.

Filmen - som går att se på YouTube - var klar 2017 och gick på Park i Hjo samt på ett flertal biografer runt Vättern. Och överallt var det mycket folk i salongerna, så filmen intresserade verkligen.

Thom Britten-Austin har, som namnet antyder, sina rötter i Storbritannien och flyttade till Sverige 1975. Första filmen gjorde han redan 1978 innan det blev ett uppehåll i 36 år för att sedan ta fart på nytt. Och nu är han inne på en ny historia som handlar om fartyget Mina från Lidköping som gick på Vättern 2019.

- Den kommer att innehålla sex avsnitt varav tre är klara, säger Thom.

I de djupaste delarna vid Visingsö letar man efter något speciellt - ett odjur! Mer än så avslöjas inte…

Upphängd i träd

Tillbaka till filmen om kungamordet på Visingsö och lite kring Karl Sverkersson, 1130-1167, kung 1161-1167. Sverker I erövrade tronen 1134. Hans son Karl har troligen ordnat med Sveriges första ärkebiskop. Sverkerska ätten hade gårdar på ön men också öster om Vättern. Karl vistades troligen här ganska ofta. Från Karls regering härstammar de äldsta bevarade skrivna urkunderna i Sverige, en av dem försedd med kungens sigill.

Hans medtävlare om tronen var Knut Eriksson och han har blivit beskylld för mordet som ägde rum 12 april 1167. Det sägs dock att denne Knut var alldeles för ung för att kunna ha utfört mordet så någon i hans familj lär ha dödat Karl och hängt upp honom i en ek. 1956 pekade en äldre Visingsöbo ut platsen. Trädet var i mycket dåligt skick, varför ett nytt planterades på samma plats av Visingsö Hembygdsförening. Den ek som idag finns på platsen kallas för Sverkerseken..

Under sina år som Sveriges kung vistades Karl mest på Visingsö. Han avslutade faderns byggnadsprojekt på ön, borgen vid Näs och kyrkorna Ströja och Kumlaby. Borgen fungerade under större delen av 1100- och 1200-talen som den svenska kungamaktens huvudfäste där kungarna ofta och gärna vistades. Idag finns delar av Ströja kyrka kvar - det är det mäktiga tornet som är en del av nuvarande Brahekyrkan. Ströja kyrka byggdes för att vara en kunglig helgedom.

Dödade dansk prins

Enligt ryska källor drog kung Karl i strid mot Novgorod 1164. År 1161 dödade Karl den danske prinsen Magnus Henriksson och valdes till kung. Tidigare hade han haft en stark ställning i Götaland, vilken med tiden blev osäker.

Men trots att Karl Sverkersson garderat sig så noggrant på sin väl skyddade borg vid Näs på Visingsös södra udde, gick han inte säker på sin ö. Efter skärtorsdagsmässan i Ströja kyrka på Visingsö, i april 1167, mördades Karl i Stigby på väg hem till sin borg vid Näs. Han höggs ner av en nygammal konkurrent om tronen, nämligen Knut Eriksson, son till Erik "den helige" Jedvardsson. Huruvida detta är sant eller inte lär vi aldrig få något bra svar på då det finns olika uppgifter i olika historieberättelser.

Utöver Karl Sverkersson har ytterligare tre kungar dött på Visingsö. Erik Knutsson dog i hetsig feber 1216, Johan Sverkersson dog sotdöden 1222 och Magnus Ladulås dog av sjukdom vid juletid år 1290.

Krig, svält, död

När vi ändå har ordet Visingsö på läpparna kan sägas att väldigt mycket hänt på denna avlånga ö gällande kungar, krig, svält och ond död. Det är svårt att tro att Visingsö en gång var rikets största krigsfångeläger och att det här finns en rysk kyrkogård.

Under det stora nordiska kriget - som pågick mellan 1700 och 1721 - tog Sverige ett stort antal krigsfångar som lämnat tydliga spår på Visingsö och speciellt kring Visingsborgs slott där de var inhysta. Vid den här tidpunkten var Visingsö rikets största krigsfångeläger.

Under åren 1715-1718 förvarades cirka två 2000 krigsfångar på Visingsö. Flertalet av dem var ryssar, tagna under den karolinska arméns inledningsvis så framgångsrika fälttåg i öster. Här vilar troligen ett par hundra av de olyckliga själar, som aldrig fick se moder Ryssland igen. Här placerades även sachsare, danskar, polacker, engelsmän och holländare.

Förhållandena på fängelset Visingsborgs slott var dock inte de bästa och sjukdomar spreds bland alla fångar. Många av dem dog av svält och av sjukdomar som härjade. De begravdes på det som kallas Rysskyrkogården och den var troligen i bruk 1716-1719. Gravarna är omärkta men där finns två monument som har rests på senare tid, ett träkors och en minnessten med det rysk-ortodoxa korset uthugget. Och sägnen säger att man bör hålla sig ifrån Rysskyrkogården nattetid…

Bra att veta om man tänker sig ett besök på Visingsö - som ju i övrigt är väldigt vacker.

Per-Owe Lagerin

Fotnot: Källa Visingsö hembygdsförening

Näs borg i två skepnader. Till vänster hur den ser ut idag och den till höger är en 3d-rekonstruktion som gjordes för filmen.
Karl Sverkerssons sigill visar kungen sittande på sin tron och är det äldsta svenska kungasigill som finns bevarat.
Här är gänget som deltog i inspelningen av filmen. I mitten producenten Thom Britten-Austin och bakom honom häktesprästen Claes Dahlberg. Foto: Monica Britten-Austin
En scen som spelades in på Visingsö borg vid hamnen. Foto: Monica Britten-Austin
Ett flertal scener spelas in i skogsmiljö. Foto: Monica Britten-Austin
På denna plats men i en tidigare ek lär den mördade Karl Sverkersson ha hängts upp. Foto: Cia Hedberg/Visingsö hembygdsförening
 

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna någon i styrelsen på följande adresser: 

Adress: Visingsö Hembygdsförening, Hamnen, 563 94 Visingsö 
E-post: kontakt@visingsohembygdsforening.com 

Medlemskap

Intresserad att bli medlem? Se information under fliken Om ossFöreningen är medlem i Sveriges Hembygdsförbund