Visingsö Hembygdsförening
Bildarkiv
På denna sida visar vi bildserier och reportage från evenemang och allt som kan vara av intresse där bilder gör presentationen mera levande.
Klicka på bilderna så förstoras de och vill du därefter bläddra fram nästa bild så klickar du längst till höger.
Klicka på rubriken nedan om innehållet är dolt.
Skördehelg 2020
Skördehelg på Visingsö 12 –
13 september 2020
Hembygdsföreningens
utställning av kläder och fotografier
Gamla
foton har i år överlämnats till hembygdsföreningen av Gösta
Strand, idog fotograf och samlare. Dessutom har släktingar till
Bengt ”Postis” Johansson lämnat över alla foton, som använts
vid utgivningen av de 11 byaböckerna. Av detta stora material har
Cia Hedberg framställt 3 fina fotoalbum med titlarna ”Så här
klädde sig Visingsöborna”, ”Barnfotografier” och
”Bröllopsfoton”.
Sedan föreningen bildades 1925 har en hel del kläder skänkts av privatpersoner och dessutom lämnade teosoferna över teaterkläder m.m. från sin sommarskola Raja Yoga när de avslutade sin verksamhet på Visingsö i mitten av 40-talet.
Dessa kläder ”återfanns” i en kista på vinden i Hembygdsgården drygt 50 år senare och visade sig innehålla en hel del plagg från det historiska festtåget och festspelet under fredskongressen 1913. De har sedan använts vid olika teaterspel, men framför allt vid 100-års-jubileét av fredskongressen. Se reportage under flik "Historik/Teosoferna" ovan.
Kläder och foton visades i Hembygdsgården under skördehelgen och har sedan överflyttats till Braheskolans bibliotek, där de finns tillgängliga hela hösten.
Allt detta kan också få symbolisera föreningens 95-års-jubileúm.
----------
Om Visingsödräkten enl skylt: Efter ett grundligt forskningsarbete på Nordiska Muséet och i hemmen på Visingsö hade fru Signe Crafoord kunnat fastställa såväl färgerna som snitt på den sockendräkt som öborna i forna dagar bar vid helger och andra högtidliga tillfällen.
År 1933, efter samarbete med fru Elin Eckerberg, sömmerskan Helga Fredriksson och skräddarmästare Emil Svensson, m.fl. sattes arbetet igång med materialanskaffning och tillverkning, varvid syddes ett 30-tal kvinnliga och ett 10-tal manliga sockendräkter.
Denna dräkt har tillhört Agda Leffler, född Nilsson, på Habovället, Visingsö. Den syddes på 1930-talet och tygerna vävdes av Agdas syster Nanny Backlund. Agda använde dräkten vid olika tillfällen, bl.a. vid sitt giftermål med Linus Leffler från Taberg.
I början av 1980-talet fick Kerstin Lundberg, gift med Agdas brorson Åke Nilsson, dräkten som gåva.
Kerstin
använde dräkten på flera hembygdsfester och vid andra festliga
tillfällen och skänkte den så småningom till Visingsö
Hembygdsförening.
-------
Av
skylten till skarpskytteuniformen
framgår bl.a.: Skarpskyttarna bildades i den götiska
nationalistiska tidsandan, som präglade den andra halvan av
1800-talet. Skarpskyttarna var som ett frivilligt hemvärn med
uniform och gevär. Medlemmarna övade sig i skytte, exercis, marsch,
mm i en glad och kamratlig anda. På Visingsö bildade de en
underavdelning till kåren i Gränna.
-------
Av skylten till hamnfogdeuniformen framgår bl.a. att Karl-Erik Johansson, f 1909 i Östergötland, köpte Säby Norrgård 1949. Han tjänstgjorde som hamnfogde på söndagarna när fjärdingsman Arvid Edlund var ledig. Karl-Erik gick då vid Gamla hamnen och såg till att turisterna skötte sig. Han hade också andra sysslor.
-------
Text: Marianne Roempke, Mats Svensson, Cia Hedberg
Bild: Mats Svensson
Besök av P4 Jönköping 2020
I början av juni
gjorde Förmiddag i P4 Jönköping med Hasse Pettersson och Felix
Petersson ett besök på Visingsö. Bl.a. besökte man
Kungsladugården där Hembygdsföreningen höll på att
iordningsställa gamla redskap. Karin Eskilsby och Lasse Plüm
berättade för Felix Petersson vad vi höll på med och vad en
oxvandring förr användes till.
För våra gäster gick sedan
färden vidare till bl.a. Janne P i Torp innan de åkte tillbaka med
13.30 färjan med, som det verkade, positiva "vibbar" om
Visingsö. Vill du lyssna på hela reportaget så kan du gå in på
Sveries Radios Jönköping hemsida och söka dig vidare till
Förmiddag i P4 Jönköping med Hasse Pettersson och Felix Petersson och lyssna på avsnittet från den 2 juni kl 09.32. (Vill
du inte lyssna på allt kan man bläddra....). Reportaget ligger kvar på SR:s hemsida under juni 2020.
Du kan alternativt lyssna på de avsnitt som handlar om Hembygdsföreningens insatser i Kungsladugården eller Janne Petterssons blomsterodling i Torp, se nedan.
Felix_pa_P4_Jonkoping_besoker_Kungsladugardarna.MP3
Felix_pa_P4_Jonkoping_traffar_Janne_Petersson.MP3
Foto: Cia Hedberg
Byabåtsmöte 2020
Styrelsen hade kallat byabåtsbesättningarna till ett byabåtsmöte i maj inför sommarens aktiviteter. Mötet hölls - se bilder nedan - i de tre byabåthusen i hamnarna Rökinge, Torp och Erstad för att alla skulle få information om vad som gjorts med båtarna och båthusen under vinterhalvåret. Syftet var också att diskutera och uppmuntra till sommarens aktiviteter (Hjo-resan, regatta, uppvisningar). Dessutom planerades och granskades ett info-blad om byabåtarna som ska delas ut i alla brevlådor på ön.
Vi beslöt att invänta besked från Hjo, om seglingen dit den 4/7 kan bli av eller inte pga coronapandemin.
Tråkigt nog fick vi ett snabbt negativt besked ang Hjo-seglingen; vår årliga tradition med segling till Hjo blir inte av i år pga coronapandemin. Istället kommer alla byabåtarna att visa upp sig i en gemensam segling hemma på Visingsö lördagen den 27 juni. Mer information kommer med info-bladet om byabåtarna i början av juni.
Text och bilder: Marianne Roempke
Iordningsställande av Kungsladan 2020
Hembygdsföreningen arbetar för att kunna visa upp sina redskap, som skänkts av öbor genom åren, för allmänheten i norra Kungsladugården. Flera av redskapen finns redan på plats och i maj var även 10 - 15 personer på plats för att börja bereda plats för dessa redskap. Som framgår av nedanstående bilder var det ganska många grejor som skulle hanteras och den gamla oxvandringen (som kan ha använts som del av ett tröskverk på V-ö för att med hjälp av oxar eller hästar skapa energi) var både stor och tung. Det finns också en bild av ett gammalt mynt, ser ut som ett kopparmynt, som hittades där oxvandringen tidigare var monterad i den stora ladan (Ruthers lagård) i Näs. En hälsning från våra förfäder?
Foto: Cia Hedberg och Katarina Wetterlind
"Coronaträff" 2020
Ett tio-tal medlemmar träffades några timmar i april i hembygdsparken för att bl.a. ta hand om alla kvistar mm, som ramlat ner från träden. Aktiviteter utomhus rekommenderades ju i dessa corona-tider så det var riktigt skönt i vårsolen. Men vi höll avstånden.....
Eftersom vi valt att inte ha något traditionellt Valborgs-firande i år med brasa så passade styrelsen på att visa upp sitt förslag till alternativ brasa, nämligen Vårljus i form av solcellslampor på brasplatsen.
Foto: Lotta Pauli och Marianne Roempke
Fågelspaning 2020
2020-03-01
Fågelvandringar på Visingsö 1 jan - 1 mars 2020
hejsan igen
Det ganska så regniga/blöta/rejält snöfria har gjort årets första två månader ganska så fotofattiga på grund av det relativt sett mörka och ofta mycket blåsiga vädret, dock aldrig med några kalla vintertemperaturer. Jag minns bara ngn enstaka dag med ned till -7 grader. Visst har det funnits fina soliga dagar också, men ändå ganska så foto-o-fågelfattigt.
Några sånglärkor, bofinkar, rödhakar och många många bergfinkar har övervintrat utöver de "vanliga vinterfåglarna". Flera bergfinkar än vanligt, bortåt 500-1000, har stannat på grund av mängden bokollon som finns på ön. Av rovfåglarna har ormvråk, pilgrimsfalk, fjällvråk, havsörn, sparvhök, tornfalk och duvhök kunnat ses som vanligt. Brukare har sagt att mus/sorktillgången varit god. De vanliga fågelmatsfåglarna "har många ggr hittat mat ändå". Under de senaste veckorna har sånglärkor och tofsvipor (bild) kommit rejält. Sånglärkor hörs idag överallt på fälten på ön, och i dag finns nog ett 100-tal tofsvipor på ön (längs bilvägen vid Rökingefälten och Ed Borgaviken).
Lite uddare med snösparvar (strandbild vid Ed), men också årets första gravand (bild vid Erstadkärret) som kom idag den 1.3.Den största måsfågeln i Sverige, havstruten (fotad januari från norra udden),
blir ju också vacker fotad underifrån.
Märkligt också att hamnbassängen under vintermånaderna har varit nästan tom på fåglar jämfört med kallare år.
Kanske ska vi intressera oss för vindflöjlarna också ibland ? Var sitter den?
Ha det gott
Rüde
2020-03-19
Idag, torsdag den 19.3 2020, kom storspoven till Visingsö.
Trevlig helg
Rüde
2020-03-26
Hejja
Ja, idag den 26.3 2020 så kom sädesärlan hit till Visingsö även detta år. En fågel vars vanor de flesta känner till eller tror sig känna till sedan mormors tid, och säkert ännu längre. (Som vanligt hoppas jag att ni på ön meddelar mig om ni sett sädesärlan tidigare i år).
Även på Rökingevägen har vi våra, som vi tror, ortstrogna sädesärlor,
som häckar under takpannorna på grannens eller vårat uthustak/tak. Fågeln är densamma som förra året, tror vi gärna. Har ofta vanligen två kullar, av vilka några tas av grannens katt, men
kvittrar på som vanligt ändå. Kanske kan några sädesärlor bli tio år
gamla, flyttar ned till Medelhavet, men har också då
och då i uppvärmningstiderna för vårt
jordklot försökt övervintra, då mestadels i skåne, men också på annat
ibland överraskande håll. Fågeln ger i alla fall en härlig känsla och hopp att allt ska bli som förut, men det har vi ju i år lärt oss att det
kan/skall man aldrig räkna med. Man får nog
säga att det är en normal ankomstid för sädesärla till Visingsö.
(Som vanligt vill ej att ni använder mina bilder.)
2020-04-08
Hejja alla
Ja detta år har ju påsken en lite annorlunda, allvarsam prägel jämfört med tidigare år. Vi måste ta större ansvar och visa hänsyn med varandra, hjälpa varandra efter behov och visa det avstånd mellan oss som krävs. Det är bara så.
Viktigt dock att röra på sig så gott det går,det skapar också motståndskraft. Knalla ut med sina nära &kära, plus hund/häst och vad det nu kan vara.
De senaste dagarna har varit goa och varma, mindre blåsiga och går/åker man runt på ön så kan man redan höra en massa ljud från fåglar, också se några insekter som fjärilar, påfågelöga och nässelfjäril främst.
Även bina har börjat surra.
PÅ Visingsö hörs nu bl.a jordbruksfåglarna storspov, tofsvipa, sånglärka samt möjligen strandskata... Vi har lärt oss att häckningsframgångarna har dalat rejält under de senaste 10 åren.
På Visingsö liksom i omvärlden i de större jordbruksområdena
oss har dessa fåglar nästan helt försvunnit.
Storspoven kan just nu höras på kanske, än så länge, 10 lokaler på ön. Om man vandrar på västra sidan från södra udden och upp till Torp så kan man höra sången. Även kring golfbanan.
Det är hanen som ligger i skyn och drillar, eller går som här i ännu bara plogad åker, som ju nu har börjat harvas och besås.
Vi är ju alla beroende av jordbruk, vi måste ha mat, det kan vi ju inte förneka och jordbuksarbetet måste ju ske.
Storspovar liksom de övriga nämnda fåglarna kan bli upp till 20 år gamla, och de återkommer varje år,tills de inte finns mer. Om det då inte har fötts några nya storspovar, så försvinner ju arten från Visingsö. Storspoven häckar också på myrar i andra delar av Sverige. Kring/före midsommar lämnar storspovhonan hanen, som får ta hand om ungarna, ofta inte långt efter äggen är kläckta. Vid den tiden kan man se samlingar med storspovhonor från övriga områden i Sverige ofta i större flockar, ofta vid Hospitalstenområdet på ön eller i Erstadkärret. De kommer att flyga ned till västeuropeiska kustområden.
Hanarna
lämnar senare ungarna när de är flygfärdiga. Detta beteende, att honan
lämnar hanen före ungarna är flygfärdiga är vanligt/det normala hos
vadare, exempelvis tofsvipor och strandskator.
Tofsvipan är numera ganska sparsamt förekommande på ön. 2019
eller 2018 var de första åren då både storspov och tofsvipa inte fick
fram några ungar på Visingsö. Strandskatan finns i kanske 25 par runt
ön mest
på strandnivå.. utsätts för andra störningar. En del strandskator försöker också häcka på åkernivå.
_______________
Sädesärla, sotare, koltrast, taltrast, rödhake, bofink, ringduva, storspov, strandskata, tofsvipa, sånglärka, skrattmås, fiskmås, ormvråk, järnsparv kan man nu höra på ön.
Blåmes, talgoxe, svartmes, kattuggla, stare, hornuggla skata, kråka, råka, korp, ormvråk, tamduva, gräsand och kanadagås har börjat titta på holkar, hål i träden, grenar, kvistar till att bygga bon, söka bon.
________________
Ni kan säkert mera...
Med önskan om en trevlig påsk, sköt om er
hälsar
Rüdiger, fråga bara.
Som önskar att man inte använder mina foton<br>
2020-04-27
Ilbud...fågel som sitter utanför min bostad, härfågel...håll utkik flög mot Rökinge ..(sågs även förra året på Öa)
meddela mig om ni också ser..Rüde
0706456833
2020-05-09
Fågelvandringar på Visingsö början av maj 2020
Klockan är 03:55 den 9.5 2020 på Rökingevägen 24 på Visingsö
Jag förbereder dagens jobb med en kopp kaffe ,öppnar ytterdörren för att se, höra, känna av vinden, utetemperaturen, som jag brukar göra. Hör omedelbart att det sitter en "vaktel" västerut på Rökinge fälten. Det är för tidigt på året (jag brukar, uttrycker normalt aldrig detta uttryck i samråd med andra människor, det är för suddigt) och meddelar bara på detta vis de närmaste "dödliga", går ej heller ut för att spela in med mina dåliga instrument därför.
Självklart kan det vara en verklig vaktel, men.. jag låter den spela och stänger ytterdörren för en timmes till sömn.
Några vaktlar har tydligen planterats in förra året på ön, men bara få och norrut på ön, men att ngn av dessa ska finnas kvar betvivlar jag starkt. Vakteln flyttar och kommer från långt sydligare länder.
Men, men man kan aldrig veta,,,,
Jag bifogar den europeiska vakteln att höra på, vi har den ibland på Visingsö, då i slutet av månaden, ofta i typ rapsfält, med mera... Hörs alltid på nattetid, men ibland, ibland också på dagen.
Likaså med kornknarren, som vi också har på Öa, på samma tid som vakteln.. Den är dock aldrig utplanterad som art.
Övriga natt/dagsångare som kan höras är mer vanliga, som har börjat komma i allt högre omfattning t.ex göktyta, gök, sångare av alla slag men också många andra som hörs i ek/bokskogen.
Göktytan, fotad i förförgår finns nu några ex på ön att höra, göken vet ni ju redan hur den låter.
Trevlig helg önskar Rüdiger
20200604
Ja nu har vi kommit in i många intressanta skeden på ön. Maj är en härlig månad. Hur mycket fågelsång som helst kan höras i våra skogar och på fälten. Vi vet ju om problemen med fältfåglarna (storspov, tofsvipa, sånglärka och strandskata) och är ju själva delaktiga som konsumenter av jordbruksprodukter, i att stammarna på i synnerhet storspov och tofsvipa avtar liksom de gjort sedan länge runt omkring oss på de större fältområdena i Sverige.. Sedan länge är det så på större jordbruksområden runt hela världen, att fältfåglar försvinner..
Vi har också en fin ekskog med många olika sångare här på ön. Det är bara att gå och lyssna.. Ljudfil bifogas
Härmsångaren kommer långt nerifrån Afrika till Visingsö för att underhålla oss.
Vid den här tiden hoppar uggleungar (här
kattugglor) också ut ur boet före de är flygga
och måste få vara i fred.
Även kråkor, råkor, kommer ofta framför oss på vägen, så det gäller att fara försiktigt. Likaså alla starar som far ut nästan samtidigt.
Roliga häckningar också...vad är det som ruvar på grenen..
Gravandkullarna har börjat komma fram, hur länge de nu får vara ifred..
Skogsavverkningar sker ju också på ön, vilket är nödvändigt i den skogsvård som sker . Ris/flishögar är ju brandfarliga och vid samtal med det inre befälet på räddningstjänsten, som Jan Pettersson på öns räddningstjänst har pratat med, så säger denne att det inte finns några regler om rishögar. Det enda är om rishögen ligger i direkt anslutning till en skola eller dylikt. Och om det blir eldningsförbud så får inte högarna flisas på grund av risken för gnistbildning i flismaskinen. Skogen på Visingsö bedöms också vara mindre brandfarlig än på andra ställen på grund av inslagen av lövträd som inte är lika brandfarlig som barrskog.
Bra för oss, med denna kunskap...
Sköt om er också! Håll avstånd.
Rüdiger
2020-07-08
Vandringsbrev från tiden midsommarafton till början av Juli 2020 på Visingsö
Heja
- Nu är det åter ruggningstid (byte av hela/den mesta fjäderdräkten och kan alltså ej flyga) snart alla i mängden av kanada-grå-vitkindadgäss och hybrider dem emellan vid Erstadkärret. Man ser dem rusa ut i Vättern, när dom känner fara på ngt vis. Ännu inga större störningar. Observera att flera, kanske de flesta av dessa gäss är bara här vid Erstadkärret bara under ruggningstiden. Övriga fågelarter byter ju enbart delar av sin fjäderdräkt fortlöpande, lite olika för alla art
- Storspovhonor, från hela Sverige, har nu värpt fram ungar och lämnar hanen med ungarna för återsträck söderut (det är lika hos andra vadararter, där honorna efter att ha värpt ut ungar, lämnar hanen att sköta ungarna tills de kan flyga. Stora mängder av storspovar (se att näbben är nedåt på storspov...), sträcker då söderut till Tyskland-Danmark och syns ofta rastande på norra delen av ön, där fotot är taget, för att sedan från slutet av juni flytta ned till Västeuropas kuster.. När ungarna sedan är flygga flyttar hanarna och sist kommer ungfåglarna förbi i september/okt..
Hur ungarna
hittar vägen till vinterstället är en fråga som man grubblar på, om det
är genetiskt på ngt sätt, i september har vi många ungfåglar längs
stränderna på ön.
3. Nu kan man se olika arters
ungfåglar tigga/leta mat med föräldrar i skogen, på fälten osv. Ungfåglarna
skyddas så gott det går, men... kullarna blir ofta tullade, som mat till
andras
ungar.
4. Nu har också de första dvärgmåsarna kommit från gränssjöar mellan Ryssland/Finland och norra Sverige.. Svarta på huvudet och under vingarna, lätta att skilja från skrattmåsar...som ju är bruna på huvudet m.m. Kan ses vid Erstadkärret och längs våra stränder.
5. Intressanta
rovfåglar seglar också omkring oss. Bruna kärrhöken inte minst, där
unga hanar kanske skvallrar om förstörda häckningar eller brist på
honor.
Åsnor och mycket annat finns ju också att se, när man bor på ön...
Sköt om er nu, och håll avstånden
Rüde på Visingsö den 8.7 2020
2020-08-04
Vandringsbrev från Visingsö juli månad 2020/Rüdiger Kasche
Ja nu börjar gråsparvar/pilfinkar . mfl. att också provsmaka allt som växer på ön innan det försvinner in i skördetröskan fvb .. (ni ser väl vad det är dom äter på?)
Ofta blir det tyvärr flockar som sitter för nära vägen, och då riskerar livhanken. Skördarna på ön verkar och ser bra ut, också när jag frågar brukarna.
Annars är det som vanligt nu med vackert väder och ett pandemiläge, vilket gör ett något annorlunda läge än en vanlig julimånad. Roliga vadare kommer varje dag för den som letar, ljungpipare som ju också häckar på våran breddgrad syns gärna vid stigar längs slagna fält ,och kan vara i nog så stora flockar, liksom enskilda roskarlar (stenvändare) på stenen vilka kan komma långt ifrån, från kuster ända längst upp i norr men häckat ej i sötvatten som här på fotot.
Erstadkärret, Visingsös mycket förnämliga sträcklokal, är just nu ganska så full med vadare, gäss och änder, speciellt efter oväder. Det är snabba växlingar.Gässen har ruggat färdigt nu och kan åter flyga. Av våra rovfåglar så har
tornfalken, (hanen sitter och kollar på ett tak, efter sork), haft ett bra år liksom ormvråkar m.m, vilka
alla har utflugna ungar..
Avslutningsvis vill jag nämna att jag denna häckningssäsong 2020 hittat 4 tofsvipeungar som blivit flygga liksom 3 strandskateungar men ingen storspovunge och troligen många dolda sånglärkeungar på ön i
år. Det visste vi ju att det skulle bli så att fältfåglarnas ungar kommer att försvinna som de gör i alla stora jordbuksområden, glöm dock inte alla andra fåglar
som föds på ön. T.ex backsvalor på Näsruinen.
Backsvalor (den minsta svalan hos oss) gör man en totalundersökning av för hela Sverige detta år. Häckar ju också i hålor i "sandtag", lerbrantskanter på ön osv...
Sköt om er och håll ut även fortsättningsvis
vänligen Rüdiger
(ps. låt fotona stanna hos er, prova att klicka på så att dom blir större )
2020-09-02
Fågelvandringar på Visingsö under augusti 2020
Som varje annat år tidigare så börjar ju fågelflyttningen, än så länge, synligt kring midsommar. Då har framför allt vadarhonor som storspovar med flera värpt äggen färdigt och lämnar snart hanarna, vilka får sköta resten av uppfostran för ungarna, till de blir flygga. Då lämnar hanarna i sin tur ungarna ,vilka själva får söka sin väg söderut till varmare vintertrakter.
Många vadare häckar ju långt norrut, Grönland, Island och övriga Arktis. Vi har ju naturreservat för att fåglarna ska få lugn och äta upp sig under flyttningen. Då ser man ofta större flockar som samlas på lämpliga platser, exempelvis Erstadkärret på Visingsö, men också stränder, fält och andra platser att undersöka. Även rovfåglar hämtar ju sin mat här.
En flock kan se ut så här som bilden visar, här ser ni en lite mer exklusiv sandlöpare i
övre högra hörnet, men också röda ben syns, storlek, hur ser näbben ut
osv och andra kännetecken att gå efter, som ju fågelskådare bör kunna.
testa om ni kan !
Förr stoppade man ofta upp sådan här fåglar, det kunde man se i många
hem, kanske inte numera, men.. Jag har under mina år fått ta hand om
både skadade och döda unga rovfåglar. Inte så roligt alltid.
Pilgrimsfalkens ungar lär sig (se foto nedan) däremot att
jaga med sina föräldrar under denna tid på ön... de känns igen på de
nedåt-gående bröstlinjerna, ett bra kännetecken, men också lite klantiga
försök att jaga. Föräldrarna är ofta med när
de tränar att jaga. Ganska så snabbt blir ungarna skickliga.. fångar ringduvor, kajor, även mindre fåglar t.ex vadare, ibland även större fåglar.
Nu börjar också smärre fåglar att dyka upp i flyttandet söderut. Ni har säkert sett mängden
sädesärlor, stenskvättor, ibland också gulärlor, som finns kring husknuten att hösten börjar kännas allt tydligare.
Även de bruna kärrhökarna som setts under hela sommaren på ön börjar nog tänka söderut. Detta är en gammal hane, säkert 3 kanske 4 år gammal.
Sköt om er nu
Bästa hälsningar
Rüde (som gärna urskuldar sig för felstavningar och andra skrivfel.)
obs, ett litet prov finns också med denna gång...
Vad är detta för fågel slutligen, som man kan se flyga mot södern?
2020-10-03
FÅGELVANDRINGAR FRÅN SEPTEMBER 2020 OCH LITE MER FRÅN VISINGSÖ ...
Hejsan
Nu är den tiden i september när det syns nya flyttfåglar här o där på ön, vilka oftast "kommer norrifrån", och det kan ju vara väldigt långt bort.
( Kräftburar och det som hör till har vi ju tjatat om tidigare. Hittills har ett trettital blå plastkräft-burar hittats samt linor och annat tillhörigt, då speciellt på norra och västra sidorna av ön.)
Stenfalkar är den minsta falken, häckar i Sverige mer i
norr, övervintrar ibland, och finns nu i september på ön, är mycket
snabba och vadare får se upp i Erstad-kärret, och ärlor, sånglärkor på
fält och längs stränder.. Stor som en sparvhök
ungefär. Detta är en ungfågel på golfbanan.
Och så kommer Havsörnen (minst 5 åring) med igen, nu med slaget byte, en gås. Vid Erstadkärret. Kråkan fick sig en vift ibland, men lyckades också bita i stjärten på örnen.
Fotot i holken är taget långt efter häckningen, övervintrar, duktig sorkjägare, och tornfalk-hanen har häckat och vilar mellan jakterna på höst /vinter. Holken kommer att bytas.
Förklara nästa objekt som finns på stranden av Öa. Nån som känner till?
Likaså det här som kanske fortfarande syns från parkeringen vid färjan om man tittar "uppåt" mot örtagården. Undras hur många som sett?
OBS.
Ni får väl fundera lite och titta gärna varje dag på artportalen där nya observationer dagligen läggs in.
Till nästa gång....sköt om er...håll avstånd..
Hälsningar från Rüde
2020-11-03
I slutet av oktober/Allhelgona varje år brukar fågelklubbarna i Småland ha en tävling om vilken klubbs medlemmar som kan hitta mest arter. En tävling lördag-söndags alltså med så mycket man vill...Visingsö tillhör ju Jönköping(kommun)sklubben..
Det som har präglat den sista tiden i oktober är ju mängden gäss, då i synnerhet vitkindade gäss, som kommit in. Det är ju en liten gås jämfört med t.ex kanadagåsen som är störst. Häckar numera även i Sverige, (ngn gång på Visingsö också) men är ursprungligen en arktisk fågel. Hybridiserar också med kanadagås..
Titta på bilden vilken mängd som rejält skymmer norra fyren på Visingsö. Jag räknade dem (puh, tog minst en timme) vid given tid i förrgår, (ibland står de alla i Erstadkärret) och fick fram en summa på 4837 ex, om nu alla var samlade där. Kanadagässen blir sällan mer än 600 ex här på ön, och
grågässen flyttar mest söderut över ön i plogform. Bild 2 visar vilande vitkindade.. (säg nu aldrig mer att det är kanadagäss om de vitlkindade. Kanadagäss blev
inplanterade i Sverige på 1930-talet). Kanadagåsen är ju större också.). De vitkindade övervintrar mest i Danmark-Tyskland , några ex också här. Deras lockrop hörs ju ofta liksom övriga gäss.
Nåväl, havsörnen var ju givetvis här på tävlingsdagen, liksom många andra arter, 121 totalt i Jkpngs kommun. Ni vet ju numera att vit stjärt och ljusbrun hals & ljus iris mm betyder en vuxen havsörn, och han är ju en rovfågel också.

Ja nu har sädesärlor, ladusvalor m.m försvunnit, men sånglärkor och tofsvipor kan man fortfarande se om man har tur. Det har också tillkommit fåglar norrifrån, snösparvar med mera, några rovfåglar, som brukar vara här hela vintern.
Vad är detta? Öbor
är inte okända om de helvita gräsänderna
som fanns för några år sedan. Nu såg jag att det det dykt upp en ny i
hamnen. Vi kan väl kalla det "parkanka" eller en mutation av gräsand.
Numera är ju vintrarna inte så kalla längre.
Sista fågeln får ni öbor bestämma själv... Inte ovanlig på "lyktstolpar längs bilvägen... kumlaby till norra ön. Kommer i oktober.. flyttar norrut i mars-april...
Sköt nu om er, var försiktiga. hälsar Rüde
Artportalen ..klicka
2020-12-03
Hej igen,
I november har det blivit tydligare att löven och de sista färgerna ramlar av träd och buskar.
Mer kala stammar av träd&buskar som hagtorn, rönn, asp, björk m.m, som dock ger mat i form av och frön, knoppar och bär. Dessutom torra fröställningar av olika blommor med frön att äta på strand och på fält, ger mat till många fåglar, i flockar eller enskilt.
Snösparvar (nr 2), grönfink, pilfink, gråsparv, pilfink och gulsparv, där också steglitser (1) är inte ovanliga på fält och strand.
Skördearbetet, här vid Rökinge, har pågått i hela nästan snöfria november och ger synliga rapsfält, spirande höstvete m.m och plöjning(3) inför vårsådden. I flockarna efter plogen (3), som mest synligt det vi ofta kallar för "måsar&kråkor" ingår mest fiskmåsar men också skrattmåsar, då i vinterdräkt (4), samt råkor, kråkor, kajor, tamduvor, av vikla en del också kan vara från mer nordliga trakter. Skator är aldrig så modiga, håller sig mest nära hus. I bild 3 finns faktiskt om man kollar minst 5 skrattmåsar bland fiskmäsarna.
Mängden "måsar, kråkor" (som vi oftast säger) bakom plogen bör nog se upp också, för både pilgrimsfalk, duvhök, försöker att ta byte. Då ser man jätteflockar högt i luften över fälten, av fåglar som försöker undkomma angrepp.
Orm-&fjällvråkarna&tornfalkar håller sig till "sork", men duv-&sparvhök och pilgrimsfalk får måsarna/kråkfågeln akta sig för. Det finns gott om mat för rovfåglarna.
Orm(häckar på Öa)-fjällvråkarna (övervintrar på Öa), men även tornfalk (på holk), liksom pilgrimsfalk och havsörn sitter ofta i träd längs strandkanten. Havsörnen (5) jagar mest över Vättern, nu när gässen försvinner längre söderut. Den syns bra ändå.
Sköt om er nu, och promenera gärna på alla fina stigar vi har på ön eller som finns hos er, jag möter många på Öa-stigarna numera. Det är bra--Katten (6) bjuder jag på.
Rüde (jag vill inte att fotona sprids utanför denna samling trevliga människor)
2020-12-22
I dessa oregerliga, osäkra tider är det skönt att på Öa kunna luta sig mot den natur, ekskog, fält och strand, som finns på och runt omkring. Jag möter alltfler vandrare, springande, cyklande personer, diskuterande, pratglada när jag är ute i dessa för tillfället ganska så blåsiga, regniga dagar. Vi har ju kommit till julmånaden.
Minns att vi har under de 13 åren jag varit här haft både älg, hare, rådjur, räv och ett dött ilandflutet vildsvin här på ön men även annat levande som grodor, paddor och insekter med flera objekt vilka ju upplever sina speciella problem med torka och bilister. Det är inte bara fåglar då, utan annat oväntat också.
Apropå träd så har ett träd blivit/varit namngivetMan kan tolka allvar i detta också i att andra än öbor (ingen nämnd ingen klämd) ska lära sig skilja på ek och bok. Kan säkert ge viss trygghet också.
På träden finns också gamla, även nya, kärleksförklaringar som vi/man kanske ska tala tyst om, men ändå har utgjort sorg eller glädje hos någon förälskad öbo, eller är det andra som vågat karva... Det kan ju gjorts för länge sedan som det sitter högre upp på stammen.
Förra årets brandfarliga flishögar har nu gudskelov blivit bortforslade från ön, årets ligger kvar ännu.
Fågelmässigt så har vi ännu i december, mest troligt över vintern, 3-4 fjällvråkar , 3-4tornfalkar, vars holk som synes måste bytas,
10-11 ormvråkar, någon duvhök och sparvhökar. Och pilgrimsfalk också. Havsörnar är alltid att se så länge det finns intressant byte för dem. Stare och sånglärka
finns och kan ju övervintra liksom kråkfågel, sparvar, mesar och tamduvor, även några ringduvor, och upp till 1000 gräsänder.
En duvhök hade kört in sig i
VAIS padel- inglasade bana och det gick bra att plocka ut den. Troligtvis klarade den sig bra. Där finns nu plastprofiler på väggarna. Alla våra rovfåglar sitter
ofta/ibland på hustak och vägstolpar. Lätta att se men också skrämma om man stannar för nära.
Duvhök är förr hatad, men numera har man förstått deras roll i naturen. Detta
är en i år född hona, som krånglade in sig genom glasdörren, och kunde
hämtas ut. Den jagar mest på kråkfågel. Duvhök häckar normalt i tätare
skogar än på ön.. Någon sparvhök har också dött vid jakt av mindre
fåglar och pangat in i förnsterrutor. Det går bra
sätta plastprofiler på fönsterrutor. Plastprofiler har satts upp på
padelbanan. Se hos VAIS!

Jodå vi har en julbock också på ön.
Önskar er alla en fin JUL och och ett Gott Nytt År!
Sköt om er
hälsar Rüde på Visingsö (som inte vill att mina foton blir spridda)
Några fler foton kan man inte lägga in här utan kolla på
då o då, det är nyheter och foton varje dag.
Renovering av Maria båthus 2019
Båthuset, troligen byggt kring 1885, i Rökinge hamn för byabåten Maria har under flera år varit utsatt för hög sjö vid hårda vindar från väst och sydväst. Sand och stenar har tryckts upp mot stolpar och fasader så att dessa har förskjutits och tagit skada.
För att bevara båthuset, som har ett kulturhistoriskt värde, ansökte föreningen om ett projektstöd. Ansökan beviljades av Länsstyrelsen/Jordbruksverket (landsbygdsprogrammet). Jönköpings kommun/Stadsbyggnadskontoret/ Kommundels-utveckling ställde upp som medfinansiär. Dessutom bidrar föreningen med egna medel.Total kostnad för projektet är ca 158.000 kr varav stöden täckte 122.000 kr. Exakt vad som utfördes framgår av det bifogade slutintyget från den antikvariska experten från Länsmuseet. Dessutom framgår det av nedanstående bilder vad som gjordes.
Projektet styrdes av en arbetsgrupp (Jan Andersson båtlaget, Esbjörn Malmström ordf. hembygdsföreningen, Mats Svensson projektledare, Mattias Wetter byggmästare). Arbetet utfördes av M Wetter Bygg AB i augusti 2019. Ett gäng frivilliga krafter slutförde jobbet i oktober 2019.
Text och foto: Mats Svensson 2019
Valborgsfirande 2019
Vårtalet av Ann-Chatrine Brandén :
Det är nu livet börjar!
Alldeles nyligen cyklade jag på väg hem från jobbet, en solig dag. Solen har äntligen börjat värma och jag ser att att det inte bara jag som njuter över att värmen äntligen har kommit tillbaka. Alla träd som jag passerar har bara väntat på värmen. Stått där och stampat med rötterna i myllan ”kommer den inte snart?” Först ut är sälgen, kaxig och med sina stora fröställningar som ger humlor och bin deras första föda efter vinterns tid. Sälgen vill vara först, synas och märkas och tala om att ”Hej här är jag! Jag är minsann viktig! Jag ger föda åt andra, jag behövs!” Bredvid står ett annat träd, på väg till att slå ut men väntar lite, avvaktande…”kanske inte idag- utan jag måste sova lite till”. Björken tjurar. ”Jag tänker inte vara med er utan jag väntar lite till! När jag slår ut blir vi fler som slår ut.” Boken, står bredvid och iakttar. ”Ja, tänker hon, ”lite mer värme och jag slår ut. När jag slår ut med mina vackra löv och skira grönska då blir det vackert! Tillsammans med övriga träd.” Naturens mångfald.
Och så finns hon där! Magnolian. Sedan urminnes tider, ett urgammalt träd som blommar på bar kvist och överglänser alla träd med att börja med en fantastisk blomning; vit, rosa, gul eller lila. Små petaler eller grandiosa - lika vacker är hon när hon blommar. Varje år likadant - förvånansvärt skön att beskåda. Behöver inte säga så mycket utan ”hej! här är jag!”.
Naturens mångfald - där alla har ett berättigande och fyller sin funktion. Det är nu livet börjar! Det gör inget att det spretar lite hit och dit. Det är här och nu livet börjar! Allt och alla börjar på samma sätt, lite trevande och spretande…och alla har rätt att finnas till.
På samma sätt är det med oss människor. Vi har ett berättigande och ett lika värde, oavsett hur vi är som människor. Oavsett hur vi ser ut, vad vi har gjort eller vad vi gör, så har du och jag ett värde. Det är vår mångfald och det berikar. I omvärlden, runt omkring oss, ser och hör vi hur det hårda, onda och uträknande tar mer mark och försöker ta makten över det goda i samhället. Där alla människor inte har ett lika värde och ett lika berättigande i samhället. Det skapar otrygghet och oro - vad händer med mig om universum är ond? uttryckte Einstein tidigt. Har jag en plats i vårt samhälle? Ja, vad händer? jag tror att vi ska kämpa för det goda i samhället och stanna upp, leva här och nu och njuta av det enkla men som berikar så mycket. Skala av det ytliga, se varandra och lyssna mer än vad vi gör idag. Du och jag har en plats - och fyller en funktion och har ett värde. För det har vi - du och jag, ett lika värde.
Vad har allt detta med Visingsö att göra? Träden, naturens mångfald och alla människors lika värde?
Mer än du tror. Ett av det första jag fick lära mig när jag flyttade hit, var: ”här på öa hälsar vi på varandra, även om vi inte känner varandra!” Så det gör jag också. Var jag än är så hälsar jag och det kostar så lite. Det är trevligt, några leenden eller lite småprat kan göra ens dag. Vad händer då i hälsandet? Jag ser dig och du ser mig. Vi bekräftar varandra och synliggör varandra och bemöter varandra med respekt - då blir det svårt att vara dum eller göra något dumt mot den andre. Detta skapar ett tryggt samhälle, då vi bekräftar varandra och bemöter varandra med respekt och får en relation. I det, blir det också en gemenskap - vi hör ihop även om vi inte är släkt -så har vi något gemensamt. Vi bor här på ön.
Kan ett hej betyda så mycket? Ja, det gör det. Det är i det lilla det händer. Vi behöver inte göra stordåd för att åstadkomma ett tryggt samhälle - utan det räcker med att vi hälsar, småpratar och respekterar varandra. Oavsett vem vi är. Det skapar en samhörighet och som jag sa förut bidrar till ett tryggare samhälle. Ett litet hej, och du kan förändra.
Vare sig vi vill det eller ej kan vi som öbor inte värja oss för omvärlden. Men vi kan bestämma om vi vill ha ett tryggt samhälle här på ön - och det börjar med oss själva. Ett litet leende, ett hej eller till och med lite småprat. Det kostar så lite - men gör att denna ö blir så mycket vackrare. För du och jag har ett berättigande precis som mångfaldens alla träd här på ön. Och detta berättigande gör att du och jag upplever en samhörighet - för det är vi som gör att ön blir trevlig. Du och jag, tillsammans. Och det börjar med ett hej!
Foto med text Bertil Gustafsson
Fågelspaning 2019
Rüdiger Kasche, en på ön bosatt fågelskådare, också mycket aktiv fotograf, håller noggrann koll på våra flygande vänner och annat som händer i vår natur. En del av hans tankar och bilder får vi ta del av genom hans brev.
2019-01-22
Halloj på Öa med mera...
Det här med att räkna fåglar på egna matplatsen har funnits länge och är skoj.
http://birdlife.se/evenemang/vinterfaglar/
Genom att klicka här o där så kan ni komma in i taktiken/tekniken och meddela
vidare era siffror.
Bifogas också en färsk bild av det nu "avskalade" Erstadkärret, där man planat ut ojämnheterna..
PÅ biblan på ön lägger jag SOF:s ornitologisk månadshäfte som ni kan läsa....
Undras om det blir nån vinter? Det är rätt mycket strandis efter Borgaviken .... men det försvinner väl
Sköt om er
Rüdiger
Fråga gärna 0706456833 mitt nummer
2019-02-09
Hejja igen...
Hoppas ni kunde skicka in lite om vilka vinterfåglar som äter på era fågelmatplatser.
Räven skrämde jag från daglega i dikeskant på norr, ganska så fet, kanske en hane ... onekligen vacker. Börjar väl löpa snart. Man borde kunna höra räv nån gång här på ön. Dom brukar höras ibland.
Sånglärkor har övervintrat, fotot taget 2.2, ser ni huvudtofsen, taget fortfarande en kall snöig dag. Sånglärkor har under tidigare vintern funnits vid Borgaviken. Flera sånglärkor kommer säkert snabbt om vädret fortsätter som de senaste dagarna. Även tofsvipor mm.
Gränna hamn har fina fåglar liksom Visingsö hamn, inte bara storskarvar som på fotot. Troligen kommer alla gräsänder som nu är i det delvis öppna snöfria Erstadkärret från dessa båda hamnar.
Gräsänderna bildar ju par redan i okt/nov. Gräsänder låg idag i alla smågölar i och kring Erstadkärret,
även i hästhagarna ....och hittade mat. Havsörn fanns längre norrut kring ön idag men kan ju överraska, dock ej fullt friska gräsänder.
Tornfalk övervintrar också på ön.
Den stora mängden gäss har nog lämnat ön efter snöstormen, några enstaka kvar bara. Den femte gåsen efter de fyra kanadagässen är en hybrid grågås-kanadagås, inte så ovanliga.
Nog känns det skönare med 5+ än 5- och snöstorm.
Sköt om er
Rüde
2019-03-05
Hejja igen den 5.3 2019
Åter kommer inatt snö till ön, och gör det ngt vitt och minusgrader. Dock plusgrader under dagen.
Tofsvipor och sånglärkor samlar sig gärna då, om det nu varar några dagar, i smågrupper och är tillsammans. Ibland på återsträck söderut. Som brukligt här på Visingsö så är det numera ganska kortvariga tillfällen....
Trana kom den första idag vid Asby, skall vidare. Äldre tranor kan vara ganska tidigt på snöbemängda häckningsområden.
Gravänder har funnits några dagar i Erstadkärret, häckar ju på ön i olika hålrum på lador, hus, osv. Tofsvipor lika men också spridda på ön som sånglärkor vilka övervintrat har ju funnits h
ela året.
Gässen är tidvis många liksom sång/knölsvanar och flyttar vidare. Många bläsgäss (har vit bläs), mindre än kanada-och-grågässen, har det varit som rastat på ön, dom skall långt upp mot Grönland och bortre Sibiriska kustområden.
Tusssilago farfara fanns redan den 27.2 att beskåda på västsidans stränder.
kan ni varje dag se vilka fåglar som bokförs på Visingsö och även där en massa andra ställen, med lite övning
Hoppas nu att snön är borta imorn...☺️
Sköt om er
Rüdiger
209-04-12
Hejsan igen
Några dagars avbrott med kyliga nätter känns ju, och lite is kan man se i smärre vatten, men fåglar och övrigt berörs inte så mycket. Kalla nätter kan man möta när som helst.
Dock ser bristen på nederbörd ut att kunna bli ett problem, om inget händer.
Nu har säkert, på denna breddgrad, er sädesärla runt husknutten kommit, kanske ngt annat också som letar i de rester av frön ni lagt ut. Bergfink, bofink osv...
Svart rödstjärt kommer ofta på så vis här på ön. Den jag haft nu i två dagar har varit svår att fota.
Nåväl
En kul grej sen sist har varit en brandkronad kungsfågel här på ön, svårfunnen med mycket höga toner, jfr med kungsfågeln i er fågelbok. Fotot visar på den mer röda huvudkransen, kraftigt vitt ögonstreck och gulare halssstreck. Lika liten, väl minst av Sveriges fåglar.
Räven kan man ju gå på o se när den sover
och bäver(beaver)gnagda smärre stockar flyter iland på västsidan av ön, från motsatta sidan av Västergötland /Småland där bäver finns.
Dom två tranorna som fanns en längre tid på ön verkar ha försvunnit också. Våren kommer dock,så träden har fina hängen... Vilket träd bär dag dessa hängen?
Ha en skön helg nu, det blir varmare snart.
Rüde hälsar
2019-05-09
Skedstork mellan 0730-1000 idag vid Erstadkärret... Blåste väl bort .... Har börjat häcka i Danmark, från Tyskland och söder/österut, alltid längs kustlinjerna. Ngt mindre än vanlig stork. Sveper med näbben under vatten för att hitta föda.
Härfågel kanske kommer ovanpå detta....
Kylan gör väl sitt, men fågelsång hörs ju, och varmare blir det väl ..
Håll ögon och öron öppna.
Sköt om Er
mvh
Rüdiger
2019-06-02
Nu går det undan i naturen.
Råkor, starar har lämnat bona och det syns och hörs. Råkornas ungar kan flyga bra och följer sina föräldrar ut på fälten, men kan ibland ju hamna på bilvägen vid Avlösa och det är ju inte bra. Liksom harungar, rådjurskid. Ser ni någon igelkott förresten?
En fin ägretthäger den 29.5 flygandes från öster och fortsatte med Småländska höglandet som bakgrund söderut. Häckar ännu ej i Sverige, finns till Danmark. Lika fin obs som skedstorken från den 9.5.(skickade jag väl?)
Gravänderna som springer parvis här o där på ön, och söker borede i ladugårdar, båthus etc.. kom med en kull på 19 ungar till Erstadkärret den 27.5. Den kullen är idag med bara 5 ungar (pulli kallas fågelungar). Kråkor och trutar brukar vara svåra, liksom självklart katter, rävar m.m.
Samma med skrak, knipungar, gäss vars kullar också skall lotsas till säkerhet i vatten m.m. Men om honan far ut med en ny kull längre ut så tar ju framför allt trutar sin del av kullarna...så funkar det ju.
Tistelfjärilar är jättevanliga detta år och redan här hos oss. Kommer ju från Medelhavet, finns över hela norra halvklotet och kan
flyga ändå upp till Norra Norge. Men kan inte fortplanta sig, som jag
vet. Dör bara. Känner
ni igen, ser ni denna fjäril?
Fiskmåsar häckar ju också på lador, bostäder, i träd här på ön. Ser ni var denna fiskmåsfamilj är fotad? Dom är ju trångbodda också. Idag såg jag en fiskmås vid ett annat bo daska till en kråka som var för intresserad av fiskmåsens ägg. Kråkan slogs ned på backen med kraft.
Bilderna blir ju stora om man klickar på dem.
Ha en fin sommar nu ....
Jag finns ju alltid här om ni har frågor om naturen. Ser förresten ut att bli bra med bigarråer i år på Visingsö.
mvh
Rüde Kasche/Visingsö
2019-06-27
Hejja alla
Just nu, i slutet av juni, finns många bon med ägg, en del kullar har kläckts och en del ungar är redan från början utanför bona (änder, gäss, mfl. - se fotot på kanadagässen), som sällan får ut hela kullen på vingar här på ön medan andra väntar att flyga ur boet när ungarna är flygfärdiga ("små till stora fåglar" i övrigt). Se fotot på stararna, som ju ofta samlas i jättestora flockar norr om Säby.
En del honor har lagt ägg och lämnar då hanen med att ruva färdigt (storspov och andra vadare) Se fotot
Bon kan ju också av olika slag bli förstörda och då är det inte
lätt lägga om äggkullen. Sånglärkor klarar detta senaste.
Ungarna kan
tidigt tas av predatorer. Se fotot på gravanden som förgäves jagar kråkan som tagit
en unge. Det är livets gång säger många. Kråkornas ungar blir själva
överkörda eller slagna. Alla kråkfåglar tar ej rov, råkan gör det inte. Råkorna flyger ut tidigare än de
flesta fåglar. Just nu finns 22 gravandsungar bra utvecklade på ön. Kan
kanske flyga i mitten, slutet av juli.
En del fåglar kommer norrifrån/bortom Visingsö, har lämnat sina hanar med att ruva och flyger söderut igen. Se fotot med kärrsnäpporna på stenen. Häckar ibland ganska nära men också långt i norr och dessa honor kommer under juni-juli-augusti-efter midsommar och förgyller bl.a Erstadkärret. Det är nog bara honor på det fotot. En del vuxna fåglar häckar inte av andra skäl, kanske inte hittar ngn medpart eller är skadade osv...
En del fåglar, lite "finare och sällsynta", kommer också förbi ön nu tex.
Kanske för att häcka långt i norr eller bara för ett kort besök ända
till Visingsö. Och alla gässen som kommer för att rugga här på ön i juli månad också. Obs att de inte kan flyga då eftersom de "byter" nästan hela dressen. Tänk på skedstork från förra månaden. Här kommer rödspov,
mitt bland skrattmåsarna. Rödspoven kan häcka långt i norr, men också på våra breddgrader. Dock sällsynt på ön.
Det kommer flera sällsynta fåglar beroende på hur mycket man rör sig☺️för att hitta dom!
Smultronen är mogna också, såg jag idag. Och Erstadkärret blir bättre och bättre efter "ombyggnaden" förra åre.
Sköt om er
Rüde
Alla foton tagna på Visingsö i juni 2019. För övrigt se varje dag...artportalen.se (Småland & Jönköping).
2019-07-02
Det kan finnas skäl att granska starflockarna som finns i bigaråträd mm på Visingsö. Unga årsfödda starar ser ut som på bilden fotad idag tisdag 2.7 2019 i ett bigarråträd och på backen vid Tunnerstad. Äldre starar är helsvarta med gul näbb.
Om du ser en mycket ljusare liknade i storlek - fågel i ett bigarå/fruktträ/starflock på gräsmattan eller dylikt med gul näbb så kan det vara en årsfödd rosenstare.
Vi hade en gammal, äldre rosenstare på ön förra året och den är mer klart skärröd på bröst och vingar på en svart kropp och gul näbb.
Njut av livet, kolla gärna starflockarna på ön och ring mig om ni har nåt liknande på er vanliga tisdagsvandring.
(Vännen Åke Ankarberg med fru har haft en misstänkt obs i sin trädgård idag)
Vänligen Rüdiger Kasche
0706456833
2019-07-31
Hej igen
Juli är som alla andra också en spännande månad, som också innehåller förändringar som vi kanske har lite svårt för. Vi måste nu faktikst acceptera att storspov, tofsvipa och strandskata har allt svårare att få ngn återväxt på Öa. Runt omkring på de stora jordbruksmarkerna var det längesen de fick det.
De kommer att komma några år till sen blir de ovanligare fåglar på Visingsö. Liknar mången utveckling på annat håll också. Däremot kommer vi att få se dem som flyttfåglar.
Hos vadarna, generellt sett, det finns undantag så flyttar ju honan (oftast juni, juli) från hanen och ungarna när hon lagt/ruvat äggen. Hanen får sköta resten, medan honan flyttar söderut. Hanen flyttar sedan när ungarna är flygfärdiga och ungarna kommer sist ofta augusti...
Därför sträcker storspovhonorna f.o m.midsommar liksom många av de vadare som dyker upp i juli på ön. Se på bild ett med ett antal vadare den 22.7 vid Erstadkärret. De med svart är kärrsnäppor, de med röd färg och böjd näbb är spovsnäppor. Kan vara långt norrifrån (Svalbard,Grönland...), och näbbens utseende och övriga färger, storlek, längd på benen, är detaljer man använder för att kunna namnge dem dem. Kärrsnäppor häckar på vår breddgrad.
Gravänderna verkar mest få fram ungar vid kärret, och dom kan flyga nu Bild 2. Jag vet en kull till mer än de 19 ungarna i fyra kullar vid Erstadkärret, dit föräldrarna gå med sina ungar för uppväxt.Den stora mängden gäss som ruggar hela fjäderskruden under juli månad har delvis börjat bli flygga, vilket man kan se på denna bild med ett antal hybrider (korsningar) vitkindad gås - kanadagås som nu kan flyga. bild 3. Obs att långt ifrån allt är kanadagäss.
En rolig grej som vännen Perra Krantz var att vid golfbanan bygga ett stenkummel så att stenskvättor Bild 4 kunde häcka och si det gjorde dom. De nya ungarna ser lite ruggade ut men blir vackra med tiden också.Tornfalkarna har också lyckats i bra år, fast vi döljer var på ön och ingen bild. Bävergnag bild 5 från Västgötasidan finns längs hela västsidan på ön, om man går stranden.
Jag & Co kommer att står i Fågeltornet vid Erstad 7-1200 varje dag på skördefesten. Välkomna..
Sköt om er
Rüde
2019-08-02
Dagens igelkott
Tyvärr....på Hyggesvägen
2019-09-01
Hej igen
Rätt mycket åskväder och regn, men också härliga dagar. Augusti (även september) är vadarfyllda dagar, där honor har lämnat sina hanar oftast långt till väldigt långt i norr, hanar som får sköta om ungarna tills de är flygga. Honorna är alltså oftast de vi ser först som sträckfåglar, de kommer ofta tillsammans med vuxna fåglar som misslyckats att häcka. Ofta sträcker de hela tiden vidare så långt de ska.
Ungfåglarna börjar komma mitt i augusti, ofta med en annan klädsel (dräkt) än de vuxna fåglarna och ger ibland problem att bestämma.. Erstadkärret är det normala område vi ser dem på, men även övriga stränder runt Öa. Ungfåglar har oftast olika dräkt jämfört med hane/hona. Alla foton tagna på Öa. Prova högerklicka och bestäm storlek ni kan titta på.
- Storspov häckar ju inte längre på ön. Men på vår nivå upp till och med på myrar i Norrbotten. Honorna från häckplatser började komma vid midsommar, ungarna senare i augusti. Ser ut som vuxenfågel, men
näbben är kortare,
som synes. Står ofta samlade, hörs som vuxna fåglar, problemet är att småspoven också har kort näbb, men inte det mörka lilla området på vingen. Vanlig sträckfågel på Öa.2. Kustsnäppa är riktig långflyttare. Lite större än en stare. Häckar ej i Skandinavien. Flyttar långmilaflyttningar utan rast från norra Norge till Grönland, norra Kanada och bortre Sibirien (kusten). Ungfåglarna liksom honor sträcker förbi på ön från juli/augusti, hanarna senare. Inte ovanlig på ön. Står på stränderna våra också. Det här är en årsunge. Hanarna är röda på bröstet och ses här i maj, sällsynt i augusti/september. Kan runda Sydafrika och Australien på flyttningen!!
3. Sandlöpare, exklusiv långflyttare, de som ses här häckar runt Grönland, Svalbard, Norra Kanada, Novaja Zemlja. Ses årligen här mest vid Sandudden och Erstadkärret. Liten vadare (sädesärlestor). Orädd, har setts i år (23.8).. Ses kanske ett tiotal ggr på Öa. Ses på vintern vid Sydafrika (våra fåglar), Sydamerika och Australien.
4. Myrspoven är också en långflyttare, lite mindre än storspov, häckar i Norrbotten. Amerikanska och ryska fåglar i Alaska och Sibirien. Är känd för att flytta från Alaska till Sydamerika i ett svep utan rast. Det finns flera fåglar som kan göra det. Myrspoven ses vanligt på Öa från slutet av juli (kanske de som misslyckats i häckning)..
Ja det var ett axplock av fina arter man kan se på Öa, dessa oftast på stränder eller i Erstadkärret. Härliga tider, färger och läten. Just nu ser ni ju mycket sädesärlor, stenskvättor och svalor som börjat sträcka på sig..... Måsar, tärnor....sparvhökar (som flyger in i fönsterrutor), ormvråkar som fötts på ön, gäss....osv. Fortfarande har ladu/hussvalor ungar att mata.
Var rädda om igelkottarna....
5.På skördedagarna finns det folk vid Erstadkärret 07-1200.
6.Ni kan se på Artportalen varje dag vad som plockas in ...
Ni får gärna höra av er om ni ser "nåt"
Ha en jättefin september.
Rüde 0706456833
2019-10-03
FÅGELVANDRINGAR PÅ VISINGSÖ SEPTEMBER 2019(foton ÄR tagna i september 2019 på Öa, mörkade/understrukna arter finns som foton)
September 2019 har varit en fin fågelmånad, något blåsig ibland och tendenser till bråkiga regn med åska och annat otyg runt omkring oss också i den övriga världen skapar kanske ovisshet om vad som pågår på vår jord.
I år kanske vi har mera gäss än vanligare år, men så är nog inte fallet. Kanadagäss ( upp till 500 ex), vitkindade gäss (upp till 400 ex), grågäss (upp till 100 ex) samt hybrider mellan kanada- och vitkindad gås, syns på fotot, och andra dem emellan (upp till 125 ex) kan ibland förmörka himlen. Oftast när de blir uppskrämda av ngn havsörn eller annat. Här förvillar våra ögon oss ibland och vill ha det till "tusentals", men det är det alltså inte. Periodvis kommer ju nytillskott av gäss norrifrån, många flyttar också vidare. Och även änderna blir flera och kan finnas med i gåsflockarna. Men visst liknar dessa hybrider vanliga kanadagäss, dock är de mindre.
Denna månad har vi fått lite mer ovanliga rovfåglar utöver de vanligen
återkommande höstfjällvråkarna, som ju nu finns på fem-sex olika säkra
ställen på Öa.
Röd glada (kluven stjärt) har setts
vid två tillfällen, ovanlig på Öa. Fanns förr i större antal i Sverige, som den håller på att arbeta upp igen efter många års frånvaro.

Den sällsynta aftonfalken, tornfalkstor, liten falk som är en sydöstlig ras i Europa, lika liten som vår tornfalk som ju också häckar på Öa. Aftonfalken är ny art för Öa.
Bilden visar en årsunge, kanske född nedåt Ungern, som dragit norrut. Jagar mest insekter. Sågs över hela ön.
Havsörnen och ormvråkarna är ju stadiga gäster och ses dagligen på Öa under vintern.
Blå kärrhöken, som inte setts under hela året blev plötsligt väldigt vanlig kring mitten av september. Har liksom fjällvråken en vit del av "ovan"stjärten, som man ofta ser. Här "fightas" en yngre och en gammal (helvitgrå) fjällvråk.
Kan ibland övervintra på Öa.
Fälten mellan Torp och Ed, om man nu kan tänka så, ger ypperliga möjligheter till rovfågelspaning om man nu vill vandra på vägsträckningarna i väst-östlig riktning som finns på Öa. Visingsö är en mycket "rik" rovfågelö under hela året. Havsörn, tornfalk, jorduggla, sparvhök, duvhök, kattuggla, hornuggla, brun kärrhök, ängshök, pilgrimsfalk, finns ju också ovanpå de fotovisade i denna månadsöversikt.
Sköt om er,
Rüdiger Kasche
2019-10-24
Hejja
Just nu, i oktober-, finns stora mängder gäss på ön. Mer än tidigare år. Vi har bearbetat gässen en del tidigare, men nu är de i större antal. Och allt om gäss kan man ju inte ta upp här. Sök gärna på internet.
Man kan se gässen tydligt rasta här och där på nedfarten till Torp, på andra sidan Kvarnen, kring Erstadkärret i vidare bemärkelse ända upp till norra udden och Vättern..
De samlas ofta tillsammans men är olika på många vis. De som är i långa, långa ringlande mycket hörbara större flockar är oftast de vitkindade gässen, då oftast ensamma.
Kanadagässen och grågässen, vilka är större, flyger mest i plog men hörs också.
Att se upp till 500 ex kanadagäss, upp till 2-4000 vitkindade är imponerande, ljudligt och vackert. Hur många är det tror ni på foto 1? Räkna sen och kolla... Omöjligt? I den här flocken
är det nog mest vitkindade gäss.
och eller 100 grågäss tillsammans med prutgäss och bläsgäss. (Se
på fotot 2), stora som grågäss, men får bläs först andra året. Häckar i Arktis.
Sädgås flyger bara förbi, stannar bara korta stunder på Öa.
Man kan ibland se gässen från vägen, eller cykelturen eller promenaden, men också se, höra dem flyga över. Men de är lättflyktiga, liksom änderna, och drar lätt iväg om buller och bång maskiner kommer eller när havsörnar/hägrar/flygplan drar förbi. Just nu har vi 2-3 havsörnar som försöker sig på dem, att överraska dem, men det är inte lätt.
Nästan alla gäss, utom grågås som häckar runt oss, av dessa har en arktisk bakgrund, men av olika skäl har kanada och vitkindad gås börjat häcka på våra breddgrader. Bägge dessa senare har häckat på öa, bara några par.
Bläsgås, prutgås, vitkindad gås, häckar alltså fortfarande i Arktis, (Alaska, Kanada, Grönland, Novaja Zemlja, Sibirien) i ganska tuffa miljöer. Normalt övervintrar en del här på ön, men kan också dra ner till europeiska kuster. Danmark, Tyskland, Nederländerna osv.
Prutgåsen är den lilla gåsen från Arktis. Sträcker snabbt förbi här,
Titta gärna vidare i Artportalen, där observationer sätts in dagligen.
Det här är från Visingsö från några dagar sedan. Lätt att fortsätta till nästa dag osv.
Gässen beskattas vid jakt, som kräver stor kunskap och träning. Det sker till vissa delar även på Visingsö av duktiga jägare. Det händer också att gäss skadas och måste skjutas, vilket också sker på ön. Jag har varit med om att ta hand om skadade ringmärkta gäss, som vi då kunnat få information om var de ringmärkts.
Även halsmärkta gäss finns, med stora siffror som man noterar och meddelar/ rapporterar och får intressant kunskap tillbaka.
Det går lätt att hitta information om olika gäss, som ju inte allt får rum på ett sånt här infobrev.
Sköt om er, det är fina dagar nu
Rüdiger
2019-12-01
Fågelvandringar på Visingsö november 2019( alla foton är tagna i denna månad 2019)
I början av månaden så dök en isländsk rödspov (bild 1) upp den 11.11 vid Erstadkärret. Som ni ser så är den ringmärkt med fyra ringar, vilket självklart är godkänt. Förutom det vanligaste ringmärkningssystemet ( vars ringar, till många länder, länge har producerats bl.a i Bankeryd) med en aluminiumring på ett ben, så finns också system med halsringar med stor text på framför allt gäss. Det senaste för att man skall kunna avläsa i fält var fågeln är märkt.
Jag har meddelat Ringmärkningsentralen i Stockholm, om det nu kan hjälpa. Ringmärkandet har dock bidragit till att man kunnat förstå
fågelflyttningen i hela världen....
Isländsk rödspov är en ras av rödspoven (bild 2 bredvid grågåsen), och räknas alltså inte som en egen art. En rödspov i höstdräkt/ungfågeldräkt på bilden med grågåsen (fotad 13.11) för storleksjämförelse. På våren har rödspoven normalt mycket tydligt rött bröst. Höstdräkten som synes "blekare".
De nämnda spovarna häckar norr om oss, ofta också i Arktis närhet.
Snösparvar (bild 3) syns då och då, ofta i flockar längs bilvägen Borgaviken / Säby, /Södra udden och på fälten. Häckar i bergigare trakter.Sparvhökar (bild 4)här ungfågel börjar synas efter gråsparv/pilfink /mesar. Jag brukar själv börja fågelmatning i medio december.
Det är då oftast unga sparvhökar som flyger ihjäl sig mot fönsterrutor i sin jakt på "småfågel". Sparvhök kan häcka på ön.
Unga duvhökar (bild 5), i synnerhet de större
honorna brukar jaga in sig i kråkfågel/måsfågelflockarna som finns på ön.
Då blir det lite raskare, stökigare tagna foton. Lite suddigare, duvhöken bär bort med sin slagna råka vid Säby. Duvhök häckar ngn enstaka gång på Öa.
Ja det var allt för denna färggranna månad, med fina lärkträd, som i år har "dåligt kottår", men är fina ändå. Snön har också kommit och det för året mycket rika gåsåret innehåller ju flera sorter gäss, likaså finns fortfarande tofsvipor då och då, liksom havsörnar att se vid Erstadkärret.
Fjällvråkar och ormvråkar syns sittandes på telestolpar m.m .
Lite flyktig is har funnits ngn natt på Erstadkärret. Det går som sagt att följa fågelrapporterna dagligen. Vackra färger på träden länge i denna månad.
Med vänliga hälsningar
Rüdiger
2019-12-19
Mulet har det varit nästan jämt och ganska så mycket av nederbörd. Jag läser att det varit en viss förbättring av grundvattennivåer i Sverige, men inte överallt.
Vättern har också varit brusig på grund av starka vindar. Att fotografera i dessa förhållanden är inte alltid lätt. Det blir inte helt skarpt alltid.
Antalet gäss har minskat, dock varit tämligen många arter, fortfarande dock flest kanadagäss. Enstaka sädgäss, bläsgäss, spetsbergsgäss m.m
Antalet rovfåglar mer eller mindre som vanligt. Jag skickar ett foto på två gamla havsörnar (foto) som kloar varandra. Ni har kunnat se framför allt ormvråkar på telestolparna.
Fjällvråkar finnns kanske 6-8 stycken. En duvhök jagar på kråkfågel (råka, kråka, kajor) liksom pilgrimsfalken. Sparvhöken har också som vanligt dykt upp vid fågelmatningar. Tornfalk finns också.
"Småfågel" . Vi har mycket av bär på oxel, hagtorn, rönnbär som sidensvansar, björktrast, koltrast några starar älskar. Bergfinkar (foto) finns i ekskogen, och tyvärr längs bilvägarna, vid nedfallande mängder av bokollon.
Mesar och gråsparvar, pilfink har dragits till en del matningsplatser. Det finns mycket mat ändå ute.
Själv har jag börjat mata lite lätt igår. Sällsynta tallbitar (några på ön också) från norr har ju också invaderat söderut i år, liksom en del andra arter gör varje år (fjällvråk).
Tänk på att Visingsö är ett jättefint vandringsområde efter all julmat.
Stigarna från hamnen till Näs/Vrixlösa, Hagavägen, Hyggesvägen, Södra/Norra udden är jättefina vandringar.
God Jul
Gott Nytt År 2020
(det bör gå att förstora fotona om man klickar på dom)
Fågelspaning 2018
Rüdiger Kasche, en på ön bosatt fågelskådare, också mycket aktiv fotograf, håller noggrann koll på våra flygande vänner och annat som händer i vår natur. En del av hans tankar och bilder får vi ta del av genom hans brev.
2018-01-20Hejja
Ja Idag var stränderna kring både hårda, smalare och lättvandrade. Har blivit mindre på grund av all väta som kommit.
Flockar med Knölsvanar började sträcka söderut, kommer kanske från Tåkern, som väl håller på att frysa igen. Risken att då frysa fast gör nog att knölsvanarna flyr Tåkern. Knölsvan häckar ju mest söder om Dalarna ungefär.
Första fotot visar på en större flock knölsvanar med röd näbb (svårsett på fotot, men det är knölsvanar) och svart knöl längst in.
Sångsvanar med gul näbb (andra fotot) har funnits ett 50-tal sedan december vid Asby, allteftersom läget tillåter det. De gråare är födda i fjol. Kommer från olika håll. För trettio-fyrtio år sedan så började sångsvan häcka i södra Sverige också.
Sångsvanen är mer framfusig än knölsvanen.
Tornfalken har stannat hela vintern vid Borgaviken. Sitter ofta på telestolpe. Ryttlar, dvs. står still i luften för att kolla var sork/mus finns, som fjällvråken brukar göra.
Det finns holkar uppsatta för tornfalken. Ormvråkar och fjällvråkar som vanligt här och där. Pilgrimsfalk, havsörn och duvhök mer tillfälligt.
Har ni haft ngn bergfink (nedersta fotot) vid fågelmatplatserna? Dom brukar ej övervintra, men gör det i år på grund av de många bokollon som finns överallt. Exempelvis längs Hagavägen. Ett hundratal bergfinkar finns nog.
Glöm ej
http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/
Och så har man i dagarna börjat frakta bort schaktmassorn från Erstadkärret nu, eftersom kylan gav hårdare mark att frakta bort på....
Sköt om er
Rüdiger
2018-02-02
FÅGELVANDRINGAR I JANUARI 2018/Tema fågelmatning
Det är ju trevligt med att mata fåglar. Kanske nåt vi unnar oss, men samtidigt finns problem
också. Som vi bör tänka på...
Det talas mycket om :
Salmonellos är en bakterieorsakad sjukdom som drabbar småfåglar särskilt under vårvintern. Sjuka och döda fåglar ses då vid fågelborden. Smittan kan spridas med fågelspillningen eller från döda fåglar till katter och även till människor. Tvätta händerna efter hantering av fågelborden eller fåglar så att du inte får i dig ...
www.sva.se/djurhalsa/vilda-djur/viltsjukdomar/salmonella-hos-smafaglar-vilda-djurJag har själv inte hittat döda fåglar vid min matning, eller andras här i närheten
Om man nu har fågelmaten si eller så så är det ändå nödvändigt att alltid tvätta händerna jämt när man handhavit fågelföda, eller städat osv skaka kläderna när man varit ute bland "maten" osv.. osv.. Jag brukar också vara varsam med att hälla /blanda fågelfrön, för dammet är inte bra, har dammsugaren på bredvid alltid.
Jag låter sällan flera talgkulor hänga ute i all evighet, utan tar in dom och lägger in resterna i matrören eller vad man nu har för sina fågelfrön.
Jag brukar själv ofta sopa/kratta ihop det som är på backen och samla det för vidare befordran miljöstationen.
Idag var ett stort antal bergfinkar längs Herrängssidan och också vid matplatserna, liksom bofinkar och gråsiskor. Bergfinkarna sväljer bokollon hela.
Gråsiskorna med röd haka röd panna och svart under näbben, är dock mest ute i stora antal - flockar, i fröställningar och längs gräsfälten, ibland uppblandade med vinterhämplingar.
Vanliga fåglar på de flesta matplatser är blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv, grönfink/gulsparv, skata, kråkfågel och lite till.
Bergfinken (bild 1) finns många i år på ön, kanske 200 ex i år, för det finns så mycket bokollon i ekskogen är på foto bakom kompostnätet som omgärdar min matplats...
Gråsiskor (bild 2) ute där dom är mest, i olika fröställningar, men i år också talrikt på matplatser.
Inga av alla dessa fåglar lider brist på mat generellt sett, vi vill
ju bara ha dom så nära och matar dom... Det är fullt med fågel i ekskogen, längs dikeskanter, stränder, överallt, som hittar egen mat
också... Men blir det mycket snö och kallt osv så kan det ju ändras till vissa delar/fåglar.
Gärdsmygen (bild 3), ( är det den eller kungsfågeln som är
Sveriges minsta fågel?) som sitter på staketstolpen är inte ovanlig i
dikeskanter/strandkanter/vid båthus där det finns många bra hål att
natta i.
Kungsfågeln finns, liksom trädkryparen och mesar, talrikt i ekskogen men sällan på matplatserna.
Gärdsmyg, kungsfågel, trädkrypare (de tre små) är inga ovanliga fåglar på Visingsö. Finns ibland på matplatser.
Trevlig helg /Sköt om er
Rüdiger
(070-645 68 33 om ni har frågor)
ps. alla foton tagna i januari 2018 på Visingsö ds.
ps. sångsvanarna nere vid Asby + de andra fick flytta sig lite idag. Beroende på om det kommer mer snö eller så så lägger dom sig väl vid vattnet och betar av sjöväxterna så långt det går...ds
2018-02-27
Hejsan i februari 2018 (alla foton från februari 2018)
Kylan kom ju till slut och det är väl mangrant vid fågelmatplatserna nu. Kol-björktrastar och sidensvansar "gräver" i snön efter äpplen.
Jag skickar en 4-årig, ännu ej "vuxen" havsörn, först. Stora fåglar som inte ger sig på höns, utan håller sig till fångade simfåglar och fisk, jagar alltså mest över vatten, äter även as...
Grågässen står, fler än vanligt i vinter, tillsammns med kanadgässen och har det kämpigt i kylan. Ligger ofta i gräset och sparar sig. Vi får ju inte glömma att det var "varmt" fram till början av februari.
Flockar av fåglar som häckar mer i norr, och inte finns härnere under sommaren, syns nu som snösparvar (de vita som finns på en flyktbild och är nu talrika som flockar liksom våra inhemska gulsparvar bland torkade fröställningar på snöfriare fält....
Mindre korsnäbbar (sista bilden) i lärkträden längs väg och strand. Korsnäbbar häckar oftast redan i mars-april.
Is finns lite i kanten , men den blåser ju ut .. som det blåser nu.
Tofsvipa som kommit, sånglärkor som övervintrat här på ön har setts, men de tar sig ofta och ibland tillbaka till varmare trakter, men där är ju nu lika kallt.
Lite snöpulsning kan det allt bli, man måste väl röra sig...men också halt. Vissa dagar här i kylan är ju jättefina vinterdagar...lika som i längst i norr, där jag bott i trettio år.
Med hälsningar
Rüdiger Kasche
0706456833 (om ni vill fråga nåt)
2018-03-15
Hej
Frågan ställdes av mig, till några öbor, var detta foto på räven, taget den 14.3 2018, var taget. Visuellt är/borde/torde denna byggnad där räven är/vara ett starkt mål för visingsöbon, dock är många öbor också förhindrade av olika skäl till en buss/bil/cykel/vandringstur på ön.
Närheten till Hospitalstenen och eller Ed kanske är en ledtråd för den som vill ha hjälp till att bestämma var fotot är taget. Jag säger alltså inte var det är taget, utan överlämnar bestämningen till läsarna av detta brev.
När jag tittar på fotot så ser jag ju också alltmer tydligt hur "fet" räven är. Troligen mest beroende på, som ngn säger, den rika tillgången på smågnagare under vintern.
Dagens läge på harefronten är nog att jag ser "flera harar" nu/detta år jaga varandra, för att harhonorna börjat gå i brunst den första perioden, här och där på ön än förra året. Men det betyder ju inte att räven/kråkorna/vildkatterna m.fl kommer låta harungarna vara när de fötts.
När det gäller de nu ankomna tofsviporna & sånglärkorna, liksom de storspovar, strandskator, gravänder, som kommer/skall komma, så är anledningen till deras alltmer avtagande häckningsframgångar på Ön inte bara de rävar som syns på ön. Jag lyckades inte hitta någon kull/några ungar av spov eller vipor, som blev flygga, förra året 2017. Spovar, strandskator, mfl kommer dock att finnas på ön under häckningstid fram tills dessa föräldrafåglar dör ut. Så är det ju runt omkring oss i Sverige.
Tofsvipor, starar, sånglärkor kan nu/idag den 15.3 ses/höras norr om Säby framför allt vid Erstadkärrområdet. Vintern är dock lite segare i år på grund av kylan som varit under febr - mars månad. Det går dock säkert över snart.
Fjällvråkar med flera kommer dock alltmer att försvinna upp mot norr, där de häckar.
Fint besök av ett 6 berglärkor (lärkor som häckar på fjällheden mm) har vi haft i mars månad. Se bild 3.
vänligen Rüdiger
2018-03-28
Hej
Vi har just nu en hel del olika gäss på ön. En del har övervintrat på Öa en del har tillkommit i mars. Vad gäller väderleken så får vi ju inte glömma att "perioden fram till början av februari var varmare och snöfriare än vanligt" medans "perioden efter början av februari till nu i slutet av mars 2018 blev väsentligt snörikare och kallare".
Åk försiktigt och lugnt förbi fälten från södra udden till Rökingefälten och fälten från Kumlaby till Ed/Feskarns Ed så kan ni se dem, om ni har tur ....
A. Kanadagås (foto ?), finns med på ett annat kort. Vilket? Kanadagås försöker häcka på Öa, men lyckas normalt ej. Är inplanterad från Kanada-USA på 1930-talet. Den största av de nedanstående gässen.
B. Grågås (foto nr 1) har övervintrat i större mängd denna vinter på Öa. Häckar ju i Tåkern närmast. Grågåsen häckar närmast i Jönköping sen Europa till Kina på skogs- , stäppnivå. Se framför allt den röda näbben.
C. Bläsgås (foto nr 2) häckar Grönland, Kanada, norra ishavskusten till Beringssund (cirkumpolärt). Se bläsen på näbben-pannan. En mindre gås jämfört med de andra.
D. Sädgås (foto nr 3) häckar skogslandet i norra Sverige tundra nivå samt cirkumpolärt tundran till och med hela Sibirien. Se den typiska näbben.
E. Vitkindad gås tillkommit i början till senare delen av mars. Har häckat på kusten och öar i Ishavet/Island, Grönland, Spetsbergen, annars i ishavet men började häcka i Sverige/Gotland på 50-60-talet. Nu talrikt häckande i mellersta Sverige. Kommer ngt senare från övervintring längs dansk-holländska kusterna. En liten gås jämfört med de andra.
F. Prutgåsen kommer normalt slutet av april, maj. Häckar cirkumpolärt på nordlig arktisk nivå. En liten gås jämfört med de andra.
G. Hybrider finns mellan de flesta arter gäss (foto nr 4), här hybrid mellan grå-kanadagås. Ej ovanlig. Kan se ganska så olika/annorlunda ut. Kan troligen ej häcka .
H. De flesta arter ovan har också utvecklat egna raser t.ex skogssädgås och tundrasädgås. Dessa kan ju häcka med varandra.
I. Våren på Öa.... Nu kan ni också höra/se sånglärkor, gravänder, strandskator, tofsvipor, skrattmåsar, tranor, m.fl. och Erstadkärret börjar mer och mer anta sin blivande status, vilket kan ta några år. Storspoven ännu ej kommit.
Det som då och då skrämmer upp alla gäss, änder är överflygande havsörnar, gråhägrar, tranor, flygplan framför allt på deras liknande silhuetter/utseende i luften.
Och så människor förstås, som pekar med hela armarna och håller på :-)
Trevlig påsk och hopp om att det bli ju varmare snart ????
önskar Rüdiger (ring 0706456833 om ni har frågor eller maila)
Ps: alla foton tagna i mars månad 2018(E och F saknas ännu, ville ej ta fram gamla kort)
2018-04-09
Hej
meddela och gläds gärna om ni ser just denna fågel på ön, en ringtrast (bild 1). Inte direkt ovanlig, men ändå en skön syn. Häckar i nordligare delar av Sverige. Brukar vara synlig här och där på ön just vid denna tid.
För övrigt har ju också den vitkindade gåsen kommit. Normalt en arktisk fågel, men har häckat bl.a på Visingsö.
Skrattmås, storspov (bild 2), strandskata, gravand, tofsvipa, sånglärka, rödhake, mfl, syns ju väl nu på ön liksom att sång hörs från talgoxe, blåmes, koltrast, taltrast, gulsparv, bofink, skrattmås, rödhake, ringduva, mfl..
Erstadkärret fortsätter sin utveckling, vilken kan dröja några år.
En röd glada ( högt upp och karakteriskt stjärt som ett bakvänt V , (bild 3) syntes också i förrgår.
Idag skall jag städa fågelmatplatsen, fåglarna klarar sig bra nu.
Sköna dagar nu
sköt om er
rüdiger
2018-04-24
Hej igen
Ja igår så kom holkfågeln nummer ett till ön (foto nr 1), svartvita flugsnapparen (flugsnapparen som man säger...) dock är just denna fågel (detta x) en som skall längre upp - en sträckare - och just dessa kommer tidigare än de som skall in i nån holk här på Visingsö. Ofta ser man dem kring holkarna just före 1 maj varje år. Om man nu har satt upp ngn holk ????. Sträckarna skall vidare, ända upp till Norges norra delar.
Det är ju lika med sädesärlan som ju nu sedan den 10.4 (ungefär) finns runt alla hus här på ön, men som kunde hittas i enstaka redan i mitten av mars. De skall ju också vidare till Island m.m.
Lövsångaren, (nr 2) Sveriges vanligaste häckfågel med bofinken finns också rikligt att höra på ön. Jag bifogar lövsångarens läte. 32_Lovsangare.wma Det skall gå att höra , de finns runt era hus och i närmsta skogsområde.
April är annars en het fågelmånad, med blöta marker som skall torka mm. Erstadkärret håller på att få en profil, och skrattmåsarna som är så viktiga för att skydda andra arter håller på att testa in kärret. Det kan ta ngt år.
Nu har en intensiv (som vanligt med maj) månad snart sitt slut och häckningssäsongen börjar för alla. Igår den 23.4 fanns några fina gracila skärfläckor (nr 3), (mer kustfåglar). Tidigare har ju ringtrastar och mycket annat farit förbi och kommer fortfarande. Ladu-hussvalor har också kommit.
_________________________________________
Lite speciellt är det med de så kallade jordnära fåglarna kring vår viktigaste näring, jordbruket.
Storspov, strandskata, sånglärka, tofsvipa, i viss mån också gravand kan man se och framför allt höra överallt även ön, men som tidigare förutspåtts i mindre omfattning för varje år. I år kan man tydligt märka det för tofsvipan.
Dom får helt enkelt ingen tid & rum att utveckla sina kullar, vilket ju är synbart runt omkring oss på de stora östgöta/närkes osv - slätterna. Där finns dom inte häckande längre, med få undantag. Likadant i hela Europa faktiskt. En del av dem kan häcka på myrar osv, vilket kan bli deras räddning.
Gravänderna (nr 4) slåss ofta om en hona eller nära en öppen lada eller ngt hålrum i en lada/jordkällare/båthus, som de kan ha som häckningsplats, så även diken osv. Gravänderna tar sedan ofta kullarna för skydd till Erstadkärret, men det är säkert hård åtgång på deras ungar på vandringen dit.
__________________________________________
Ha det skönt nu
och på
kan ni varje dag se vad som obsas på ön.
önskar Rüde
ps. Om ni ser eller hör nåt
om just dessa jordnära arter eller annat så meddela/prata gärna till mig . Och rovfåglarna är vi gärna "hemliga" om. ds
2018-05-15
Jag hittade en Rosenstare idag vid Storegårds hästar, och trädgårdarna vid Ed-Grandungen.
Varmt fint väder lockar ofta upp sydeuropeiska fåglar även till Visingsö. Var uppe vid 04- och hittade till slut denna speciella art vid 08-snåret. Fågeln är ungefär jämnstor med en vanlig stare, häckar ibland bl.a Ungern Österike men sedan mer i sydost. Har setts tidigare på Öa, men då en ofärgad ungfågel på hösten.
Nu kommer det nog en del fågelskådare till ön idag ????
Ha en fin dag
hälsar Rüde
2018-05-24
Hejja
Det känns redan som sommaren är
här. Så varmt. Vissa råkor, koltrastar, kajor m.fl har redan setts få ut
sina ungar, många andra är på gång. Råkungen på bilden kunde flyga men knappt, koltrastarnas ungar kan ofta inte flyga när de lämnar boet...det är en tuff tid.
Däggdjuren likaså.
Sommaren är ju livets tid. Jag minns att min lärare i tidigaste folkskoleåldern lärde oss att vara tysta och försiktiga i skogen. Det lever än....
Råkorna har sina motståndare, kanske ska man tänka som med allt annat liv att det inte är självvalt. Jag hittade häromdan en igelkott livs levande, kanske första sedan 2009. Samma dag hittade jag en överkörd på vägen söderut. Igelkottarna har det mycket svårt i vår "moderna" värld. Jag håller på att sammanställa lite om igelkottar på Öa så meddela gärna om ni har/har sett eller ngt ni känner för med igelkottar.
Jag vet att det kom rävar med sista isvintern, och vet också att det fortfarande finns kullar. En rävunge satt en dag för sig själv på ett fält och försökte hitta ngt.
I ekskogen myllrar det av fågelsång just nu. Många söker efter den mindre flugsnapparen där. Har den rött bröst som på fotot så är det en vuxen fågel som
häckar. Hagavägen är en höjdare med all fågelsång, och där kan man höra
denna flugsnappare, men då bör man gå eller cykla för att höra. Hoppas
ni kan höra sången....
42_Mindre_flugsnappare.wma
En trevlig person jag känner fick häromdan uppleva det mycket sällsynta att se en morkulla bära sin unge, mellan sina ben/klor, från fara. Det räcker ofta att flytta ungarna ett tiotal meter från fara. Jag har hittills inte upplevt sånt, men det finns tydligt beskrivet i facklitteratur. Många tror ändå inte,dock har jag hört det från många håll.
Ha nu en trevlig sommar, var försiktiga men försök uppleva skogen m.m med allt vilt
Sköt om er
Rüdiger
2018-06-19
Hejj
Rödräv, typ mager, sedd o fotad idag norr om Lyckan i Säby. Känns som den tagit en vattensork, eller möjligen brun råtta som den fått tag i... Brun råtta finns här o där på ön, kanske inte överallt, men också möss och sork. Ser ni bruna råttor? Räv? Var?
Min fråga om igelkottar gav en del svar. Härligt att de finns iaf....Tyvärr också en del överkörda..
Nu har också gässen börjat att rugga(ömsa fjäderdräkt) igen kring Erstadkärret. Kanadagäss, vitkindade gäss, hybrider mellan kanada/vitkindade gäss, och ibland ytterligare nån sort. Det tar uppåt en månad att rugga för gässen, som då måste ha lugn och ro också för fiender..
I Erstadkärret har den "gamla"vassen börjat växa upp igen på en ny konstruerad ö. Det ser bra ut där, tycker jag nog. Många som sagt att dom längtar att höra skrattmåsarna igen.
Det verkar bli bra med körsbär/bigarråer...i år
Jag kan linte åta bli att visa Porjus-tallen, mellan 800-900 år gammal. Finns på Porjus-berget norr om Jokkmokk och Muddus nationalpark. I Muddus finns några tallar som är bortåt 1200 år.
Jag var där nyligt i tre veckor som vanligt, har ju bott däromkring i 20 år. Hittar ni nån sån här tall på Öa?
Ha det bra, med gratis fotboll och allt...
Rüdiger
2018-07-01
Hejsan ,
Nu så här i början av juli så finns det en hel del att se på ön förutom denna envisa torka dock det myckna solsken vi fått.
All biologisk utveckling verkar vara så mycket tidigare, säkert en vecka till två veckor tidigare "än vanliga år".
Fjärilar har börjat dyka upp, tex. en sälgskimmerfjäril ( bild 1), normalt ej på Visingsö. Idag har också de silverstreckade pärlemorfjärilarna (googla) kommit fram.
Ett par vidkindad gås (bild 2) (de minsta gässen) har åter häckat på ön. Senast 2012 tror jag. Inga andra gäss häckar på ön.
De många gässen ni ser runt norra delen är ruggande, dvs de byter hela fjäderdräkten och kan ej flyga då. Det tar upp till en månad och de försöker äta på gräsvallarna som finns, när de är minst störda.... Sjunde året i rad. Dom har ju all rätt att leva också.
Jag har inte upptäckt något annorlunda hos våra häckande fåglar denna torra sommar. Nya individer föds och blir flygga precis som vanligt, med undantag för storspov och tofsvipor.
Trastungar lämnar ofta boet före de kan flyga, det är normalt. Kan tolkas som om de inte har mat, men det är fel. Det vimlar av utflugna fåglar på ön just nu.
Ugglor, mesar, flugsnappare, svalor, ärlor, tornseglare, strandskator, måsar, kråkfågel och rovfåglar häckar och kläcker lika många ungar som vanligt, en del har påbörjat andra häckningen.
Det finns många röster att höra fortfarande i skogen.
Backsvalorna (bild 3) vid Näsruinen måste vi vara försiktiga med. Inte klättra på taken eller gå för nära. Dom häckar ju i hålen.
Lika med att se upp med rådjuren, (bild 4) som ofta har kid med sig.....
Kanske färre hallon inne i skogen, men mycket körsbär o liknande, kanske färre svamp.. jag är lite lite osäker där.
Bada, cykla, vandra på nu, ha härligt i det goda vädret och koppla av med fotboll också.... Det är en härlig tid...
Sköt om er och fråga på bara, om ni undrar över något .
Rüde (Rüdiger Kasche)
070 645 68 33
2018-07-30
FÅGELVANDRINGAR VISINGSÖ JULI 2018
Hejja
Nog är det varmt och "man" får väl försöka trivas ändå.???? Flera nätter med mer än 25 plus..
Vilka mornar och kvällar!! Solen ser ju lika ut morgon som kväll. (Visar bilden en kväll eller morgon och var?). Skönast vara uppe före 04:00 och efter 19:00.
Gök har börjat flytta (Afrika), den här rödbruna färgen är ovanlig på gök, alltid en hona då. Hanar är ju mer grå... Flyttar längs buskar o träd på östra & västra strandsidorna mest. Ser ut som en sparvhök när den flyger.
Vitkindad gås har åter häckat och är del av alla de gäss som ruggar kring Erstadkärret och Borgaviken. Från början en rent arktisk art, övervintrar ibland. Gässen är inte bara kanadagäss.
Kustsnäppan börjar synas också.... häckar på arktiska kuster. Snygg... kan vara väldigt orädd.. flyttar längs kusterna söderut ..långt. Flyger Norge till Kanada bl.a.
Ormvråk-års-ungarna seglar sedan några veckor, tigger mat, tränar in sig. Obs väldigt fräscha, inga luckor i fjäderdräkten; lodräta strecklinjer på bröstet, inte vågrät som de gamla...
Vi har kullar på ön, men är strikt hemliga om det. Övervintrare.
Kattugglorna tjuter lite nu på nätterna också... Det är helt normalt.
Fortfarande sjunger koltrast, ringduva, svarthätta, trädgårdssångare, gärdsmyg...
Hallonen är väl torra nu, nu väntar svamp o björnbär. ????
Ha det skönt, drick mycket vatten och bada... sköt om igelkottarna och se upp med smått (fågel,däggdjur..) längs vägkanterna..
Rüde hälsar
2018-08-07
En ägretthäger...häckar upp till Danmark, men börjar komma närmare och närmare häckning i Sverige. Har setts tidigare på Visingsö...en gammal fågel med gul näbb, stor som en gråhäger, något mindre än vit stork..
Flög söderut efter att ha testat banken vid Erstadkärret.
Ha en fin kväll
Rüde
2018-08-31
Hej igen
Oj vilka snabba förändringar bara för att det regnar mera, som nu i senare delen av augusti. Själv hör jag till dom som tror att vi kommer att möta liknande förhållanden, med värme/mycket regn framledes. Det innebär också att vi inte kommer att möta storspov, tofsvipa, eventuellt strandskata/sånglärka som häckfåglar igen kommande år. Vi måste ju ha mat också, och jordbruket är en mycket viktig näring.
Vår och höst, ja allt, har ju varit tidigare i år, minst en ½ månad och det är lika med flyttningen för fåglar söderut som ju normalt sker från midsommar och framåt.
Många av de vanligare arterna vadare har flyttat förbi snabbare och tidigare, mera på grund av värmen, men de finns ändå att hitta (se nedan).
Rovfåglarna som lever på sork och möss - alltså ormvråkarna och kärrhökarna - kan få problem för torkan har säkert lett till färre bytesdjur för dem.
Övriga rovfåglar klarar sig bra på att fånga mindre måsar, och övriga smärre fåglar ("småfåglar") som finns på fält och i skog. Fasaner och vanliga frispringande höns är ju också bytesdjur.
Svalor, sädesärlor flyttar ju i mängd just nu. Syns längs bilvägar och stränder. Tornseglarna blev klara mycket tidigare i år (Södra Afrika nästa).
Jag ger er några (4) rovfåglar , som förekommer ofta och vanligt på ön, flyttfåglar mest men någon av dem kan övervintra. Alla fotade i augusti detta år, och ni får artbestämma dem????.
Jag ger er också möjliga arter att välja på: sparvhök, brun kärrhök, pilgrimsfalk, ormvråk, havsörn, duvhök, fiskgjuse.
Och två vadare som håller på att flytta från eller förbi ön, fotade i augusti också, men där får ni bara ett givet svar????, nämligen två unga kärrsnäppor årsfödda som är väldigt orädda och som ni kan möta på stränder runt ön. Häckar mest norrut. Brukar ha en svart buk som gamla.
Vilka är dessa andra vadare?
Få se nu vad det myckna regnandet i senare delen av augusti kommer att innebära för Vätterns vattennivå, öns odlingar osv.
Oj vad äpplen,päron,plommon det finns i år...
sköt om er önskar
Rüdiger
Jag står i tornet på skördedagarna. Garanterar 0700-1200.
2018-09-28
Hej alla glada
A. Nu kan man åka Rökingevägen västerut och på södra sidan av vägen till Svensgården strax före korsningen se upp till 100 grönfinkar+bergfinkar och hämplingar, med odlarnas goda minne kalasa på skörden av solrosor som syns strax innan korsningen. Men man måste åka bil för går man så är dom ju borta vips... Mäktigt vad fort dom hittar... Snart uppätet.
B. Häromdan den 23.9 satt Rökingevägens 24-gäng och fikade och över flög 5-6 ormvråkar, kanske på flytt kanske ortens övervintrare och så kommer plötsligt en havsörn rakt ovanför oss vid kaffebordet! Hoppsan! Normalt ser man ju ormvråkar mitt på ön och havsörn mer på sidan, men undantag finns.... Han tittade på oss...Ni ser att näbben inte är helt gul, huvudet ej ljusbrunt liksom delar av kroppen , och stjärten inte helt vit. Alltså en 2-3-åring. Vid 5 år blir dom "vuxna" först.
C. Våra ormvråkar är många, men man kan ändå, liksom det mesta som häckar, på ön vara tyst utåt, för det finns skumt folk i såna här ärenden.
En mycket ljus ormvråk har vi
också ,nästan som en fjällvråk ser den ut. Men obs att fjällvråk har vit
stjärt med svart ändband och lite till.
Njut av livet, svamp kanske, och mera...
Rüde
2018-10-19
Tema gäss idag.
Kanske har vi pratat om det innan, men det tål upprepas.
Det är vitkindade gäss som är så talrika på ön just nu, inte kanadagäss. De är storleken mindre än kanadagässen.
Idag kanske 1500 ex av de vitkindade här på ön. Kanadagässen kanske 300 och Grågässen, som sträcker i fina plogar eller linjer 300 ex, och så några hybrider.
Mäktigt nära Borgaviksfälten. Jag är inte helt säker att de äter det nysådda utan också massor av annat. Så småningom drar de flesta till danska-tyska kuster.
Vitkindade har haft fyra kullar på ön i år (2+2+1+1 ungar). Ungarna har plockats av räv m.m på vägen från födelseplatsen till kärret.
För trettio-50 år sedan så häckade de vitkindade bara i arktiska områden. Kom självmant att börja häcka här i Sverige på 60-talet. Kanadagässen är ju inplanterade på 30-talet.
Och så en liten påminnelse... börja inte här på Visingsö att fågelmata för tidigt.???? Blåmesar, talgoxar har mat och hittar hur mycket som helst i markerna just nu. Själv börjar jag mata först i sena december. Se på blåmesen som hittar i det som skulle blivit havreåker. Inga problem.
Spara äpplen till trastarna/sidensvansarna, släng inte ut allt på åkrarna nu.
Fjällvråkarna har kommit, se vid Asby & Borgaviken....
Ha en jättefin helg nu
mvh Rüdiger
2018-10-27
Trevlig helg
Rüdiger
2018-10-31
Hejja
Ja två vuxna havsörnar (äldre än 5 år) med helvit stjärt och ljusbrunt utseende plus helgulnäbb har varit synliga, liksom de första snösparvarna. Ofta är de med andra arter (lappsparv, sånglärka, vinterhämplingar...) i större flockar under vintern. Lyser vitt när de flyger upp.
När fjällvråken sväljer en hel sork (åkersork?) ser det ut så här... Nu minst 6 fjällvråkar stationära på ön. Snart sitter dom på telestolparna igen. Några ormvråkar gör ju det redan.Vinden ligger i nu och man kan ju se att vinden också tar tillbaka. Borde vara lätt räkna ut hur mycket sand som försvinner på Sanduddensträckan där bilden är tagen .
Höjden ser ut att vara 3-4 dm, bredden ut mot sjön kanske 30-35 dm och längden på Sandudden badplatsen ??? meter. Borde vara lätt räkna ut hur mycket som vinden tar och sand som ju oftast kommer tillbaka ... (taget 31.10 2018)
2018-11-04
Annika Svensson som bor här på Visingsö har sett denna härfågel vid Annero den 23.10 2018. Härfågeln är en fin observation. Den häckar lite längre söderut i Europa och ses allt mer i Sverige också. Det kan ju bero på att den ökar sitt utbredningsområde, men också på att fler människor i Sverige också är mer och mer intresserade av naturen, fotande och friluftsliv i allmänhet.
Det märkliga är att det sågs en härfågel den 20.10 i år mitt över gatan där jag bor på Rökingevägen av Susanne Berglund m,fl. Detta kan ju vara samma fåglar, men kan ju också vara två olika. Kul är det och ett fint grattis också till Annika.
Vi hade två obsar av härfågel 2017 och flera andra finns noterade från tidigare år. Lika kul varje gång.
Sköt om er
Rüdiger Kasche
ps. Annika har välvilligt lånat mig sitt foto ds
2018-11-30
Halloj igen
Nu har det varit, som vanligt varje år, mycket gäss hos oss. Mest vitkindade gäss, som ju också häckade på ön i år. Idag inte så många kvar.
Tillkommit har efter den korta kylan de sista dagarna, mängder av förbipasserande svanar, då mest knölsvanar. Idag så jag 406 knölsvanar kring ön,alla i norra delen (se foto), vid Erstaviken, Borgaviken och Norra udden. Idag låg alla still, sträckte inte vidare. Troligen frös Tåkern till häromdan liksom Erstadkärret, och då försöker alla svanar, fara iväg. Risken är att dom/en del fryser fast, vilket har hänt, och då samlas havsörnar/kråkfågel och tar för sig. Dom kan ju inte ligga kvar länge här, för maten finns inte att dyka ned med halsen och ta upp. En del mat finns men inte hur mycket som helst. Förr, när kalla vintrar fanns, flög dom väl söderut till Sundet mellan Sverige-Danmark och övervintrade. Nu är dom nog i alla öppna sjöar söderut i Sverige.
Det samlades också, på grund av "stormen" mycket änder i Visingsö hamn, däri fanns igår också sällsyntare snatterand (se foto där också en gräsand finns med). Det är ju lätt att kolla när man ska åka färja.Annars är det ju som vanligt med våra ormvråkar (se foto med mus i näbben, ljusa ögon på vråken, årsunge) och fjällvråkar (sitter på slagen kråka, har jag aldrig sett förut).
Domherren är ju vanlig på ön. Hittar alltid mat (här bollar han med en lönn-näsa, där han knipsar av vingen och äter fruktkroppen).
Ingen fara med stannfåglarna alltså, dom hittar mat. Jag börjar själv mata lite senare, kanske vid jul.
Vi hörs...
Ha det
2018-12-17
Hej igen
Ja nu kom ju lite snö inatt och lade lite vitt på fälten, hur länge det nu varar. I mitten på det fotot, taget idag, kan ni se en hybrid mellan grågås och kanadagås. Kanadagässen runt omkring hybriden.
Det har ju varit ganska så rejält med framför allt vitkindade och kanadagäss nu under nov-dec 2018. De flesta av dem kommer att flytta vidare, dock ligger ju vi numera i området där fåglar övervinrar. Med tanke på allt mildare vintrar och mindre snö/is.
Knöl-och sångsvanar har ju funnits också, kanske mest av det faktum att Hornborga-och Tåkern fryser. Vad är det nu för svanar på fotot ?Havsörnen/ar kommer förbi som vanligt, här med inte helt gulnäbb, alltså yngre än 5 år.
Jag har börjat mata fåglar häromdagen och genast upptäcker man ju hur mycket talgoxe, blåmes, grönfink, gulsparv, gråsiska, pilfink, gråsparv, ringduva, kaja, kråka, råka, skata, domherre det finns på ön, kanske också rödhake, gärdsmyg, turkduva(OBS!), bergfink, bofink mfl. så det kan vara kul sitta o kolla dem från fönstret.
Visingsö Skördefest 2017
Även detta år var Hembygdsgården en intressant anhalt för alla de som besökte Skördehelgen på Visingsö den 16- 17 september. Förutom tillträde till Hembygdsgårdens fasta utställningar inomhus fanns också en mängd tillfälliga sevärdheter utanför huset i form av hantverkare och försäljare.
En publiklockande attraktion detta år var teaterföreställningen Frihet och plikt – i spåren efter teosofernas Fredskongress på Visingsö 1913. Lotta Molin hade bearbetat Emy Stahls text och var också föreställningens regissör.
Text och foto Bertil Gustafsson
Visingsö Skördefest 2017
Fågelspaning 2017
Rüdiger Kasche, en på ön bosatt fågelskådare, också mycket aktiv fotograf, håller noggrann koll på våra flygande vänner. En del av hans tankar och bilder får vi ta del av genom hans brev.
2017-01-03
Hejja
igen.... Jag vet att flera skickar in, jag gör det också. Det är ett intressant dokument man skapar!
Nu är det dags för
http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/vinterfaglar-inpa-knuten/
Igår var det två havsörnar på ön igen...förutom de många orm/fjällvråkarna, 3-4 sparvhökar, ngn blå kärrhök, ngn duvhök (inte alltid) ,en tornfalk, 2 pilgrimsfalkar (då och då här), och jag bifogar ett långt på håll foto av den havsörn som satt på fält vid Torp. Vi har en fin vinterstam av rovfågel på ön.
God fortsättning från Rüdiger
2017-01-17
Hejja
Ja nu har ni väl inte kunnat undgå att se mängden sidensvansar och björktrastar (snöskator) som just nu kalasar på alla äpplen, hagtorn, rönnbär med mera här på ön. Jag såg då minst 500 ex sidensvansar vid Vrixlösa idag.
Dessutom har en mängd knöl(se foto)/sångsvanar kommit norrifrån, antagligen för att isen lägger sig där. Men vi får väl aldrig is här, så en (hel) del av svanar, gäss, änder, doppingar och skrakar vintrar i Vättern. Inte alltid lätta just nu att se på grund av blåsten. Men det går.
Vi talade om vråkar sist, dom finns ju kvar liksom havsörnar som nu setts varje dag i 12-15 dagars tid. Lite här och där.
Jag tar med några havsörn-bilder, också den senaste från idag där den satt vid Lyckan med några kråkor som "snack".. Ni ser storlek-skillnaden till kråkorna , ni ser en nästan helgul näbb (kanske 3år gammal då), inget ljusbrunt huvud, lite "spräcklig"kroppsfärg, inte den där helvita stjärten osv.. Den kretsande örnen sågs vid hamnen och den fullgoda(äldre än 3 år) vid Erstadkärret.
Vråkar är mindre, ngt större än kråkorna. Havsörnarna tittar oftast efter skadade änder, gäss, doppingar ibland efter as/fisk.
Råd. Åk lugnt och trafiksäkert norrut eller söderut. Kolla längs vägen stora och små träd, buskar, stolpar, ladugårdstak, fält, plogade fåror osv. Ser ni nån örn så sitt kvar ock njut, annars flyger dom lätt iväg...Ni ser ju många vråkar också...
Kungsörnar finns inga på ön, bara ngn gång men mycket sällan överflygande som hastigast. De finns på "andra sidan" över skogen i öst och väst.
Jag vill då inte ha ngn vinter mer ---
hälsningar Rüdiger
2017-01-31
Hej igen...
När jag kom hemmavid häromdan och åkte förbi Svensgården, så fick jag bud av Gerd och maken om nåt stort som satt vid Rökinge brygga... Givetvis for jag dit och fick den härliga upplevelsen med den mer än 5 år gamla (vuxna) havsörnen som satt där på en "måssten"med blodiga fötter efter att ha ätit färdigt .....bara kanske 100 meter bort. Den flög iväg och tittade.... Hade väl slagit nån knipa kanske... Dagen därpå en fin jorduggla och nog är det säkert fler än 1000 sidensvansar nu... För hur många år sen fanns så här mycket sidensvans?
Sköt om er önskar
Rüdiger
2017-02-20
Ja, 9 grader var det allt ett tag vid 14-tiden idag .. och några tofsvipor stod allt vid det nästan isfria kärret.. och sånglärkor har både övervintrat och några kommit. Liksom några lappsparvar, som övervintrat, typiska fjällhedsfåglar, rena sällsyntheter. Finns där nånstans på ön ! Övervintrar varje år på ön.
En mycket större fjolårsfödd pilgrimsfalk( en hona i motsolen, dom är större än hanarna hos rovfåglar, stora som kråkor ungefär) jagade häromdan bland kråkfågeln. Vågade knappt andas av rädsla den skulle sticka... ringmärkt också med röd ring... född i trakten..
med hälsningar
Rüdiger
2017-02-22
Dagsläget vid Erstadkärret
Heja alla
Dagens läge är ett isfritt Erstadkärr och snöfritt Visingsö. Kärret har ju varit isbelagt då och då i "vinter" i motsats till den omgivande ön och Vättern, som ju mestadels har saknat is och snö har det varit mycket korta perioder på ön. Men blåst.
Foto 1. Själva kärret. Man kan där idag se en fint uppvuxen vass (den västra vassen), efter Länstyrelsens och vårt arbete. Vad det nu kan ge av skrattmås m.m häckningar återstår ju att se. Som synes har också den allmänna bristen på snö/regn som fortsatt sedan förra sommaren lett till vattenläge men lågt, ett välkänt faktum för hela Småland. Man kan se att dagens sångsvanar vandrar lätt där. Men ändock är det bättre vattenläge än inget. Gräsänderna kunde dock simma obehindrat. Mat finns ju också för fåglarna.
Foto två. Utsidan banken mot Vättern, fotad idag, ger ett synbart dagsläge på Vätterns vattennivå. Och det är ju lägre vattennivå än vad vi är vana vid. Synbart runt hela ön är att stenar kommer fram alltmer. Stränderna blir helt enkelt längre/bredare och längre...mycket synligt vid Sandudden norrut, södra och norra udden runt. Ja, överallt.
mvh
Rüdiger Kasche
2017-03-08
Ny vädersituation på Visingsö 9.3 2017
Huga
Nu har det kommit nysnö igen inatt på Visingsö, ser jag när jag 0200 tittar ut genom dörren. Ovanpå de c:a 2 dm från "i går" kom det uppskattningsvis 1 dm till inatt. Och rejäl snöskottning vidtogs och måste vidtas igen för att få fram bilen eller annat, om man nu behöver den..
Mycket hala vägbanor finns i och med detta också.
Återflyg av vipor sågs redan första snödagen, och på fälten igår syntes effekten av snön på sånglärkor, rådjur, kråkfågel...ja, alla levande väsen. Kråkflockarna som ni ser på den ena bilden är ju i mångt också flyttfågel till nordligare trakter...
En helt ny situation alltså på ön... Med tanke på det snö-isfria som hittills varit under vintern 2016/2017. Det har ju utlovats mildväder från och med den 9.3, alltså idag...så vi får se om snön försvinner som det brukar göra, alltså relativt snabbt...
Den hårda blåsten från norr över fälten har lämnat vissa möjligheter för levande väsen, i och med att fröställningar på fälten kan nås för sånglärkor, snösparvar, kråkfågel etc...Men rovfåglar/kråkfåglar som fjällvråk, ormvråk och tornfalk får det nog besvärligt, men kan dock klara mer än man tror. De kvarvarande kanada/grågässen hukar i snön och ligger still vid Rökinge.
Havsörnen syntes igår jaga i den starka blåsten vid norra udden, men
jag kunde inte se
vad det var den jagade på. Det blåste och yrde snö och
var lite för "kallt".
Dessutom fastnade bilen i en snö driva, men jag fick fin snabb hjälp av Roempkes på Västergården för att komma loss.
Fågelmatplatserna kan också få flera och annorlunda besökare som bo/bergfink, gråsiskor med mera. Om man nu har några frön kvar.
Någon issituation kan jag dock inte se...
Vi får la se om någon dag vad mildvädret kan göra.
Håll ut!
hälsningar/rüdiger
2017-03-16
Hej igen
Ja nu har våren kommit med stormsteg. Förvisso tre stormdagar med mycket snö fanns där men eftersom det inte fanns någon tjäle så gick dessa stormdagar över fort.
Sånglärka(bild 1) har ju övervintrat med några ex och har sjunger upp hela ön.
Tofsvipan låter sig väl höras här på ön sedan nån vecka..
Gravänderna är numera vanlig, mest hanarna med knölen på
näbbroten. Kom för en vecka sedan. Försöker hitta boplats här och där
och flyttar sedan kullen till Erstadkärret, vilket inte är helt lätt.
Storspoven kom igår och är väl inte riktigt hörbar ännu. Fotot är från vägen ned till Rökinge brygga.
Skrattmåsen är här för att förhoppningsvis häcka mangrant igen i Erstadkärret.
Bofink, stare, gärdsmyg, koltrast, talgoxe, blåmes, svartmes, nötväcka, ringduva m.fl. sjunger alla redan och kråkfåglarna likaså har påbörjat med bona.
Det skulle vara kul och intressant att veta historien bakom det 4 fyndet nånstans på öns stränder.
Nån som vet?
hälsningar från Rüdiger

2017-03-28
Hej igen
Våren är "tidig" i år och nu leker grodorna som bäst, och det låter
väldigt om man är tillräckligt nära. Om det är åker-eller-vanlig groda
vet jag ej. Brungroda är i alla fall gruppen.
Vattenbristen gör sig dock märkbar...Vättern "sjunker" även för grodorna.
Alla tranor stannar inte vid Hornborgasjön.
Gärdsmygen är liten men hörs överallt i skogen,även på en stock vid Rökinge brygga.
Liksom att spovarna idag, den 28.3, mer ock mer står par. Honan har alltså kommit och spelet har börjat.
Jorduggla finns det som vanligt och kattugglan hörs här och där...
Liksom mycket annat som hörs på skog,vatten och fält.
Sköna dagar nu
Rüdiger
2017-03-30
Årets första harunge sedd idag. Sprang över vägen på vägen till Konsum från Tunnerstads brygga.
Take care
Rüde hälsar
2017-04-02
Fågelvandring 1-2 april 2017
Hej,
den här helgen har en skärfläcka funnits vid Erstadkärret. Den är fortfarande kvar när jag lämnar kärret vid 1830-tiden och kan vara kvar längre. Sällsynt art i inlandet, men årsvis någon/ra ggr främst vid Erstadskärret.
En mera havsstrandbunden fågel. I strandnära områden kan den häcka där det finns vass, starr o liknande att tillgå.
Nu börjar vadare att sträcka förbi och våren kommer allt starkare...
Snegla in mot kärret när ni far förbi, den är lätt att se.
Rüdiger hälsar
eller om ni bara vill ha Visingsöbundet
http://www.artportalen.se/TodaysSightings/Observerad/F%C3%A5glar/Alla%20arter/Hela%20landet/2077614/Idag/Region/Systematisk/1
Dagens fynd - Artportalen Artportalen är en webbplats för den som vill söka efter och rapportera fynd av djur, växter och svampar i Sverige. Artportalen är ett viktigt verktyg i svensk naturvård baserad på folkets observationer ute i naturen. |
2017-04-09
Hejsan
Våren knatar på och då kan också andra ting blotta sig och som jag förundras över. Kvar är en remarkabel vattennivåsänkning, som många hänför till "det hände förr också" eller till uppvärmningen av jorden som helhet.
Kvar är också en "tidig vår",och "nästan ingen vinter".
Storspovar,strandskator,tofvsipor(några ruvar),sånglärkor är i "full gång", liksom en del andra som sädesärlor och ängspiplärkor på de fält som harvas,sladdas och besås..
1. Gravändernas hanar (röd näbb"puckel) spelar,slåss om sina honor på ett eternittak. Observera att paren inte häckar i Erstadkärret utan parvis nånstans i hål under eller i ladugårdar, hus, båthus, e.dylikt. Troligen går många kullar till spillo när de ska flytta kullen till vatten.
2. Stenar blottläggs alltmer, här på Norra udden
3. Kräftburar kan man samla i högar och ....
4. Bomateriel kan man hitta här och där... och hästen var tydligen nöjd....
Trevlig påsk förresten
Rüde
2017-04-12
Hejsan o GLAD PÅSK
Storspoven, detta är en hane. Honan är större och har längre näbb.
Stanna försiktigt till längs vägarna när ni cyklar, bilar på ön och kolla.
När paret ruvat färdigt, så får hanen ta hand om resten av deras utveckling till flygga ungar media augusti. Honan flyger hon till Danmarks--Hollands kust igen, där de övervintrar.
Hanen får ta hand och lära upp ungarna, ungefär till medio augusti. Kämpigt.
Viktigt med försiktighet för att det skall gå.
Visingsö är ett stort undantag jämfört med övriga jordbruksområden för tofsvipa, strandskata, sånglärka och storspov. Dessa arter finns sedan länge inte på de större jordbruksområdena.
Igår hittade jag en färgmärkt storspov i ett par nånstans på ön, se
foto. Ingår i ett försök från nåt land eller svenska
SLU, Lantbruksuniversitetet. Jag kommer att meddela er när jag får reda på
...
Sköt om er
Rüde
2017-04-24
LÄGET ERSTADKÄRRET 24.4 2017
Hej
Vintern 2016-2017 har mestadels varit mild på Visingsö, kärrets is har bara varat/legat i en veckas (10 dagars) tid vid ett tillfälle. För övrigt har det bara varit nattis. Landskapet på ön har sällan varit täckt med snö.
Den alltför låga mängden nederbörd har varit mest i form av regn denna vinter, med något undantag.
Vattennivån i kärret är just nu god som den syns på fotona, som är tagna idag den 24.4. Vattendjupet i Erstadkärret är nog som det varit, varierande dels i kärrets vatten, men också i tid.
Banken mot Vättern (foto) är stabil och fast. Jag har kontrollerat detta tillsammans med Östen Johansson.
Vättern har alltså för nuvarande lågvatten, vilket varat en längre tid. Hur detta i längden påverkar kärret vill jag låta vara osagt.
Öppningen mot Vättern är (foto)stabil. Krickflock och flyende strandskator syns på ett foto med banken som del.
Den bearbetade västra vassen är väl och kraftigt uppvuxen (foto) och några krickor har som synes på fotot tagit viloplats i det östra hörnet av den vassen. Ställningen som byggdes inne i vassen har nu vassen vuxit in i och där har vassen delvis vikt sig, enligt förväntningarna, så att häckning kunde ske.
Förhoppningen att skrattmåsarna snabbt skulle komma tillbaka som häckfågel efter två dåliga år får nog bidas och ses på några år. Skrattmåsar är ju inte minst viktiga som skydd för andra häckande fåglar.
Några änder och vadare har varit inne och kollat i den västra vassen, skrattmåsar har bara varit ovanför. Vassen tjänar också som viloplats för dessa och andra fåglar. Vassen är ju även födokälla och uppehållsort för många smärre övervintrande fåglar från blåmesar, talgoxar till skäggmesar, till flyttfåglar som trastsångare, skäggmesar etc..
Flotten i anslutning till den västra vassen blir nog fiskmås/skrattmås-boplats. Flotten flyter och ligger stabilt men "ankaret" har släppt. Flotten används också ibland tillfälligt av trutar, strandskator m.fl.
Den östra vassen är stabil liksom den anslutande karpdammen med något vatten..
Ett foto visar också vattenläget mot bostaden i sydvästra hörnet. En mörkare "vadarstrand" skyddar/håller vattennivån mot den bostaden. Ser bra ut.
Generellt kan man förundras över att vattennivån inom kärret trots
rådande torkläge i Vättern m.m ändå är så pass stabilt.
Tillrinningskanalerna från fälten runt omkring vilka justerades för några år sedan ser bra ut och är fulla efter regn som förekommit. Det fungerar.
Troligen "drar" det låga grundvattnet på ön ned en del vatten dit också.
Någon/några häckningar för änder, sothöns & skrakar kommer troligen också i år att ske i vassarna... Fiskmås/skrattmås häckar kanske på flotten och möjligen något/några par av skrattmåsarna också provar vassen som häckplats.
Av vadarna har rödbenor, tofsvipor, strandskator och mindre strandpipare redan kommit och de brukar häckar med några par inne på gräsfälten i kärrområdet. Kanske också storspov i år. Sånglärkor mfl. smärre fåglar häckar också inne i kärrområdet.
Erstadkärret är en mycket viktig och för svenska förhållanden mycket välkänd rastplats för många rastande, ibland sällsynta till mycket sällsynta flyttfåglar som vadare, änder, rovfåglar m.fl. Dessutom är Erstadkärret häckningsplats för en hel del fåglar som brukar förknippas med ett jordbrukslandskap i vattenmiljö. Till detta kommer också att det under juni-juli de fyra sista somrarna en större mängd gäss har ruggat i kärrets område. Allt detta har fungerat bra och skall fortsätta så.
Skyltarna som sattes upp förra året hade sin funktion, liksom att det för det mesta "mörk"vita staketet som omgärdar kärret målas ibland. Parkeringen u.a.
Fågeltornet blev ju målat för några år sedan och det räcker ett tag till.
Hästarna finns och de är bra för kärret.
Värmen kommer säkert i år också, liksom fåglarna.
Rüdiger Kasche e.u Lsn
2017-05-12
Hej o godmorron fredagen den 12 maj.
Kallt? men det blir strax varmare...tror jag..
Håll koll på gräsmattan, blicka ut genom köksfönstret på din gräsmatta, din trädgård eller vad du nu har. Kanske hoppar denna fågel däromkring också. Som hos mej då jag nästan satt havregrynsgröten i halsen....
Det är en svart rödstjärt, en hona....
Det finns ju rödstjärt också, som det finns ett antal par på ön. Häckar i holk, hål i hus osv.. Den sjunger fint här o där på ön.
Svart rödstjärt är mer undanskymd, och ses ngt ex varje år på ön. Svart rödstjärt har setts i Vrixlösa i förrgår också.
Det behöver inte nödvändigtvis vara samma fågel.
Håll ut
Rüdiger
2017-05-24
Hejja
Hoppas man/Du inte glömmer att det var kallt före denna värme. Men nästan ingen snö och is denna vinter.
Och genom alla dessa väder ett behov av mera nederbörd. Och inte så lite som det behövs.
Ni har väl kollat Vätterns stränder osv...
Några godbitar för att börja
Den första en karmosinröd Rosenfink har funnits i några ex, mest längs strandträden. Den var ytterst sällsynt för 20-30 år sedan, men nu kan man hitta den.
Och nya fåglar, här storskrake har börjat komma fram, take care när ni går på stränderna... Blir lätt trut/kråkmat av kullen.
Och så en stenfalk, en hona som sitter och väntar på "småfågel".
Och så var det Visingsömornarna..vid 04:00 ungefär????. Gissa var det är på bilden...
Sköt om er
Rüdiger
2017-07-01
Hej
Nu är tiden då ön är full med nytillkomna varelser och föräldrafåglar som matar sina ungar/törnskata. Detta blir ju synbart här och där,och man måste nog vara lite försiktig då, de finns där man minst anar det.
En del fåglar ruggar och byter dräkt efter häckning och är väldigt sköra,lika sköra som fågelungar och rådjurskid/harungar/skogsmusungar är. Törnskatan tar mest skalbaggar,ibland kanske en skogsmusunge och så är det ju också. Att en del djur i naturen måste leva av andras liv.
Gässen ruggar som vanligt på norra delen av Visingsö och kan då alltså ej flyga. Visingsö är fullt av intressant och skyddsvärt.
Sköt om er
Rüde
2017-07-10
Hej Rökinge &
Nu flyger ormvråkarna över våra marker/skogskanter på Visingsö. De unga lite mer försiktigt, de äldre som vanligt lätt synliga och lätt hörbara. Har koll på sina ungar, vilka de hjälper/lär en massa. Äter mestadels sork, möss..
52_Ormvrak.wma ljudfil ormvråk
Detta är en tydlig gammelfågel (3år och äldre - kan bli 15-20 år) Trolig hemmafågel, övervintrar troligt också här på ön.
Lite sliten i och på fjädrarna (Se stjärten längst ut) och övriga fjädrar), ett synligt brett svart band längst bak på stjärten, strecken (bröstbanden går horisontellt inte lodrät nedåt, vingkanten (vingpennornas spets) också mörka som ett svart band. Äldre fåglar har mörka ögon, unga ljusa.
Ungfåglarna har inte detta, utan är totalfräscha synligt ett tag, men "byter delar i sin dräkt" framför allt till 2 årsåldern, sedan renovering till vuxendräkten. Det finns dock mörkare och ljusare ormvråkar.
Häckar på ön. Beteckningen örn finns här på ön, men de är mycket större och finns som havsörn framför allt längs stränderna, ibland ocså över ön. Kungsörn förekommer mycket sällan på ön.
Ni kanske också har sett att det ruggar gäss av olika slag i norra delen av ön (vid Erstadkärret och Borgaviken)....... De kan alltså inte flyga längre utan byter hela flygdressen under c:a en månad. Springer ut i Vättern vid fara...
Har ju samma rätt som alla andra levande varelser att byta då och då i sina liv. Njut av synen av dem.
Sköt om er
Rüde
2017-07-21
Fågelvandringar medio juli 2017
Hej igen
Medio Juli redan. Mycket händer. En vacker silltrut gästar västsidan. En typisk Östersjö- trut, härligt färgad. Det tar tre-fyra år för en trut att bli färdigt vuxen.
Hallonen börjar mogna liksom andra bär, som skratt/fiskmåsar(på bilden) kan nå och vi människor inte kan. Ger en härlig syn, se dem balansera däruppe.
I skogen hörs rovfågelungar ropa på mat. Varför säger vi skrika där? En del har kommit så långt så att dom kan sitta lite väl farligt tidigt morgon. Här en ormvråk"unge", kan flyga och börja undersöka omvärlden. Har ljusa ögon, det syns! Sitter farligt men många av oss är inte ens vakna då????.
Och så avslutningen med att de ruggande (kan ej flyga då) gässen vid Erstadkärret samlas så här vid fara och simmar långt ut. Havsörn kan ej bära sådan börda. Räkna hur många....
Erstadkärret är ganska torrt igen, men grävningar skall ske senare under hösten för att förbättra vattenhållningen. Det kommer att ordna sig.
Ha det bra, vandra, simma....njut av livet
2017-08-12
Fågel/fjärilsvandringar i augusti 2017
Hejsan,
augusti är en het månad, nu kommer fjärilar från medelhavsområdet, medan fåglar kommer flyttandes söderut ända från arktiska regioner ända hit upp/hit ner, och kan flyga ända upp till Norrbotten och längre upp också, liksom fåglarna flyttar ända till Afrika/Asien/ och längre söderut.
Tistelfjäril kan ses här och där på ön, i synnerhet liksom amiralen längst upp i norr, den skall ju bara längre norrut. Givetvis dör fjärilen efter denna den sista etappen i sitt liv.
Amiralen likaså, den ses ju länge ända in i september också den, ses ofta på äppelskrutt på marken kring träden. Båda fjärilarna riskerar att bli/blir mat för måsar och tärnor när de flyger norrut över Vättern.. Sånt är livet... Man kan se att måsar/tärnor även kråkfågel fångar insekter/fjärilar även sländor när de kretsar över sjön, skogen eller fälten, de flyger liksom snabbt uppåt ock snappar... Jag tar också med bilden av en ung ormvråk, vilka nu kretsar över skogsområdena på ön, klart hörbara i sitt mattiggeri, men också alltmer säkra att flyga och jaga själva. Huvudsakligen möss/sork. Ser ni att bröstteckningen på fjädrarna går nedåt och att fjäderdräkten är helt fräsch..Typiskt ungfågel född i år.
Man kan lägga sig på rygg med en kikare eller ibland se det utan kikare.
På den nedre ormvråken ser dräkten inte så fräsch ut, det finns luckor av fjädrar som byts/skall bytas ut, ruggas bit för bit. Typisk äldre fågel som också har en svart rand längst ned på armepennorna, fjädrarna på armarna. Nu vet ni och kan glädjas över att de finns på ön.
Sköt om er/Rüdiger
201708-28
Hej igen
Nu är Visingsö fullt med rovfåglar,vadare och annat som både syns och hörs i luften
Sparvhökar har ju häckat i hela Sverige, dock ej på ön. De som nu syns kan vara ända från Norrbotten och längre norrut. En del ser vi ju på våra fågelmatningar på ön på vintern, liksom vi ser orm-fjällvråkar som övervintrar på våra fält. Är både skogs-och fältfågel.
Den här sparvhökhonan fanns i Rökinge i morse. Är väl minst 2 år,det syns på slitna stjärtfjädrar men ännu ej häckningsduglig. En del sparvhökar flyttar till Tyskland /Danmark/-mellaneuropa. Tornfalk(övervintrar en del), lärkfalk (Afrika), pilgrimsfalk (övervintrar en del) och även nytillkommen stenfalk (övervintrar en del) från norr finns nu också på ön. Inga fjällvåkar ännu, de kommer inom två veckor. Havsörn syns ju då ock då.
Brun kärrhökar syns också på våra fält, jag såg tre på en gång
ovanför fält idag, det här är en äldre än 2-årig hona (troligen) som ännu
ej häckat. Skall till Mellanafrika för hela vintern. Dom finns på hela
ön över fälten, jagar mest mus/sork. Ngn blå
kärrhök, som också övervintrar på ön har synts,men fler kommer från
norr.
Ett problem finns också....Vid Näsruinen häckar backsvalor på taket. De blir hela tiden störda av den verksamhet som finns kring området.
Ungarna
skall vara längesedan utflugna ,men är inte det. Föräldrarna kommer inte
in och kan mata. En del ungar blir alltså väldigt försenade. Hålet är
utgrävt av föräldrarna och är ibland en meter
in. Nu satt en hel del kråkor igår och försökte ta ungarna, föäldrarna
kan ju inte mata då. Ungarna hos ladu- och hussvalor är ju ute sedan
länge och syns runt fälten m.m. Mängden turister har ju också avtagit.
Det hör måste på något vis lösas. Man kan se
att takbeläggningen också trots skyltar ändå förstörs. Goda råd
emottages gärna. Jag skall också prata med Lars Plühm och Fastighetsverket...
Hälsningar från Rüde
2019-09-03
Nu börjar vadarna sätta sin prägel på vilka fåglar som kommer. En av föräldrarna lämnar nästan alltid fadern med nykläckta ungar att klara sig. Därpå när ungarna är flygfärdiga så lämnar ibland den andra föräldern och sist far ungarna iväg från ibland mycket nordliga trakter. Alla foton tagna 25.8-2.9 i år på Öa. Öas stränder rymmer mycket mer än man tror. Ungarna har sin dräkt, de äldre har sin som de byter till vinterdräkt. Svårbestämda ibland! Sommardräkterna när de är 2-3 år är oftast mer färggranna. Långa flytt/resvägar i allmänhet.
Den första bilden är en årsunge av kustsnäppa (mer vanlig), häckande högst i norr på arktiska trakter i Kanada, USA, Island, Ryssland. Övervintrar ganska långt söderut ända ned runt kusterna av Afrika etc. Häckar ej i Sverige. Den andra en årsunge av sandlöpare (exklusiv) med samma födelseorter i Medelhavet på vintern. Lite exklusiv men årlig på Öa. Häckar ej i Sverige. Myrspoven (2 ex) (exklusiv) är fotad på golfbanan. Vuxna röda hanar, har häckat i Sverige/Norrbotten. Flyttar också till kusterna runt Afrika.
När det gäller storspovar så kommer nu ungfåglar med kort näbb (dom får längre nästa år) från övriga delar av Sverige. Flyttar till Mellaneuropas kuster liksom Afrikas.
Mycket händer...glöm inte äta björnbär också. Jag säger inte var dom finns....
Sköt om er/Rüde
2017-09-23
Hej
Först och främst har jag(vi) funderat över de svampliknande fenomen som syns lite här och där på ön, i blöta områden vid/på och nära fält och strand. Kanske har ni sett dem också.. Jag har frågat en expert och han säger :"Det är en slemsvamp, mer djur än svamp egentligen. Den trivs extra bra när det har regnat..."
För övrigt så går det lite mer och mer i höst,och det finns fortfrande mycket att se nu och framgent.
2 vuxna pilgrimsfalkar idag bredvid varandra (lite sudd men vad är väl det) är inte fy skam precis. Slår mest på mås och mindre kråkfågel. Annars fortsätter vadare att dominera, småsnäppor är knappt större än sädesärlor och har kommit långt norrifrån där de häckar. Det är ungfåglarna som kommer nu, honan lämnar ju hanen med kläckta ägg, hanen lämnar ungfåglarna när de kan flyga. Så får alltså vadarungarna själva ta sig till som längst Afrika från arktiska kustängar...
Vadare är tuffa...fotot taget på en vattensamling här nere i Rökinge. Erstadkärret är ju inne i grävtagen. Det blir bra det där, när det är färdigt.
Lugnare vattenläge och häckande skrattmåsar igen.
Ha en finhelg och fortsättning/Rüdiger
2017-19-01
Hej
Nu kan det märkas att fjällvråkarna har kommit. Kanske finns det 7 ex just nu spridda mest på västra sidan. Självklart flyger de runt lite men nedan nämnda områden har de tio åren jag bott på ön blivit stabila övervintringsplatser. Det går fint att se dom vid Södra udden till Rönäs & Torp till Vindkraftverket, Borgaviken och norrut. De ryttlar, står still i luften, för att sedan dyka rakt ned för att hämta ngn sork eller mus. Får tjivas lite med kråkor. Dock lär sig årsungarna ganska snabbt.
Observera att en del ormvråkar också kan ryttla och finns på samma fält. Det är fjällvråken som har fjädertäckta ben, och har vit gump ("ryggbörjan").
Pilgrimsfalk, se foto där en vuxen falk gnabbas med en korp, just idag. Det skulle bara var honan till falken som skulle kunna slå en korp. På bilden syns en hane av falken. Pilgrimsfalken kallas ju bigfoot falcon i USA/Kanada för att den har så stora fötter. Korpen är ändå irriterad för han vänder ju på sig och hotar med näbben.
Det finns mycket av många röda bär i skogen&fält/strandkanter, nu..rönnbär, hagtorn,oxel (träd&buskar) med mera....
Stränderna har blivit ngt mindre nu efter regnen....
Ja vad är det för gäss nu....också fotade 1.10 ?
Sköt om er
önskar
Rüdiger
2017-10-04
Från vandraren
Jodå,
mesarna gör långa meståg tillsammans. Ibland alla blåmesar, talgoxar, stjärtmesar och svartmesar inne i skogen, men ibland runt ön. Svartmesen är mest bunden till skogen, medan stjärtmesen ibland också syns vid södra såväl som norra udden. Entita, talltita, tofsmes finns ju sällan eller aldrig på ön. Trots att några säger att dom finns. Jag har sett tofsmes en gång.
Mestågen är ett gemensamt skyddssätt mot fiender på ön , av vilka sparvhök finns, men sparvuggla mycket mycket sällan, liksom skata ibland. I slutet av sommaren finns rödhake, kungsfågel, m.fl också delaktiga i mestågen. Rödhake har du väl på matplatsen på vintern också. På vintern fungerar mestågen fortfarande bra, alla mesar går ju inte till matplatser eftersom det finns fuller väl av mat ändå.
Se talgoxe, blåmes (numera), lappmes, svartmes, i mestågen i Projus, norra Finland, Sveriges skogstrakter. Talgoxen är väl liksom lappmesen den härdigaste. Fast blåmes började komma till Porjus/Gällivare liksom svartmes och dom får allt klara sig utan matplatser även om såna givetvis också finns i Norrbotten. Då har man ofta fläsksvålar osv som dom får hacka i, men bara talgoxen med sin hårda näbb. Lappmes på fotot från i somras, hampfrö/solrosfrö är dyrt. På matplatser där, uppe kan allt från "fläskollen" Lavskrika också komma. Observera att ibland kan talgoxe angripa mindre mesar, ock döda dem./rüde
2017-10-28
Hejja
Ja nu har ni på Visingsö inte kunnat undvika att se/höra den stora mängden vitkindade gäss som just nu finns på ön. Jag gör en uppskattning på 1800-2000 ex. Kanske för lågt. De skall liksom prutgåsen vidare till Europas västkuster, men
övervintrar i några ex här på ön) tillsammans med kanada- och grågäss.
Bland dem är ju den vitkindade och prutgåsen de minsta gässen. Har
häckat på ön 2012.
En
prutgås, också en mindre gås har också synts till, men flyttat vidare till samma kustområden. Normalt häckar båda dessa arter i Arktis områden.
En mycket speciell vadare, skärsnäppa, som till och med kan övervintra i Nordnorge på tångbankarna där mycket mat finns (tänk på Golfströmmen) sågs den 10.10 på norr. Sågs 2012 senast. Sällsynt.
Ock så när ni åker längs Borgaviken mot norr kan ni ju åter se fjällvråkar som
ryttlar efter mus/sork. Övervintrar ju på ön, liksom ormvråkarna. Kör
långsamt och njut, men går ni ur bilen så skräms dom längre in.
Havsörnen "övervakar" allting, söker skadade gäss, änder, fisk osv.
Nog är det vackert på Öa just nu
Sköt om er önskar Rüde.
2017-11-19
Hej Mats
Jag ser inga som helst tecken på minskad förekomst eller spridning på de mesar + övrigt smått på ön som brukar besöka fågelborden, dock kanske det är förändrade populationer inom vissa arter, men ej de du nämnde.
Det är mycket stora flockar av grönfink på ön och mestågen har samma storlek.
Däremot så fortsätter det att finnas havsörnar och "örnar" (och annat) i mångas ögon, fast det är fjällvråkar och liknade saker.
Det hör väl till....
Den här fjällvråkshanen, svårt,mörkt och dåligt fotoväder till trots, tog en sork på fältet alldeles nedanför dig igår, .....
/Rüde hälsar
...forts 2017-11-19/20Hej Rüde,
det känns tryggt att veta att fågelborden blir befåglade i vinter för det börjar ju bli tid att rigga upp dom. Det kan tydligen komma snö, åtminstone på fastlandet, idag. Talgoxarna och blåmesarna har börjat visa sig i trädgården. Kanske några är födda här?
Tacksam också att "örnarna" hjälper mig att ta hand om mössen. Förhoppningsvis irrar de sig ut på åkrarna också.
hälsning fr mats
oki
fågelpopulationer förändras av många skäl, dock ej av enstaka rov- (då även kråk-) fåglar, utan mer av födomässig, temperaturmässig och mänsklig påverkan. Vissa år kan mesarnas fortplantning vara lägre, vissa år högre. Visingsö har en normal nivå här, dock saknas ju tofsmes, en-talltita, här på ön som häckfåglar.
Kråkfågelmängden just nu är ju bestående av flyttfåglar från norr (kråka) och runt omkring (kaja). Råkorna är i stor kvar så länge inte snön blir till hård skorpa på fälten
Igår var t.ex blåmesar och talgoxar som vanligt runt på öns alla strandområden, trots kyla och blåst. Det finns ju så oändligt mycket fröställningar (mat) osv runt ön.
Jag är ju inget annat än en avläsare, inte nån garant, för mängden av fåglar, därmed är jag bra på att se detta.
Det är nog människans åtgärder i stort som bestämmer om vissa fåglar blir fler eller färrre... Ta exempel öppna soptippar och ökningen av trut/kråkfågel, även mesar, pilfinkar. Likaså ökningen av gäss och den alltmer ökande industriella jordbruksproduktionen (vi måste ju ha mat), fågelmatning generellt. På vissa besserwissrar verkar det som om det är gässen, kråkfåglarna själva som funderar ut detta istället för människans tänkande. Mycket stora och många fågel/däggdjurspopulationer världen över försvinner nu i takt med befolkningsöningen, tjuvjakt osv..
Läs ..."framsidan"
http://jonkopingsfagelklubb.se/
Med hälsningarRüde
2017-12-01
Hej
Erstadkärret fylls på med regn, banken är bred och fin, öarna syns i mitten som skall bli bra för reservatets fåglar. Vattennivån stiger och sjunker sedan. Skapar grund för sjöfåglar liksom flockar av fiskmås och kråkfågel vid den här tiden när plöjning sker och vädret kallnar alltmer.
Tornfalken har tagit byte, en sork.Havsörnen seglar högt högt över, långt bort från lyktstolpar...
...där oftast orm-/fjällvråkar, kanske kråkor sitter.
Gråsiskor ingår ofta i småfågelflockar på fälten. Kan vara 100-falt. Kommer från norr. Finns ofta också liksom sidensvans och björktrastar kring äppelskrutt/oxel- och rönnbär på dina ägor.
Nu kommer väl kallare väder snart som skapar hårdare grund för bortforsling av schaktmassor vid Erstadkärret. Idag snöade det i Gränna men inte på Öa...
Trevlig helg
Rüde
2017-12-03
Ang Fågelmat
Hej Mats
Jag har grannar som matar redan, jag börjar något senare. På bilden jag skickar ser du rödpannade gråsiskor ((som just nu också finns i stora artegna eller uppblandade flockar med grönfink, vinterhämpling, gulsparv m.m på fält för frön och annat etc...)) och grönfinkar m.fl. hos Wetter 300 meter norr om Brahekyrkan. Fanns några bo-bergfinkar och pilfink/gråsparv/nötväcka också.
84_Grasiska.wma ljudfil gråsiska
81_Gronsiska.wma ljudfil grönsiska
Mesar fanns ju, liksom hos mina grannar, men de är fortfarande mestadels ute kring andra matkällor. Ibland kan jag se att blåmesar
slingrar sig genom alla grenar för att hitta gammalt spindelnät, och en
massa annat som vi inte ser. Likaså går dom runt ön längs fröställningar av tistlar och annat gott.
Jag upplever ingen skilllnad i antal, däremot kan ju kullstorlekar och så variera år för år. Och kråkor mm gör nog väldigt lite åt detta i stort.
Ha det bra
Rüde
2017-12-20
Fågelvandringar december
Hej igen
December är en intressant
fågelmånad på Öa. En hel del rovfåglar och andra norrifrån sätter sin prägel på ön, tex fjällvråkar (norrifrån) och ibland ormvråkar (häckande på ön) ses sitta på lyktstolpar liksom
kråkor/kajor alltid har gjort.
Väldigt mycket sidensvansar/björktrastar (bild) i öns trädgårdar och hagtorn-, rönnbärs-, oxel- och trädsnår.
Ibland är mängden kråkfåglar/fiskmåsar (bild) högt, högt upp i luften, säkert bortåt 300-400 ex, då en rovfågel hotar, oftast då pilgrimsfalk eller duvhök. (spännande upplevelse med händelser över oss)
Havsörnen (bild) (gjorde besök häromdan) besök på strandkanten, försöker jaga på änder och gäss, men också efter fisk.
Fågelmatning pågår också här och där på ön.
Liksom att sångsvanar (bild), knölsvanar och annat kommer till Vättern om isen lägger sig på Tåkern, Hornborgasjön m.fl, men där är vi ju inte än...
Det sista fotot är en specialhälsning från is-ugglan, som bara häckar under vinterhalvåret på Visingsö.
Sköt om er, ha det gott
önskar Rüdiger
0706456833
Visingsö Skördefest 2016
Visingsö är en fantastisk plats att leva på, det vet vi alla som bor här. Under årets skördehelg fick vi, med hjälp av vädergudarna, möjlighet att dela med oss av upplevelserna. Besökarna var flera än någonsin tidgare, fler än 3000.
I hembygdsgården uppvisade Hembygdsföreningen olika färdigheter (se bilder nedan) samt visade den nyrenoverade bastan i Näs (se text/bilder under fliken Byggnader och Byabåtar).
Bland alla grönsaks- och fruktförsäljare, serveringsställen, loppisar, gallerier, hantverksbutiker, plöjbojsar och välgörenhetsorganisationer fanns det några som också bör framhållas för att göra bilden komplett, …..... se bilder nedan.
Text och foto: Mats Svensson
Visingsö Skördefest 2016
Fågelspaning 2016
Rüdiger Kasche, en på ön bosatt fågelskådare, också mycket aktiv fotograf, håller noggrann koll på våra flygande vänner. En del av hans tankar och bilder får vi ta del av genom hans brev.
2016-01-06
Heja igen..
6 Jordugglor satt bredvid varandra i kylan vid dikeskant till fält igår. Jag ser dom oftast främst på slät mark, Flög upp och spred sig.Är lite av dagugglor och häckar ofta i markbon i fält och myr.
Dom kan övervintra, lever på sork och liknade, häckar främst i norr men också spritt över hela vårt värld.
Liknar hornuggla som finns hos oss på ön, fåtaligt häckande i typ gamla kråkbon, sällsynt i holk.. Hornugglan hohoar och finns främst i skogsdungar. Kan häckar nära människor som kattugglan också gör, men kattugglan häckar i holk och håligheter. Hornugglan har starkt uppstickande örontofsar och kan också övervintra.
Jag såg en jorduggla idag..de 6.1
Nog är det skönare när det är lite varmare...
Sköt om er
Rüde
2016-01-13
Hejja
"Vinterfåglar inpå knuten" kanske ni känner till....
http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/
Det är rikstäckande och kul...Bara att fylla i det man ser på fågelmatplatsen 29.1-1.2 2016 och skicka in.. I år är det mycket eller fler grönsiskor, även gråsiskor(röd huvudluva), men också steglits(färgrann)&rödhake&bergfin& bofink ringduva, gulsparv och de övriga på den bifogade fågelmatbilden , olika kråkfåglar,ringduva,tamduva liksom sparvhök&ormvråk.
Det mest märkliga i år är nog en svarthätta ,vilka liksom steglits och rödhake blivit vanligare som övervintrare i Sverige
Det finns mycket att se även på fågelmatplatserna och bilderna kan göras större av er vid datorn.
Jag har fotat alla dessa bilder
Sköt om er!
fotografen Rüdiger Kasche rökingevägen 24
0706456833
rydekasche@live.se
Havsörnarna fotade i snödis 8.1 2016 vid Erstadviken/kärret
BofinkGråsiska
Steglits
Rödhake
Fågelmatbild
Grönsiska
2016-02-01
Hejsan igen
Jag har just inrapporterat till "Vinterfåglar inpå knuten", vilket jag hoppas ni också gör.
http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/
Man måste inte vara medlem i Sveriges ornitologiska förening, det går bra ändå. Fotomässigt kan jag visa på en sparvhök som besökte mitt fågelbord igår, och som vanligt rasade in i häcken som finns. Det är ett naturligt beteende för sparvhöken som i detta fall är en fjoling, alltså född 2015, och alltså ej är utfärgad. Det är en hane, (fotad den 31.1 2016) vilka är mindre än honorna. Fjädrarna på ryggen har också ljusa bräm, det syns och är typiskt för unga fåglar överhuvudtaget. Till i höst har denna fågel fått lite mer av vuxenkraktär.
För övrigt så kan man i hamnen se mera än gräsänder. En stjärtandshona(mer
än 2 år gammal, alltså vuxen) finns ,syns i mitten på fotot, och har
varit där sedan december. Var troligen här i hamnen förra vintern också.
Gräsander, som också syns på fotot (från den 30.1 i år),liksom
stjärtänder dyker inte , är ej dykänder som sothöns,knipor,vigg,brunänder,
ibland storskrake och skäggdopping utan brukar paratisera på dem som
dyker i hamnen och ta deras gröna växter. Dessutom kanske ni sett att
gräsänderna direkt dyker in i virvlarna efter färjan eftersom färjan
också river upp växter från botten i hamnen. Det är en gammal vana som
finns hos de gräsänder som övervintrar i hamnen. Observera att bland
gräsänderna kan finnas långväga ifrån övervintrare, liksom självklart
också de övriga "vattenfåglarna". Det finns säkert fler än 700 gräsänder
runt Visingsö.
Avslutningsvis så fanns två tofsvipor (inget foto)vid Ed den 26.1 samt att starar,sånglärkor,rödhake,svarthätta,tornfalk,fjällvråk m.fl. också övervintrar på ön.
Stararna fotade jag idag vid Ed innan snöyrandet började, men snön ska väl regna bort inatt hoppas jag.
Rüdiger Kasche2016-02-04
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/pumba-pa-hal-is
Bra gjort!
Rüde
2016-02-11
Jo hejsan igen
Många frågar om sånglärkor och tofsvipor...
Sånglärkor ,12 ex)har övervintrat på fälten mellan Vrixlösa och Avlösa. Lockar bara fortfarande.. Det kom en extra dusör sånglärkor efter förra helgen...liksom tofsviporna, vilka bägge ofta chansar med vädret. Bägge finns nu ganska långt upp i landet.
Tofsvipan är första fotot för i år, de sågs också för en vecka sen på samma plats väster om Bergdahls grandunge vid Ed..oftast på lite avstånd från vägen..Fotot är från idag den 11.2, idag alltså.
Sköt om er
Rüdiger
2016-02-15
Vänligen
Se upp med jorduggla kring Erstadkärret.....ned mot Lyckan
Jag såg tre ex där igår på dagtid
Satt gärna på staketet....nära bilar...i går..flyger lågt...över vägen ibland
Detta gäller för övrigt även ormvråk/fjällvråk ibland....
vänliga hälsningar
Rüdiger Kasche
2016-02-20
Lite fredags-lördagsgodis från denna till synes blåsiga veckoavslut...
Havsörnen kan ses dels sitta på lätt snöklädda fält ,dels på försök till födosök.. Här ser ni ju en ung havsörn 2-3 åring, mörkfärgad som helhet ,ingen helgul näbb och ljust ljust huvud, och ingen tydlig vit stjärt som de äldre har. De äldre har nog börjat titta på sina boplatser för årets kull. Häckar ej på ön!
Sågs vid Ed idag lördagmorgon 20.2 2016 jaga upp kanada och grågäss utan lycka...så är det ju..(även några sädgäss fanns med)
Pilgrimsfalken satt på fält vid Rökinge i går em...Jagar på kajor, tamduvor framför allt...det här är en fjoling, inte så helmörk rygg ännu, ganska så liten också som hanarna oftast är hos rovfåglar..(med några undantag). Fin vit kind syns. Ser ni sånt här när ni kör bil sakta längs vägarna på ön, som man ser att dagis/skolans elever vill på skolstaketet...
Det går att se mycket på ön! Längre dagar nu också....
Sköt om er!
Rüdiger Kasche 20.2 2016
2016-02-28
Hej igen
Nu är det väl vår, sånglärkor tränar upp sig och hörs över hela öns fält. Tofsvipor nästan ett 50-tal vid Eds fälten idag. Både grågås,sädgås sträcker över oss i plogar nu.Spetsberggäss igår , lite ovanligare sort.
En trana stod 15:00 bland gässen vid Rökinge brygga. Flög sedan längre in på fälten.
Alla tranor flyger ju inte över till Hornborgasjön, en del vill snabbt till sina revir på andra ställen. Om de nu verkligen äter så mycket Tranbär, dit de kommer låter jag vara osagt. Tranor klarar sig på mycket annat. Kanske just den här tranan skall långt bort i norr innan den är framme. Fotot taget idag.
Nu kommer gravänder & storspov snart, om det fortsätter så här med vädret. Det är ju ännu tidig vår, eller?
Meddela gärna vad ni ser..
hälsar Rüdiger
0706456833
2016-03-10
Nu finns mycket gäss runt på ön . Bläsgäss med vit bläs i pannan
är något mer sällsynta och finner skydd bland de större kanadagässen,
sädgässen och grågässen framför allt vid Rökinge och Ed...Det är hela
tiden nya ex som kommer till och andra som flyttar vidare. Kanske något
par kanadgäss försöker häcka på ön, men misslyckas oftast.
Sångsvanar på bägge fotona med gult på näbben(se hur det tecknas) kommer på fotot och landar på fälten vid Ed och vid den fina asken på norr. Idag kom 49 stycken i en flock. Vid asken kan man också se kanadagäss och grågäss och en tofsvipa i nedre högra hörnet. Två grågäss i flykt också på fjärde fotot. Röd näbb och ben,ljusa inslag på vingens ovansida. Stanna varsamt när ni ser gäss/svanar på fält för de är ytterst vaksamma.
De senaste nykomna fåglarna idag torsdag 10.3 är den på ön vanliga strandskatan och en kricka . Meddela gärna när ni ser någon gravand...för dom kommer säkert kanske redan imorgon... Säkert har ni sett mängderna av tofsvipa just nu, överallt på gynsamma fält. 250 stycken igår på samma fält och många fler fanns... De skall ocjkså vidare, häckar dock vanligt på Visingsö.
Sköt om er önskar
Rüdiger
2016-03-23
Hej,
Nu rör det sig mycket i markerna.. Ja vipor och sånglärkor har ju varit ett tag nu..Finns ju överallt. Ormvråkarna "piääar" alltmer.Ringduvor hör ju alltmer m.m. Erstadkärret är öppet och det börjar komma lite änder dit.Krickor och bläsänder, och gravänder och skrattmåsar. Det har varit så varmt så att nässelfjärilar har varit mycket vanliga, dock ej kallare dagar
Jorduggglor har blivit ett slags
attribut för ön i (v)år. Inte bara vid Erstadkärret som på bilden. Tänk
om de kunde häcka här nån gång,ej helt omöjligt.
Vitkindade gäss har kommit , liksom gravänder. Gravanden häckar ju vanligt runt ön...hanen har den röda knölen på näbben. Den vitkindade har häckat ett år på ön, och misstas ibland som kanadagås, men är ju mycket mindre. Både vitkindade och kanadagäss ruggar ju alla fjädrar i juni-juli här på ön.
Strandskatan på bilden med gravänderna har ännu ej fått nån kompis.De häckar ju också runt ön.
Och så kom storspoven idag. Vid Asby och hade redan setts på morgonen av Stefan , innan jag såg den på em. Härligt!
Nu väntar vi på sädesärlan och den brukar ju folk på Öa ha ankomstdatum för.....
Glad Påsk också
från Rüdiger
2016-04-03
Hej igen
Nu har råkorna börjat jobba ordentligt med bona. Råkkolonier finns inte överallt i Sverige. I råkkolonin häckar normalt också något par kråkor, ibland också hornuggla m.m. De råkor som är mera ute på nyharbade fält är mestadels fjolingar som inte häckar ännu.
Storspovarna har kommit rikligt nu,det hörs också, hanarna först. På bilden syns också att en hona, med längre näbb, kommit till denna hane. Ön har en stor stam med storspovar, vilka dock ej alla får fram sina ungar.
Annars har ni väl sett kunnat se samma utveckling hos gravänder,strandskator,tofsvipor. Vissa dagar kan man också tycka att ön är full med genomflyttande rödhakar ...Sädesärlor har väl också kommit till er, hoppas jag.
För några dagar sedan hittade jag också en ovanlig gäst, en rördrom, som normalt brukar höras som mistlur i vassar kring större och mindre sjöar. Den satt vid den stora asken på norr, men flög snabbt upp och vidare norrut. Tåkern har ju en stor besättning med rördrommar. Första obsen för Öa överhuvudtaget var det i alla fall. Märklig obs!
Till nästa gång
sköt om er
Rüdiger 0706456833
2016-04-04
Dagens rödräv 4.4 2016
Det är väl samma som förra gången..på Norra udden, ganska stor , det är väl därför jag tror det är en hane
Ni ser väl alla rödhakar runt huset/trädgården/buskage..Tjockt!!
Njut av våren
Rüde
2016-04-06
Nu denna härliga regniga (men avtagande från intensivt till lätt regn totalt 18 mm enligt min mätare))morgon har även kärret fått upp sin vattennivå, enligt tidigare löfte.
Tillika med allt detta så skattar även den nordligaste vindkraftverket (AUGUST väl) till förgängelsen att döma av morgonens synliga arbete med nedmonteringen....
Nu bara det sydligaste nedom Säby kvar...
Kanske också på väg till Irland?
sköt om er
Rüdiger
2016-04-20
Hejsan
Våren fortsätter trots lite kallare dagar. Man ser tydligt när man åker runt på ön att storspovar och vipor är i par och har börjat försvara sig mot kråkor m.m.
Idag kunde jag se den första ruvande tofsvipan.
Visingsö har fortfarande en bra stam med typiska jordburksfåglar som tofsvipor, storspovar, sånglärkor . Framgången är ju beroende på om de lagt på sådda eller osådda fält, eftersom jordbuksarbetet fortsätter.
Samma sak gäller för sånglärkor, medan strandskator och gravänder vanligtvis häckar något utanför jordbuksmarker.
Runtomkring åt Västgöta,Småland och Östgötahållet så är det inte så vanligt, mer ovanligt att nämnda fåglar häckar.
Take care önskar Rüdiger2016-04-26
Heja
Lite vårfåglar..stararna som börjat häcka nu är granna att se på..Häckar gärna i holk men också i hål i bok och ek i öns bland kogar och annat. som under tegel m.m .. Sjunger som bäst nu....Finns ju över hela ön...
Ringtrastar finns runt omkring oss nu i trastflockar. Genomsträckare. Jag hittade några på norr idag , men de kan just nu vara överallt.. Nästan som en koltrast, men det vita på bröstet. Snattrar lite som varning, sjunger med vacker sång mer i norra delar av Sverige där den häckar i fjällbjörkskog. Finns som variant i Mellaneuropa också.. De kan ibland vara i er trädgård!
Sköt om er...Rüdiger2016-05-11
Hejja
Vilken morgon klockan 0400 idag !!
Åsså en blåhake ,fjällets näktergal , i dikeskant vid Erstad och i skapt motljus ,men de går det också...
Rüde
2016-05-15
Hejja
Ett par kalla dagar med regn kan göra att flera fåglar än vanligt stannar upp på Visingsö. Nu är det ju ändå många fler arter än för bara nån vecka sedan.
Gulärlor är inte alla riktigt lika, finns flera raser. De som häckar i "Norrland" har tillnamnet thunbergi och hanarna är lite mer mörka på huvudet än de som häckar bland oss, sällsynta häckfåglar på ön. Stora flockar just nu på ön.
Törnsångaren är en karaktärs på ön mellan fälten i dikeskanter och buskar. Sjunger fint "skrapigt, raspigt " ,ljudligt går att lära sig.Fjällpiparen är en sällsynt gäst som skall upp på fjällhedar etc. Beskrevs av Bengt Berg i en bok på 1930-talet Lahol-fjällpiparen. Lahol är fågelns lapska namn. Fanns bland korna på fälten vid Feskarns-golfbanan. Mycket orädd på fjället. En fågel som betraktas som speciell.
Skönt att vandra också.../Rüdiger hälsar
2016-06-19
Halloj
Här på ön händer det saker. Skräntärna , den största tärnan, som är en mer havs än insjöfågel, fanns vid Erstadkärret i hela tio ex den 16.6. Ovanligt och speciellt med den visiten.
Stor. Låter mycket starkt, som en gråhäger.På Öa häckar den ej, vi har bara fisktärnor här, men jag har inte kunnat konstatera om de häckar...
Tyvärr ökar torkan och det syns på kärret...som blir alltmer utan vatten..syns på bild 2
För övrigt så är det bråda dagar i skogen med matning osv. här är det Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren. Sjunger överallt även på fjällhed så långt den kan nå.Sjunger även om det stormar,är minusgrader eller snöar, det kunde jag uppleva även i år i Norrbotten.Mycket vanlig på Öa.Könen lika.
Man kan själv vandra på stigarna och se fåglar med mat i näbben till sina ungar . Liksom trädgårdssångaren, som fortfrande sjunger...finns i hela Sverige, även i fjällbjörkskogarna på måttligare nivå än lövsångare. Mycket vanlig på Öa. Snitsigt med grå halskrage...könen lika.
Jag kan tyvärr inte skicka sångfilerna till er..Då blir brevet för "tungt"..
Hälsningar
Rüde
2016-06-22
Hejja
Trevlig midsommar önskas till alla mottagare Happy Midsummer
Nu kan man ju hoppas att gravandskullarna får mera vatten i Erstadkärret ,det är för torrt där som här. Det kan gott regna på nätterna...
Törnsångaren finns överallt på ön, lite knarrig raspig sångare men hörbar, för nu finns bon och ungar i snåren, hagtornshäckarna ned mot båthusen och bakom torrdasset vid Rökinge brygga.
Och inte minst de fina rådjuren kan förgylla midsommaren också..den här vid Rökinge på nära hållSköt om er från Rüdiger
ps. lyssna också efter kornknarr, jag hörde en vid Haraldsgården i morse..i högrest oslaget gräsfält
2016-07-04
Jodå, stripgåsen är allt kvar. Här bland ruggande kanadagäss, alla hastigt utrusande i Vättern ..som brukligt vid upplevd fara.Oftast ligger just dessa gäss mest olika långt ute ute på Vättern. Bara för att födosöka söker man sig till näraliggande fält. Möjligen ruggar också stripgåsen, eftersom den alltid ses bland kanadagässen..Kopierat från http://www.artportalen.se/Media/Image/1594805
Detta är mycket bra och viktigt för backsvalornas skydd vi Näsruinen...Det är inte alltid att lita på utan en skylt är oftast bra också. Jag antar det är Länsstyrelsen som fixat detta.
Backsvalorna har snart flygga ungar, liksom ladu och hussvalorna. Tornseglarna däremot har 1½ månads botid för ungarna.
Mer regn också...behövs
Ha en fin kväll
Rüdiger
2016-07-08
Lite hets/stress vid rusning av ruggande gäss in i Vättern
hälsningar Rüde
2016-07-09
Fågelvandring 9 juli 2016 på Visingsö
Erstadkärret är just nu och sedan en månad helt torrt. Torkan har varit
förödande för en del arter, men också för de som vanligt för denna tid sedan 5-7 år återkommande ruggande gässen som man nu kan se vid Erstadviken, även en mindre grupp vid södra udden. Dessa gäss kan under en månad ej flyga och är beroende av att kunna gå upp för att äta av gräsvallen inne i kärret, ibland också utanför. Några enstaka kanadagäss föds kanske på ön, annars är alla gäss utombys ifrån och har funnit att Erstadviken är en lugn ruggningsplats utan större störningar, det har de rätt till också.
Det är inte bra att Erstadkärret är torrlagt. Man kan hoppas på mer regn, men det verkar vara lönlöst för kärrets del. Vi kommer nu att påbörja en process så vi kan med markägarens bistånd fylla på kärret med vatten eftersom regnmakaren inte kan det. Hur det nu kommer att gå...
Skrattmåsarna som är viktiga som skydd för änder m.m har helt misslyckats med sin häckning i år. För övrigt så kan man trots torkan se att en del dvärgmåsar som vanligt just nu finns kring kärret. De kommer från häckningsplatser längre norrut. Har svarta huvuden ,inte bruna som skrattmåsarna, är också mindre än övriga måsar. Kommer att vara här och äta av inseksmängden över Vättern(sländor m.m).
Mycket fågelsång också ännu...Koltrast,taltrast,trädgårdssångare,gärdsmyg,svarthätta, ringduva hörs bra ännu i ekskogen Även tornfalkar har fötts på ön i år...
Mer regn önskas
Sköt om er
Rüdiger
2016-07-10
Ja, inte får ni mina hallonställen inte..jag måste dock tillstå att på de "flesta" andra ställen på ön så är de ännu mycket gråare...
Foton tagna idag söndag den 10.7 2016
Bättre med tråd än taggtråd för rådjuret...
Rüde hälsar och önskar trevlig söndag
2016-07 14
Hejja igen
En tidig morgon då och då på Visingsö är inte helt fel
När dagen då bjuder på fina myrspovar från norr så känns det bra , röda hanar och "ljusa" något större honor börjar nu sträcka söderut från Pajalas till Sibiriens trakter, här också med en småspov med böjd, kortare näbb än vad den hos oss vanliga storspoven har. Kan sträcka förbi in i senare augusti...
Avslutar sedan dagen med en brun kärrhökhona, som häckar närmast i Tåkern och övervintrar i mellanAfrika. dom kommer förbi på våra fält ända in i september. Ljusa ögon säger att den är äldre än 2 år.
Hallonen är redan dåliga på mitt ställe, får söka nytt..
Sköt om er önskar
Rüde
2016-07-24
Hejja igen
Nu börjar fjärilarna också vakna.. Mycket rapsfjärilar och sländor bli fågelmat över Vättern och på fält..Det är det som kråkfåglarna också äter, Dom här silverstreckade pärlemorfjärilarna finns nu riktligt i Herrängen,väl också i större ekskogarna, oftast i barrskogsnärhet. Även i trädgårdar med "rätt" blommor. Det är stra fjärilar. .Detta är en hane ,med doftfjäll inne i dom raka svarta strecken som syns på vingens ovansida.. Dom fälls/töms ut vid parningstiden, dvs innehåller viss doftpigment som är viktiga.
Gravänderna inne i reningsverket har fått fram en fin kull på 10 ungar som nu är flygfärdiga
och stararna samlas nu i stora moln på tidig morgon . Stararna övernattar i vass och i större lövträd2016-08-12
Hejja
Nu rör det på sig ordentligt med flytt norr och långt norrifrån. Stränderna har börjat visa tecken på algblomning som skövlas in med den starka sydvästen som en lite kletig massa. Den här sandlöparen(8.8 2016), eftertraktad art av fågelskådare, kommer långt norrifrån,
liksom de här 2 kustpiparna(10.8 2016) , med delvis svarta undersidor på vingarna, som står med flera unga skrattmåsar i den gröna algblomningssoppan. Kustpiparna kommer också långt norrifrån. Övervintrar från Medelhavet och söderut.
medan fisktärnorna med den svarta näbbspetsen kommer från norra Vättern, kanske, eftersom det inte har gått att bevisa någon häckning runt Öa. Ungarna följer ju med och matas under flytten till Syd-afrika och runt Antarktis !! Ungen har fått en fisk här.
Den gamla Pilgrimsfalken (10.8 2016)hälsar på numera också och sitter här på byte , Tar numera med sig ungar om den häckat, vilket den gör nära Öa, men inte på.Ni har säkert också sett flyttande(sträckande) tornseglare och svalor av alla slag .Den flytten kan pågå in i september...Blåsten har börjat nu och några kalla nätter också.Scrolla bilderna större..
Ha en skön helg nu, och hoppas på mer regn kanske
Sköt om er
Rüde
PS Extra trevlig helg 8-12 augusti
2016-08-23
Om Erstadskärret den 23.8 2016
Erstadkärret fylls sedan to 18.8 och till to 25.8 med vatten. Länsstyrelsen via Pål Mernelius har bistått med en dieseldriven pump, som fortlöpande driver in vatten i kärret. Detta under god tillsyn av Östen Johansson på ön. Det ser bra och lovande ut. Vattennivån kan ses på fotot som jag tog under denna dag. De tre stolparna där tärnor,mås och vadare ibland sitter är nu inramade av vatten. Banken mellan kärret och Vättern är som vanligt ett bra skydd och har vuxit ut bra. Som synes har en del växtlighet också kommit fram under torrperidoden, och de utgör inget hinder i den totala verksamheten
Det känns bra att vi kunnat komma så långt nu och fåglar finns att döma av rapporter på Artportalen. Tackar också för stödet från Länsstyrelsen och för Östens arbetsinsats.
Visingsö 23.9 2016
Rüdiger Kasche
2016.09.07
Nu har en havsörn börjat intressera sig för ön igen. Det är en "nästan vuxen"
4 år gammal plus(4K+)örn med helgul massiv näbb och helvit stjärt, men ännu inte det där ljusbruna runt huvud och bröst. Ej helt häckningsfärdig kanske...
Igår flög den först på norr och sedan vid Rökinge, och gässen hade ju vaktposter så de flög iväg i god tid.
Den bruna kärrhöken ses flyga över fälten efter sork och möss. Här en hane,kanske 4 år (4K+) också och häckningsduglig på väg till Afrika..Liksom en del tornfalkar ur en kull som häckat på ön. Står synbart stilla och ryttlar efter småmöss och sork vid Säby och norrut. Övervintrar ibland också.Detta är en av ungarna.
Undrar också hur storskarven kunnat fastna så här med näbben, ungefär tre meter upp i ett träd på norr .En säker men kvalfull död, som man inte skall önska någon fågel..
hälsningar /Rüde
2016-09-15
Hejja
En ägretthäger dök upp vid Erstadkärret idag. Helvit, gul näbb hos ungfågeln mörkare näbb hos äldre och mörka ben hos .Liksa stor(mycket stor häger alltså) med den av oss kända gråhägern. Ägrettägern häckar till Danmark och har börjat kolonisera norrut, eventuellt i Hornborgasjön i år. Fin syn i Erstadkärret, men den försvann omgående på grund av buller både på vägen och över oss. Flög västerut. Ägretthägern lever på grodor,fisk m.m precis som gråhägern.(Foton från idag). Har setts bara en gång tidigare på Visingsö.
Gråhäger har vi här på ön då och då. Igår stod 12 ex ,både unga och gamla, vid Sandudden.. Normal häckfågel i Sverige ,kolonisvis. Övervintrar här och där i Sverige. (foto från igår)
Reklam för skördedagarna lö-sön 17-18 september. Jag och Åke är vid Erstadkärret mellan 07-13 bägge dagarna..Välkommen.
http://www.visingsoskordefest.net/wp-content/uploads/2016/09/skordfolderweb2016.pdf
Hälsar
Rüdiger Kasche
2016-09-23
Hej gå in på detta för Vätterns del
http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/vattenstand-i-de-stora-sjoarna
Skriv in Vättern och välj diagram så ser ni att/om vattennivån sjunker, vilket vi ju ser dagligen, vi som är ute alltså...Pröva er fram , man får prova ett tag...Man kan ju springa runt mycket mera just nu, på halkiga stenar men men...
Åkrarna och fälten på Öa har stora sprickor, märker jag. Det behövs mycket regn.
Jag bifogar en skärpiplärka, fotad i dag vid norra udden ,vilken just nu sträcker förbi på ön från östersjön och mer arktiska vatten. Kan
bl.a övervintra i norra Norge på grund av Golfströmmen och insekter i
tångbankarna. Skärpipen kan också övervintra vid västkusten men också längre söderut.
Skärpiplärkan är en piplärka liksom sädesärlan och gulärlan. Sädesärlan övervintrar vissa år i Sverige, för gulärlan gäller Afrika.
Trevlig helg
Rüdiger
2016-10-15
Hej igen
Just nu är det gäss som gäller och de vitkindade gässen flyger i olika formationer längs och över ön.
Det är kanske ibland nån havsörnsrygg som syns ibland och håller igång dem. Här har den sällskap av både mås/trut och kråkfågelÄven en prutgås dyker upp som här med kanadagässen, liten och nätt som den är Prutgåsen häckar fortfarande bara långt norrut, medan de vitkindade och kanadagässen till och med har häckat på Visingsö, se det vita strecket på halsen..
det har även kommit grågäss och prutgäss
Hälsningar
Rûde
På Visingsö går det ibland hett till.... (blåkärrhök)
2016-11-02
Nu är tiden med början till vinter, få se hur det blir detta år??
Fortfarande är stora mängder av vitkindade gäss(upp till 1000 ex någon dag ) här på ön. Fotot visar på det, observera att det ingår både många kanadagäss(upp till 200-300 ex någon dag) men också några grågäss(stora grågåsplogar har synts och hörts i luften på väg söderut). Man kunde se dem vid Säby eller Avlösa igår på stubbfälten .
Överraskande många prutgäss, men då är antalet 12 ex ovanligt.
Prutgäss och vitkindade är arktiska små gäss, vitkindade häckar också i
Sverige, har häckat på ön. De flesta av dessa vitkindade-eller-prutgäss,
med få undantag, kommer att övervintra
Danmark-Holland. Ett fåtal kanadagäss övervintrar på ön.
Sedan upplever jag problemet med inrullade kräftburar varje dag. Igår hittade jag vid strandvandringen kaja som fastnat i en bur. Jag lyckades frigöra kajan. En kaja är ju också ett liv.
Den stora mängden kråkfåglar som finns på Visingsö vid denna tid på året är mestadels flyttfåglar. Kråkor kan vara ända från Norrbotten, kajor häckar i litet antal på ön och råkor kommer också från andra kolonier i Sverige. Andelen kajor av dessa avtar varje dag, det syns när man står vid fyren på södra udden och ser stora flockar kajor sträcka söderut.
Vad ska vi/man göra åt problemet med alla ilandrullade kräftburar som ligger och "ruttnar" längs stränderna?
Kör försiktigt
Rüdiger
PS
Jag minns att jag de första åren samlade ihop kräftburarna på Bergdahls, GunPet och Roempkes strandbitar. Det blev rejäla högar.
Och dom forslade bort dem till Miljöstationen... en del andra följer privat upp detta och tar hand om dem runt sina båthus...
Rüde
2016-12-04
Hej , dags att prata lite vråk.
Ormvråkar häckar här på ön .Är mer skogsfåglar än fjällvråkarna som häckar i taigabältet. Fjällvråkarna övervintrar en del här på ön(7-10 ex) liksom många av våra övervintrande ormvråkar(8-13 ex). Dessa båda jämnstora vråkar är synliga runt om ön, mest kanske på öppna fält, men också annorstädes. Ormvråkar även inne i skogen. Vråkar kan ofta ha vinterrevir. Kan också dö av svält.
Ormvråkar har inte fjäder på tarserna (benen), är nog mörkare , men inte alltid. Den här ormvråken har mörka ögon och tvärbandat bröstteckning. Är en gammal fågel, äldre än 2 år. Lätta att se när man åker längs öns vägar. På stolpar, buskar, i träd,på ladugårdar,uthus, teletrådar. Lyfter direkt om man stannar...
Fjällvråken gör normalt ett ljusare intryck, har fjäderklädda ben,tarser. Sitter gärna på fält ,som den här unga årsungen med nedåtriktad bröstteckning och ljusa ben. Sitter också på ladugårdar,stenar,buskar,träd. Just den här fågeln på fotot liksom tre-fem andra ungfåglar kan man se på och nära fälten vid Borgaviken/Erstad. Det vita bröstet syns ofta.Obs att ormvråkar också kan ha en vit bröstlinje, men aldrig det starka vita fältet med avslutande svart bård på ovansidan av stjärten som fjällvråken har.Bägge vråkarna lever på mus,sork,råtta. Ormvråken tar ibland skadade kajor. Fjällvråken ryttlar(står still i luften) "jämt" när den jagar, ormvråken mera sällan. Haren är ett byte för kungsörn/havsörn, den slutsatsen kan man ju lätt dra av fotot med fjällvråken och haren. Haren är alldeles för stor. Dock kan vråkar sitta och äta på döda större fåglar, harar.
Havsörnar är mycket större fåglar liksom kungsörnar. Havsörnar är mer intresserade av gäss,änder,fisk och as. Kungsörn hare,skogsfågel med mera.
Mycker sällan kan man få se en havsörn sittande på fält här på ön, oftare på banken vid Erstadkärret eller på strandstenar/träd/stolpe runt ön. Kungsörnen någon enstaka gång men mycket, mycket sällan. Kungsörnar finns på höglanden på ömse sidor av ön.
Kråkor är ju mest avundsjuka på vråkarna vad gäller deras byte, det återkommer jag till.
Sköt om er
Rüdiger
PS Hej igen
I texten om vråkar och vad som kännetecknar ungfåglar blev texten ljusa ben när det skulle stått ljusa ögon + lodräta brösttecken (streck) som kännetecken på en ungfågel av orm/fjällvråk och det syns ju på fotona av de unga fjällvråkarna. Orm/fjällvråkar får mörkare ögon+ horisontella brösttecken (streck) ju äldre de blir, som det syns på ormvråken som sitter på stolpen.
För övrigt så var det 50-talet sångsvanar (gult på näbben) längst uppe på norr + ett fåtal vid Erstadviken i går. Nu när vattenståndet sjunkit är det allt lättare för svanarna att hitta mat på botten, när de " vänder upponer på sig själva". Normalt har sång-/mindre sång- (också gult på näbben) och knölsvanar(rött på näbben) flyttat när isen lagt sig. De flyttar då till olika platser i Katte-Skagerack-och längre bort.
2016-12-07
Heja
Det går säkert att både öppna,klicka,titta,fundera och förundras lite över vattennivån som den är synlig på Norra udden, Visingsö, denna onsdag i december 2016.
Man kan ju fundera länge på om detta scenario upprepas vart 7 år eller så, eller om det är en effekt av uppvärmningen som det talas om. Även blottlägges gamla rester av ev. stenlagda båtlänningar...(nära den plats där man bränner "sopor" från golfbana /flygplats).
Båtlänning, Förtöjningsanordning, Hamnanläggning (Brygga ...
www.skoghistoria.se/brygga-batlanning/
I dagligt tal använder vi mestadels ordet: Brygga! Ordet uppdragningsplats syftar till platsen där vi drar upp båtarna. Båtlänning Definition:
Stenröjd ...
Intressant är de iaf, men tyvärr mycket skräp överallt..
klicka alltså lite på fotona så blir dom väl större..
mvh
Rüdiger
2016-12-16
Hej
Ormvråkar har ju inga fjäderklädda ben, vilket syns på bägge de första två sittande exemplaren.Den ena med ljusa ögon är en årsunge, den andra med mörka ögon är en gammal fågel. Brösttecknen går också lodrät på den unga och mer horisontellt på den gamla fågeln. Fjällvråken har samma kännetecken med undantag av att benen är fjäderklädda. Det syns på den ryttlande(stillastående i luften) fågeln ( ochkså en årsunge). Ormvråken kan också ryttla, men mer sällan än fjällvråken. Lite olika vingtyp där ,men ej storlek. Man kan även med lite kunskap könsbestämma dessa vråkar.
Dessa vråkar kan man se, och se jaga, när man är här och där på ön. Längs vägen till södra udden, Stigby, Tunnerstad,Säby men "lättast" vid Erstadviken/Borgaviken. Lättvandrade ställen ...
Jag önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt år 2017, tycker nog att snön kan vänta lite till
Rüdiger Kasche
Fågelspaning 2015
Rüdiger Kasche, en på ön bosatt fågelskådare, också mycket aktiv fotograf, håller noggrann koll på våra flygande vänner. En del av hans tankar och bilder får vi ta del av genom hans brev.
2015-03-24
Ja, då var det dags igen...
Denna storspov ankom idag 24.3 2015 16:15 från söder...flöjtade över mig vid Rökinge brygga...

Det syns att det är en (gammal=vuxen )hane, dom har kortare näbb. Honan är den som är lite större och lämnar normalt hanen en liten varierande tid efter det att äggen är lagda. Honorna är det första återsträckarna till danska-tyska-osv västerhavskuster kring midsommartid. När ni far/går/cyklar runt ön och sakta kollar senare så ser ni näbbskillnaden. Dock kommer de första ex ganska så mycket före resten..så vänta ett tag.Storspov är inte vanlig i jordbuksbygd numera ...häckar lite på myrar och liknande.. Har samma problem som sånglärka,tofsvipa mm typiska jordbruksfåglar..Vi männsikor måste ju ha mat.. Sånglärka, tofsvipa ,satrandskata ,storspov är ganska så vanliga på ön, ,men får ej it så många ungar pga av ovan nämnda skäl....
Take care och sköt om er
vänligen
Rüdiger
2015-04-24
Hej
Vad gäller möjlighten att dagligen se observerade djur,fåglar,insekter etc så har en del av er tittat in i Svalan för fågelobsar. Numera är Svalan inkorporerat i ett större sammanhang och finns alltså inte längre.
Men klicka på
så ser ni det nya där man kommer till en framsida/startsida med alla regioner i landet synliga på en karta.Man kan idag den 23.4 pricka på Småland och där välja alla artgrupper eller bara fåglar...
Man kan välja fyndplats och då kommer alla fyndplatser idag i Småland upp.
I någon kanske finns en snatterand(fotot längst ned) vid Erstadkärret med en symbol för inlagt foto, en snatterand hane osv.. Kanske kan man öva in er på detta, och lära sig mera . Man väljer ju...
Idag finns också två fisktärnor med vid Erstadkärret och de har alltså kommit idag den 23. 4....Ingen av dessa arter häckar på Visingsö, men fisktärna väl i Vättern. Fisktärnans fjolårsungar stannar normalt i Sydafrika och längre bort de första två åren....
Meddela mig gärna om ni ser nåt knepigt i fågelväg m.m . Gravaänderna snurrar ju runt och försöker hitta boplatser...Lövsångare har ni lkanske hört, de finns för fullt nu i ekskogen.. osvosvosv...
TREvlig helg
Take care och sköt om er
vänligen
Rüdiger 0706456833
2015-05-23
Heja
Nu börjat det gapas efter mycket i skogen, men vem som gjort hålen i ek och bok kan man ju diskutera för det finns ju bara större hackspett här på ön..8-10 meter upp i denna fina ek.
Det är en starunge som gapar och får mat...dom flyger snart ut och blir flockar ganska snart.
Den här vådliga bilden på en kattuggla, vi bryr oss inte var på ön, men ungarna brukar ju lämna boet tidigt utan att kunna flyga. Och dom ska man absolut inte röra, för dom klarar sig bra.....Dom här ungaran kommer säkert att klara sig också.. Kattuggla är ju inte ovanlig på ön..
Det här är en fining som många springer benen av sig för...en fjällpipare..häckar på fjällhed och är väldigt orädd. Detr är honan som är bäst klädd hos den arten...liksom hos många vadare..Dom brukar lämna sköytseln av ungarna åt hanen...Fotad här på ön, ja ni ser ju datum..Mycket vacker fågel..min favvofågel..
Take care och sköt om dig
vänligen
Rüdiger
2015-06-09
Rödstjärt är ovanlig som häckfågel på ön, men har börjat öka.... Häckar ibland i holk,hål i träd,byggnad osv helst i trädgård. Är dock också en mycket vanlig fjällskogs(dvärgbjörks-urskogs)fågel....har röd stjärt och honan kan tyckas lite blekare men hon är vacker hon med...Vacker sång...Övervintrar i Afrika.
Fotad 8.6 i Tunnerstad, häckar i ett litet hål i ett uthus
Hämpling, också fotad idag. Jag tror detta är fåglar födda ifjol,som ändå häckar. Hanen har ej riktigt skarp rödfärg på hjässa och bröst. Häckar i en trädgådsbuske. Kan också häcka i enbuskar osv....
Sjunger fint också, vanlig burfågel i vissa länder......Övervintrar sällan ,kommer mars-april från mellaneuropa...Ni har den runtomkring er. Finns sälssynt upp till Norrbotten.
HA EN FIN KVÄLL!Rüdiger
2015-06-26
Hej igen
Det rullar på nu, snart är det oktober igen...
1. Gravandskullar kan man se i Erstadkärret nu, om man åker sakta ,kollar trafiken... De häckar ju inte vid kärret utan måste knalla lång väg med sina kullar+simma innan man kommer förbi alla faror..
Du gravänder ni ser i maj-juni söker häckningsplats nära hus och lador och måste klara mycket katter,kråkor,rävar,innan man når sitt mål. Har funnit på ön i kanske 20 år...är en typisk kustfågel. Jag tror att det är 5-10 kullar på ön i år.
2. Om man kör till Bergdahls äga på Norr, stannar vid den stora Grandungen där ..vänster sida om vägen. PÅ höger sida om vägen, vid första telestolpen norrifrån på GP:s stora betesfält, finns just nu en kornknarr, kanske ett minne för många från barndomen. Då den var vanlig.
Jag hör den alltid tidig morgon(03-08) sen eftermiddag (18:00-24:00) . Att se den kan man inte räkna med...den låter fint ...
Ta en tur...
Jag har bifogat lätet...
(Vårt snabba tidningsbud på ön fick höra den i morse....)
3. Har ni sett någon igelkott i år på ön?
4. Jag ställer upp om ni behöver hjälp nån gång med fågelguidning...
Sköt om er
Rüdiger
2015-06-29
Hejja
En vaktel, hördes bra av mig i natt mellan 0000-0200 alldeles bredvid mig på Rökingevägen....Den höll på på fältet väster om Bent&Vivi. Hördes bra när jag öppnade ytterdörren vid midnatt, vilket jag brukar göra, för det är så fint väder eller annat.
Fågeln är en omöjlig fältfågel att se.....det skall man aldrig inbilla sig, liksom kornknarren.
http://www.artportalen.se/search/gallery/taxon/100043
Fåglarna har kanske ökat igen, eller är det bara flera obsare som vet om att och hur man kan höra den.
(Här är ju nya Artportalen(gamla Svalan) byt datum klicka på ev. bild osv...
Vaktel flyttar långt nedåt på vintern, ända till Israel osv...jagas tyvärr alltför hårt.
Allt sker ungefär när koltrast,rödhake börjar sjunga på morgonen, och ..de hörs ju alla fin nu
Jag kommer att gå en nattrunda från mig och runt södra delen /liksom norra delen denna vecka...mellan 24:00-03:00, Det känns härligt..Jag går med pannlampa...
Jag tror det finns vaktel&kornknarr på flera bra ställen med hög skörd ännu/länge till
sköt om er
Rüde
2015-07-10
Hallo
Nu ,tror jag nog, har de gäss som sedan några år ruggat vid Erstadskärret påbörjat sin ruggning. D.v.s de byter hela sin fjäderdräkt undre en tre-fyra veckorsperiod och kan alltså inte flyga. Vid fara "rullar" de ut på Vättern, eftersom därute kan ingen hota dem. Det går att se dem om man åker försiktigt förbi vid kärret
hybrider mellan vitkindad och kanadagås på detta foto
Kanada-vitkindade-hybrider på detta
Dessutom kommer det fortfarande fram nya kullar på kärret...Med tanke på att skyddet avtar (vilket det ju inte gör egentligen) den 14.7. Den här kullen skedänder är ju långt ifrån klara vid denna tid. Se den kraftiga näbben. Bilden togs den 8.7.
Ha en fin helg, fast den verkar bli kylig nu.
Se även varje dag....ändra själv på datum och bläddra ned på obsar...i ARTPORTALEN
önskar Rüdiger
2015-08-08
Sist en bild från morgonen på Rökingebryggan..(.jag låter tiden för fotot alltid lkomma med)..morgonsolen är "het"
I mitten har de upp till 1000 gässen som ruggat vid Erstadkärret börjat flyga igen, efter tre-fyra veckors "byte" av hela fjäderskruden. Här syns vitkindade gäss, som nästan rollar runt vid nedslag..
Först 5 mycket vackra kustpipare, som häckar långt bort mot ishavet och kommer förbi här just nu..Man kan höra deras lockrop genom natten och dagen..längs västra och östra sidorna av ön. Min favvofågel... Ljungpipare är samma typ, kan man också se på ön just nu...
2015-08-21
Ja, man måste ju vara upp tidigt
Men vad är detta för båt?
Ligger vid Borgaviken/Ed sidan.....idag
sköt om er
Rüdiger
2015-10-05
Hej...
Lite rovfåglar igen och alla kort tagna på ön av mig...
Stäpphök...en kärrhök från öster..finns mer och mer i Europa/Sverige .Detta är en årsunge ,kanske född i Norden.Vintern i Afrika.
Blå kärrhök En tvååring, denna fågel häckar ännu ej ..Häckar i Sverige dock mest i norr....Ses ibland vintertid här.Fjällvråk har kommit nu finns både vid Borgaviken,Röinge,Torp,Asby,Näs på fält. Detta är en årsunge fördd nånstans mellan Dalarna och norrut...Övervintrar här rikligt
Ormvråk Många årsungar kommer nu fram på våra fält över hela ön....Detta är dock en gammal fågel(lyssna på lätet) strecken på magen går horisontellt..hos en 1-2 åring går strecken på magen lodrät...Fotad där jag bor...en mörk variant..Övervintrar här rikligt
Varfågel..häckar på kalhyggen och sådan typ biotop. Vintertid ibland på/längs Hyggesvägen .Fångra mest insekter/skalbaggar
Ock så en fin avslutning
med hälsningar från Rüdiger
2015-11-14
Hejja
idag hittade jag ett vildsvin, galt, strandat på ön, för det är väl ett vildsvin EmojiEmojiEmojiEmoji.Jag tror nog det är det första för ön
Såg ej skottskador, har nog legat i vatten ett tag. Inga kråkor eller andra asätare fanns där. Jag gick förbi där på stranden för 3-4 dagar sedan men såg då inget djur, så det har nog skett nyligt.
Markägaren Roempkes måg är kontaktad liksom jägare ...
Har nog på något vis kommit från Västgötasidan, kanske försök simma över men det shar ju stormat ju rejält sista tiden.
Tänk er norra skolan, gå västerut till den näst sydligaste vindflöjeln ungefär.. och sen den lilla fina tallen vidare .rakt västerut till västra stranden. Där ligger den.
vänligen
Rüde
2015-11-25
Hej
Sedan ett par dagar har havsörnar varit runt ön...Blåsigt,regnigt och kallt är det som det brukar vid den här tiden.Havsörnen är en tuff fågel.
Havsörnen söker inte bara gäss utan även sjöfågel långt ute på Vättern. Är runt hela Vättern och även i Tåkern,Hornborgasjön osv...
DE många vitkindade gässen från förra veckan verkar ha sträckt vidare(Danmark,Tyskland). Några kanadagäss är kvar och klarar ofta vintern på ön.
1.Den första ensamma örnen från den fina måndagen är en 4-åring med helvit stjärt utan svart bakrand och med helgul näbb, ljus brunt huvud ...Ej könsmogen, men nästa år kanske.
2. De andra två från i tisdags är två yngre än 4 år(eller på väg in i 4 årsåldern), med svart spets på den gula näbben och stjärten ses inte så tydligt. Har mera mörkt huvud också.Den gamla havsörnen är ju ganska ljust brun på huvudet.
Har havsörnen inget gult på näbben så är det oftast en årsunge.
Havsörn häckar i Småland också.
Om det fryser på nu igen och Tåkern fryser så kommer en hel del knölsvanar(även gäss) med mera att fastna i isen där...och då är havsörnen där.
Då kommer rockså många knölsvanar att flyga förbi här och ibland ligga i större grupper kring Öa.
Håll ut...
Rüdiger.
2015-12-17
Hejsan igen
1. En yngre,1-2-årig havsörn var ganska så nära häromdan, kanske utsvulten. Det är en svår tid för dem. Ofta följer föräldrafåglar i bakgrunden det första halvåret..men men. Den hade dock sällskap då och då...Gässen lockar liksom gräsänder vid hamnen,knipor i vattnet och as.
Ingen havsörn var dock vid vildsvinet...som nu tycks ha glidit ut i vattnet igen, för den var borta när jag var där sist.
Ej helgul näbb och ljust huvud,ej ngt vitt på stjärten...inte förrön vid senare 3-årsåldern.
2. Fina vinterhämplingar och en gråsiska längst till höger..Bägge arterna långt norrifrån. Björk-alknoppar och torkade fröställningar.Gråsiska, med rött huvud och svart haklapp ibland på matplatsen..liksom grönsiska3.Pilgrimsfalken igen.En gammal som tagit en kaja.. Både duvhök och "pille" tar kråkfågel, och dessa rovfåglars honor är större än hanarna och kan slå kråka,råka, men dock mycket sällsynt korp.
4. Fjällvråkarna och ormvråkarna sitter ju här och där nu om man kör långsamt längs vägarna här på ön..Nära vägen i större buskar, Tele/lysstolpar, staketstolpar, plogafåror, gräsängar som havsörnen ovan..Lika med kråkfågelflockarna ,som andra rovfåglar ju beskattar .Men vråkarna tar ibland trafikskadade framför allt kajor.
Om ni ser trafikdödadt vilt. kan ni ju stanna och slänga in dom en bit in på fälten så att inte vråkarna skadas när dom äter ....
SKÖT OM ER!Byabåten Wikingen 2015
Byabåten Wikingens historia kan man läsa om i Hembygdskrönikan från 2005 (se under Historik/Hembygdskrönikor).
Östen Johansson tog över som skeppare efter sin morbror Helge Ottosson 1982 och är än idag skeppare efter ett uppehåll 2002 - 2009.
Bilderna nedan är tänkta att visa ”Året 2015 med Wikingen”, som efter förberedelser i båthuset började med den sedvanliga seglingen till Hjo den 4 juli tillsammans med de två andra byabåtarna Maria och Neptun. Besättningen bestod av skepparen Östen Johansson samt Gunnar Ekström, Rasmus André, Amandus Venemyr och Mats Svensson. Som framgår så var det två lugna seglatser så Sture Ekström med sin Elin fick hjälpa oss. S/S Trafik med Jan-Olof Moberg som skeppare kom oss till mötes när vi närmade oss hamninloppet. Många människor tog emot på kajerna i Hjo i det fantastiska vädret och de köpte 180 kg potatis och 270 liter jordgubbar på ett par timmar. Våra tre byabåtar väckte berättigad uppmärksamhet bland alla plastbåtarna och hela evenemanget tycktes vara en uppskattad tradition till glädje för såväl Hjo som Visingsö.
Wikingen deltog i Almogeregattan den 22 augusti med besättningen Östen Johansson, Gunnar Ekström och Håkan Karlsson. Senare samma dag togs hon tillbaka från gamla hamnen till båthuset i Erstad.
Text och foto: Mats Svensson
Byabåten Wikingen 2015
Plöjbojs tröskar på gammalt sätt 2015
Under Skördehelgen 19-20 sept 2015 visade Visingsö som vanligt upp flera sidor av sitt näringsliv och inte minst aktiviteter som har med årstiden att göra. Hösten är skördetid men skördemetoderna har utvecklats mycket. Ett gäng entusiaster ville därför visa hur det gick till i början av 1900-talet. Förra året visade man hur man plöjde med dåtidens redskap och i år hur det gick till att tröska, dvs maskinellt skilja spannmålskornen från axet och strået (halmen).
Som framgår av bilderna nedan hade man utanför Öbergs ställt upp ett tröskverk från 1930-talet drivet av en traktor. På den tiden ägdes ofta ett tröskverk av flera bönder och när det var dags att tröska hjälptes man åt hemma på de olika gårdarna. Som synes behövdes det 3-4 man att sköta tröskverket förutom de som arbetade runt omkring med transporter och försörjning. Och sedan skulle några ge dem mat och dryck ….
Ursprungligen skördades spannmål manuellt med skära eller lie och buntades ihop i kärvar. Kärvarna lagrades på logen och tröskades ur med slaga under vintern. Senare kom häst- och traktordragna självbindare som rationaliserade skördearbetet genom att maskinellt skära av spannmålen och bunta ihop till kärvar. Själva tröskningen utfördes sedan med stationära tröskverk.
De första skördetröskorna, alltså mobila tröskverk som direkt på fältet både skar av och tröskade ur spannmålen, var bogserade, men det dröjde inte länge innan självgående maskiner tog över.
Det är roligt att det finns entusiaster på öa som vill bevara såväl redskap som kunskap om gamla tiders arbetsmetoder. Läs mer om dom här .
Text och foto: Mats Svensson
Plöjbojs tröskar på gammalt sätt
Sommar- och vinterförberedelser 2015
Knappt har vi sjungit in våren förrän det är dags att förbereda sommaren. Ute återstår det i början av maj en del att göra, men invändigt är Hembygdsgården klar att ta emot sina gäster. Vi håller ju öppet varje lördag-söndag 12 - 15 f.o.m. midsommar till 9 augusti samt efter kontakt med någon i styrelsen.
I november ställde 12 frivilliga upp med räfsor för att samla ihop löven från alla träden i hembygdsparken.
Sommarförberedelser 2015
Vägen som är mödan värd 2014
Denna artikel var införd i tidningen Kulturvärden nr 2 - 2014, utgiven av Statens fastighetsverk.
Den skulle också kunna heta "En cykeltur med historiska och kulturella reflektioner bland tusentals ekar". Speciellt roligt är att den uppmärksammar den gärning som Lars-Erik Wetter gjort genom åren.
Vägen som är mödan värd
Renoveringar 2014
Föreningens byggnader och båtar kräver löpande underhåll. Av byabåtarna var det Neptun som i år behövde repareras. Delar av Loftboden och Linbastan renoverades och "granslanor" fälldes för att senare bli hängrännor på Hembygdsgården och Trumpetarbostället. Gärdsgården längs (gamla) hembygdsparkens norra gräns togs bort och ersattes av ett tiotal stenar för att markera gränsen.
Loftbodsprojektet började med att Fastighetsverket skänkte ca 45 löpmeter gran och tall för att tillverka nya stockar. En vecka före sågning av stammarna erbjöds vi att välja gamla stockar från ett rivet uthus hos Kent O i Erstad. Istället sågades timret av Östen J till främst brädor att framöver användas som ytterpanel på Bastan i Näs och Hembygdsgården.
Bastan i Näs för en tynande tillvaro. I väntan på mera innehåll var det nödvändigt att laga skorstenen.
Ett 15-tal slanor av tätvuxen gran skänktes av Sverker Stomrud och bearbetning av dessa kommer att påbörjas under hösten.
Text och foto: Mats Svensson
Renoveringar 2014
Byabåten Neptun 2014
Efter en mindre reparation hos Bengt Ottosson samt tjärning fick byabåten Neptun från Torp under våren ligga vattenfylld bland fruktträden hos sin skeppare Janne Petersson. Vad som därefter hände dagen före fram till seglatsen till Hjo den 5 juli 2014 visar denna bildserie.
Efter att ha sett bilderna kan man ju fundera över hur våra förfäder löste de praktiska utmaningarna som uppstod. Båtarna var tunga och man hade få tekniska hjälpmedel. På den tiden var de beroende av båtarna för sitt levebröd.
Det var dåligt med vind under Hjo-seglatsen och Allmogeregattan den 2 aug började inte heller bra. Neptun var enda byabåt bland en- och tvåmastade snipor och det tog en stund efter startskottet innan båtarna seglade över startlinjen. Efter halva varvet kom vinden och Neptuns stora segel fylldes med vind.
Text och foto: Mats Svensson
Byabåten Neptun 2014
Tjärning av loftbod och kokhus 2013
Lofthuset och kokhuset bredvid hembygdsgården var i stort behov av tjärning. Dessutom behöver loftbodens östra gavel restaureras men det får bli ett längre projekt. Ca 70 liter tjärblandning gick det åt. Vädret har varit torrt och varmt så det sög bra, dvs det syntes tydligt var man hade tjärat vilket framgår av nedanstående bilder.
Byabåtar till Hjo 2013
Den 6 juli 2013 lämnade de tre byabåtarna Maria, Neptun och Vikingen sina respektive hemmahamnar på Visingsö för den sedvanliga seglatsen till Hjo. Ett uppskattat evenemang för såväl besättningar som åskådare i Hjo. Det var en solig sommardag med en lagom morgonbris som dock avtog under dagen.
Se också filmsnutten från youtube: https://www.youtube.com/watch?v=UTCGu7RZon4
Foto Esbjörn Malmström
BYABÅTAR TILL HJO 2013
6 juni- och midsommarfirande 2013
Midsommarafton firades på sedvanligt sätt i nya hembygdsparken med VAIS som arrangör. Vi kan dock inte visa några bilder från denna eftermiddag.
6 junifirandet hade i år mera formen av samling kring fanan eftersom det inte fanns någon talare. Uppskattat var dock att den lilla kören ledde allsången av några väl valda sånger efter att Hembygdsföreningens ordförande Esbjörn Malmström hälsat välkomna. Kanske skall detta evenemang i fortsättningen ha formen av en träff med medhavd kaffekorg och allmän trevnad?
Rödmålning av hembygdsgården 2012
I juli 2012 rödmålades hembygdsgården. Det gick åt omkr. 60 liter färg så det var behövligt. Dessförinnan hade fönster målats utvändigt och en del av dem också kittats. Så nu lyser stugan röd och grann i några år tills det är dags igen … Men det var ett annorlunda och trivsamt styrelsearbete vilket kanske framgår av dessa bilder tagna av sekreterare Ingrid, liksom många andra bilder på sidan.